Розслаблюючий плескіт води, свіже повітря, мальовничі краєвиди та коло своїх  - так можна коротко описати сплави малими річками Вінниччини для ветеранів і ветеранок. Їх від травня організовує Вінницький аналітично-просвітницький центр "Ветеранський простір", а останні виходи на воду в рамках проєкту заплановані на вересень.

Читайте також: "Мріємо вийти на Паралімпійські ігри" – у  Києві проводять заняття з адаптивного яхтингу для ветеранів

Чи полюбилися сплави ветеранам і ветеранкам, як такі активності сприяють реінтеграції у цивільне життя та чи очікувати на них наступного року, veteran.com.ua розповіла комунікаційниця Ветеранського простору Тетяна Довгань.

"Для сплавів практично немає обмежень"

Сплави відбуваються завдяки підтримці Європейського Союзу та Міжнародного фонду "Відродження" у рамках спільної ініціативи "Європейське Відродження України" та реалізації проєкту "Правова та психологічна підтримка ветеранів та їх родин у Ветеранському просторі на Вінниччині". 

За словами Тетяни Довгань, ідея організувати такі заходи виникла невипадково. Заздалегідь у Ветеранському просторі проводилося опитування фокус-групи. За його результатами було обрано сплави на каное – як варіант активного відпочинку на свіжому повітрі, що буде доступний навіть ветеранам і ветеранкам з важкими пораненнями на етапі відновлення.

"На Вінниччині  є достатня кількість річок, а в самому обласному центрі – професійні інструктори, які можуть супроводжувати сплави на каное. Поїхати на природу, пофотографувати, насолодитися природою – фізична активність, але не дуже інтенсивна – як і просили наші ветерани, - пояснює Тетяна. – Крім того, для сплавів практично немає обмежень з точки зору фізичного стану. Веслувати на каное може навіть людина без попередньої підготовки, з нульовим досвідом - це не вимагає надзусиль. Це сидячий вид активності, коли людина навіть з ампутованою ногою може гребти. На каное сідають дві людини,  і це доволі просто".

Читайте також: «Допомога людям – це моє життя» - реабілітолог Юрій Трігуб проводить безкоштовні заняття для ветеранів

Тетяна зазначає, що сплави  - лише частина проєкту, присвячена емоційному відновленню через фізичну активність. Під час виходів на воду ветерани і ветеранки розслабляються, відволікаються від важких думок, відпочивають психологічно та просто приємно проводять час, спілкуючись у колі побратимів і посестер.

Друга ж частина проєкту – виїзні консультації юристів Ветеранського простору до лікувальних закладів, де бійці проходять відновлення після поранень. Зокрема, їм допомагають з підготовкою документів для проходження військово-лікарської комісії, оформлення пільг та виплат і вирішенням  інших питань. А з медичним персоналом лікувальних закладів працюють психологи – вчать коректній комунікації із захисниками і захисницями після повернення з фронту.

"Сплави річками  - не тільки про фізичну активність ветеранів"

Сплави відбуваються малими річками Вінницької області, тож учасникам не доведеться долати пороги та "ловити екстрим" – тільки спокійна вода, розслаблення, чудова компанія та позитивні емоції. Як розповідає Тетяна Довгань, однією з цілей проєкту було налагодження комунікації між захисниками і захисницями, створення невеликої ветеранської спільноти, ком’юніті:

"У принципі, такий результат ми вже досягли – у нас є група в одному з месенджерів, де ветерани спілкуються поза межами сплавів, діляться новинами, своїми успіхами, досвідом, допомагають один одному. Плюс ми налагодили співпрацю з одним з вінницьких протезних підприємств. Там воїни перебувають по кілька тижнів на етапі протезування та теж долучаються до нашого проєкту".

Читайте також: Реабілітація з видом на Карпати - захисник Олег Ревега побудував унікальний купол для побратимів та ветеранів

Один сплав відбувається протягом цілого дня. Зранку групу доставляють на точку спуску на воду, де ветерани сідають у каное і йдуть заздалегідь підготовленим маршрутом у супроводі двох професійних інструкторів. Долають відстань приблизно в 14 кілометрів з кількома зупинками на березі для відпочинку та перекусу/обіду. На фініші учасників очікує автобус, на якому вони повертаються у Вінницю ввечері того ж дня.

Тетяна Довгань зазначає, що учасники сплавів охоче діляться позитивними відгуками. Наприклад, завдяки цій активності двоє військових, які захищали Україну ще в 2014-2015 роках, нарешті зустрілися один з одним та поновили спілкування. Також показовою є історія однієї з учасниць:

"Ветеранка розповідала, що на фронті в неї сформувалося вороже ставлення до будь-якої лісосмуги, яке збереглося й після повернення. "Зеленка" асоціювалася з окупантами, була така неприязнь до природи. Однак під час сплаву, коли група зупинялася на острівцях на каву, вона раптом відчула, що розслабилася у колі своїх, і цей блок ніби зник. Тож наші сплави – не тільки про фізичну активність, але й про емоційний релакс, налагодження зв’язків та спілкування".

Читайте також: "Відволіктися від важких думок та зарядитися позитивом" -  на Черкащині для ветеранів провели екскурсію кінним заводом


Серед глобальних цілей проєкту - допомогти реінтеграції ветеранів у цивільне життя різними шляхами. Це як проведення консультацій, підтримка юристів, так і організація сплавів:

"Через наші сплави, спільноту, яка утворилася на їхній базі, можна "підтягувати" людей, які після фронту, після відновлення шукають себе – зокрема, у професійному сенсі, - вважає комунікаційниця. - Хтось може хотіти змінити фах, інші – здобути нові компетенції. Через ці заходи ветерани діляться успіхами, досвідом, ідеями. І таким чином вони дійсно реінтегруються у суспільство".

Сплави проходять з травня приблизно раз на два тижні  - за цей час у них взяли участь майже 60 ветеранів і ветеранок. Чимало з них повертаються на такі заходи знову, проте у Ветеранському просторі перевагу надають новим учасникам. За словами пані Тетяни, проєкт перевершив всі очікування щодо попиту серед захисників і захисниць. Тож не виключено, що його буде продовжено наступного літа.

У вересні сплави заплановані на 11 та 27 вересня. Бажаючі доєднатися мають попередньо зареєструватися: зробити це можна за посиланням. Участь повністю безкоштовна.

Нагадаємо, у Вінниці нещодавно відкрили ще один простір для ветеранів.  Його заснували на базі громадської організації "Полум'я надії".

Фото: надані Тетяною Довгань