У мальовничому високогірному хуторі Путильщини, що на Буковині, минулого року військовий, волонтер та громадський діяч Олег Ревега збудував комплекс для відпочинку і реабілітації захисників та ветеранів "Купол Гуцула" . Це двоповерховий купольний будинок з надзвичайним видом на Карпати, автентичним орнаментом на стінах та атмосферою абсолютного спокою та тиші.

Читайте також: Від безкоштовного таксі – до правової підтримки: ініціативи, які допомагають ветеранам і військовим

Як військовий зі стажем, Олег не з чуток знав, наскільки важливим є якісний відпочинок та перезавантаження для захисників і захисниць. Тож створити таке місце для побратимів задумав ще кілька років тому. Однак побудувати "Купол Гуцула" вдалося лише у 2023 році – допомагали в цьому небайдужі люди, близькі та сусіди. Як це було та яким військовий бачить свій проєкт у майбутньому, він розповів veteran.com.ua.

Повернувся з Німеччини в перші дні повномасштабної війни

Олег Ревега (Гуцул) став на захист Батьківщини ще  на початку першої фази російського вторгнення: після подій на Майдані почав їздити на схід України як волонтер та військовий. Зокрема, у 2015 році разом з побратимами зі 128-ї бригади воював у районі Дебальцевого на Донеччині. Пізніше періодично приїздив на фронт короткими заїздами.

Всього за чотири дні до повномасштабної війни чоловік виїхав до Німеччини. Однак 24 лютого 2022 року, дізнавшись про нове вторгнення окупантів, не зміг стояти осторонь та повернувся додому.

"Наступного дня я вже був у Чернівцях. Практично не спавши, ми з побратимами вирушили у Київ. Спершу нам треба було втримати столицю. Якби не втримали столицю, втратили б усю Україну", – розповідає захисник.

Читайте також: «Найкраща реабілітація – поставити собі мету»: історія ветерана, який відкрив капсульний готель

Маючи бойовий досвід ще з часів АТО, Олег розумів, наскільки важливим для захисників та захисниць є відпочинок та відновлення. Тож вирішив побудувати для них будинок у мальовничому куточку Буковини  - у хуторі Худівський селища Путила, де і сам колись виріс. Щоб втілити свій проєкт у життя, накопичував кошти, зароблені за кордоном, а після 24 лютого на будівництво пішла й зарплата як військового.

"Підтримали небайдужі люди, але не влада"

На будівництво купольного будинку пішло кілька місяців. Сьогодні це двоповерхова будівля з панорамними вікнами та автентичним орнаментом, що прикрашає стіни. За словами Олега, наразі "Купол Гуцула" розрахований на комфортне проживання до шести-восьми людей: для них облаштовані три спальні, санвузол, душ та кухня. Однак інколи на відпочинок та відновлення приїжджають й більші групи, тож чоловік розпочав реставрацію свого старого будинку, розташованого неподалік.

Ідею побудувати купол для військових деякі сусіди  Олега сприйняли негативно. Люди переживали, що на відпочинок приїжджатимуть захисники з контузіями, зброєю та поводитимуться агресивно. Однак такі думки були лише в деяких місцевих, а більшість навпаки підтримала проєкт: допомагали матеріалами, а також з прокладанням дороги.

А ось від місцевої влади Олег підтримку досі не відчуває. І в цьому, на жаль, він не самотній:

"Стосовно Путильської ОТГ, то там взагалі немає жодної підтримки. На жаль, Путила пасе задніх у всьому – у комунікації з військовими та ветеранами, родинами загиблих. Все дуже плачевно – що з головою громади, що з депутатами, немає якихось ініціативних груп з цих питань, - ділиться чоловік. – Зараз з побратимами, небайдужими людьми намагаємося ситуацію трохи змінити, бо все дуже погано в порівнянні з іншими регіонами, де військових залучають до життя, якоїсь діяльності, підтримують. Тут влада не допомагала нічим і невідомо, чи буде в найближчий час допомагати".

Горотерапія  - одна з переваг "Купола Гуцула"

На даний момент у куполі військові та ветерани можуть просто відпочити, насолодитися природною красою, пройти моральну, психологічну  реабілітацію. Будинок розташований у прекрасній гірській місцевості, і це Олег вважає суттєвою перевагою свого проєкту. Він впевнений, що горотерапія – те, що допомагає бійцям хоча б частково прийти в себе  після бойових дій: відновити внутрішній стан, знизити відчуття тривоги та рівень стресу, переосмислити певні питання.

Читайте також: «Прокинувся і думав, що я у полоні» – ветеран, який втратив очі, став психологом та створив блог

"Емоції, які тут охоплюють, просто не передати словами. Це настільки гармонійно, красиво, спокійно, немає ніякого шуму, вибухів – а це найважливіше. Коли я приїжджаю з зони бойових дій, то купол для мене як порятунок: мушу добу побути тут сам, насолодитися видами через панорамні вікна. У мене ще є пес, який так само є моєю реабілітацією, тож більше нічого й не треба", - розповідає Олег.


З початку функціонування "Купола Гуцула" тут побували побратими військового. Першими були ті, з ким Олег знайомий ще з 2015-2017 років. Зокрема, на відпочинок приїжджав морпіх Артист, який захищав маріупольську "Азовсталь" у 2022 році, пройшов полон та втратив руку. Також у купольному будинку побували бійці третьої окремої штурмової бригади, морські піхотинці. Чоловік каже, що від своїх гостей чує лише схвальні, позитивні відгуки: вони отримують позитивні емоції, розслабляються, проєкт допомагає їм у відновленні.

Однак "Купол Гуцула"  - не лише про пасивний відпочинок військових і ветеранів, який Олег Ревега пропонує їм на безкоштовній основі. Завдяки тому, що будинок розташований у прекрасній гірській місцевості, захисники з родинами можуть ходити на екскурсії. Неподалік – популярні туристичні локації Чернівецької області: покинута радіолокаційна станція "Памір", озеро Гірське око. А якщо піднятися дещо вище від купола – можна побачити Говерлу.

Читайте також: «Кава і страва за донат» - як ветеран відкрив бізнес та щотижня влаштовує акції на підтримку ЗСУ

Свій проєкт Олег планує розвивати та масштабувати й надалі: у планах  - залучати до роботи психологів, психотерапевтів  та реабілітологів, проводити різноманітні заходи. Однак для цього він потребує підтримки:

"Я хочу залучати до проєкту меценатів, відкрити під "Купол Гуцула" благодійний фонд, щоб залучати кошти. Наразі робити все своїми силами вже трошки важко, тож з часом сподіваюся на допомогу небайдужих людей".

Нагадаємо, раніше ми розповідали історію ветерана Артура Войтюка. Чоловік присвятив військовій службі більшу частину життя, а після звільнення започаткував кавову компанію у Хмельницькому.

Фото: "Купол Гуцула"/Facebook