У Вінницькій області з’явиться ще одне місце, де учасники бойових дій, ветерани і ветеранки, родичі загиблих і полонених воїнів зможуть відновитися психологічно та фізично. У Гайсинському районі створили та продовжують розвивати Долину УБД – комплекс для реабілітації, розташований на лоні природи.

Читайте також: Емоційне відновлення через фізичну активність - у Вінниці організували сплави річками для ветеранів

Долину УБД (учасників бойових дій) започаткували ветерани  і ветеранки чотири року тому. За мету взяли реабілітацію та адаптацію воїнів, які демобілізуються та повертаються до звичного життя. Як розповів голова громадської організації "Спілка учасників бойових дій АТО Гайсина та Гайсинського району" ветеран Микола Данилюк, на початку реалізації проєкту одразу вирішили обрати відкритий простір на природі, де захисникам і захисницям було б простіше проявляти емоції, спілкуватися та відновлюватися.

Чотири роки тому місце майбутньої Долини УБД було закинуте, засмічене, велику площу займало болото. Над тим, щоб привести його до ладу, активно працювали 43 ветерани  - майже половина з них, на жаль, вже загинула на фронті під час повномасштабного вторгнення.

"Ми працювали тут і в спеку, і в холод, на початку працювали лише своїми руками. Тому і обрали таку назву – Долина УБД, - розповів Микола Данилюк.  – Наразі вже побудували будинок – як зразок майбутнього реабілітаційно-оздоровчого центру – взагалі таких будинків плануємо зробити десять, п’ять – інклюзивного типу. Також є будівля охорони, майстерня, гараж. У нас є двоповерхове приміщення, на першому – хал для психологічної реабілітації, де психолог зможе працювати і з групою, і індивідуально, на другому – місця для проживання".

Читайте також: Реабілітація через спорт - у Вінниці для ветеранів відкрили заняття з інклюзивного дзюдо та самбо

Долина УБД відкрита для  ветеранів, ветеранок, військових, людей з інвалідністю внаслідок війни, рідних загиблих, зниклих безвісти, військовополонених воїнів. Тут для них організовують терапевтичні майтер-класи, патріотичні концерти, проводять консультації з юристами і психологами. А для дітей доступні різноманітні активності на свіжому повітрі.

Нагадаємо, на Вінниччині захисники записують збірку аудіоказок. Таким чином ветерани проходять творчу реабілітацію.

Фото: з відкритих джерел