На сьогодні в Україні 55 829 людей зникло безвісти, зокрема задокументовано  1 767 випадків зникнення дітей. Крім того, тисячі військових та цивільних українців перебувають у ворожому полоні, незаконно утримуються в російських тюрмах та колоніях.

Родини безвісти зниклих та полонених мають право на соціальні послуги від держави. Крім того, як розповідає Міністерство соціальної політики, для кожної звільненої з полону людини та її родини призначається кейс-менеджер, який допомагає отримати необхідну підтримку.

Читайте також: Для дружин військових запускають нову програму психологічної підтримки – як долучитися

Які послуги надають

У відомстві нагадали, які послуги надаються та куди звертатися українцям.

«Для того, щоб дійсно бути поміччю українським родинам у таких обставинах, Міністерство соціальної політики працює над програми допомоги та підтримки - це може бути і психологічна підтримка в наших центрах соціальної служби, або у центрах життєстійкості чи санаторно-курортне лікування. Закликаємо скористатися цими програмами», - розповідає заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва.

Соціальні послуги та допомога доступні і можуть бути активовані на будь-якому етапі: членами родини під час очікування та після звільнення їхніх рідних, а також безпосередньо людиною після звільнення, під час реабілітації та за місцем проживання.

Військовополонені після звільнення, члени їхніх сімей та члени сім’ї полоненого, який продовжує перебувати в полоні, мають право на такі послуги:

• Консультування

• Психологічне консультування

• Представництво інтересів

• Догляд вдома

• Натуральна допомога

• Соціальна адаптація

• Транспортні послуги

• Послуги паліативного догляду

• Підтримане проживання осіб з інвалідністю

• Переклад жестовою мовою

• Персональний асистент

Для того, щоб отримати соціальні послуги, звільненим з полону або членам їхніх родин необхідно звернутися:

• до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення;

• організації/установи, яка надає соціальні послуги;

• центру надання адміністративних послуг - там нададуть інформацію про існуючі соціальні послуги або приймуть заяву на отримання таких послуг.

Також послуги надають за повідомленням від уповноважених осіб, якими можуть бути Координаційний центр з обміну військовополоненими або керівники та фахівці Центрів реінтеграції або закладів охорони здоров'я, лікуючий лікар та психолог.

Крім того, військові, які потрапили в полон, та їхні сім’ї мають право на ряд соціальних гарантій.

Також надаються допоміжні засоби реабілітації. Подати заявку на їх отримання можна в декілька кліків на порталі ЦБІ.

Читайте також: На Вінниччині облаштовують Долину УБД для фізичної та психологічної реабілітації ветеранів

Як безоплатно пройти реабілітацію в закладах Мінсоцполітики

Спочатку треба ознайомитися з переліком установ та обрати ту, що найкраще підходить вам за географічним розташуванням або за переліком послуг, які надає установа. За контактами, вказаними на офіційному сайті або сторінці в соцмережах, можна зв’язатися з представниками установи та повідомити про бажання пройти реабілітацію в закладі.

Після цього необхідно надіслати туди фото або копії таких документів:

• для дорослої людини з інвалідністю: висновок МСЕК та ІПР (індивідуальна програма реабілітації);

• для дитини з інвалідністю: висновок ЛКК та ІПР.

Тоді заклад зможе поставити вас в графік і повідомити про це додатково. Після отримання інформації необхідно зв’язатися з місцевими органами соціального захисту і повідомити про бажання отримати реабілітацію в обраному закладі за місцем перебування.

Управління соцзахисту, після опрацювання заяви, протягом трьох робочих днів  має видати направлення до обраного закладу. Заклад, протягом п’яти-десяти робочих днів після прийняття рішення про надання послуг, повідомляє про дату початку проходження реабілітації.

Нагадаємо, громадські організації та медзаклади можуть отримати грант на проєкти з реабілітації ветеранів.

Фото: з відкритих джерел