Війна для Олега Касьяна розпочалася у 2014 році – під час першої хвилі мобілізації мешканець Запоріжжя пішов захищати країну та воював на маріупольському напрямку. Повернення до цивільного життя не було легким – нині успішний підприємець не приховує, що мав проблеми зі сном, довго відновлював здоров’я та навіть шукав вихід в алкоголі.

Та після адаптації ветеран знайшов в собі сили розпочати нову діяльність - за допомоги державного гранту він відкрив власний комплекс з капсульним готелем, рестораном і СПА. Тепер підприємець консультує  учасників бойових дій, проводить бізнес-тренінги та лекції і спеціально для допомоги іншим відкрив у Запоріжжі «Клуб ветеранів».

Читайте також: "Мрію про ветеранський ресторан": у Житомирі сапер Валентин Кузьмінчук відкрив незвичайну кав’ярню

«Reikartz на мінімалках»

Олег розповідає, що всього в Україні три капсульних готелі – два у Києві та один (його власний) у Запоріжжі. Такий вид помешкань поширений у Японії – саме там вирішили облаштовувати номери у капсулах, щоб гості не заважали одне одному, як в звичайному хостелі, і разом з тим житло було бюджетним.

«Звісно, Reikartz я відкрити не міг, було розуміння, що потрібно зробити щось невелике. Проте, і звичайний хостел відкривати не цікаво, - розповідає власник готелю Олег Касьян. – Тому вирішив на одній території поєднати капсульний готель, кафе і сауну. Таким чином за невеликі гроші гості можуть отримати весь необхідний сервіс, і вийшов у нас Reikartz «на мінімалках»».

Кожна капсула має 2 м довжини, 1,5 м ширини та 1,20 м – висоти. Всюди є телевізор та WI-FI, забезпечується циркуляція повітря, можна підбирати різні режими світла. Крім того, облаштовані зимові та літні зони відпочинку для відвідувачів, зали для харчування, душові кімнати і санвузли.

Для того, щоб довести майбутнім гостям, що жити у капсулі – комфортно, Олег після відкриття комплексу сам поселився у номері та вів у соціальних мережах відеощоденник.

Читайте також: Новий поштовх для бізнесу: військовий Андрій Акопов отримав грант на розвиток швейної майстерні

Як отримати грант

Готель підприємець відкрив у 2023 році. Для цього Олег Касьян став учасником державної програми «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей». За умовами проєкту, отримати можна допомогу від 250 тис. грн до 1 млн грн. Олег обрав найбільшу суму, і вона передбачала співфінансування.

«700 тис. грн надавала держава, а 300 тис. я мав докласти. Проте, цих грошей для відкриття готелю мені не вистачало. Тому я запросив партнера, який вклав 1 млн грн і сам додав таку ж суму. В цілому знадобилося 3 млн грн», - розповідає бізнесмен.

Подання грантової заявки, складання бізнес-плану та презентація перед журі – такого досвіду у ветерана раніше не було, але все вдалося якнайкраще. Підприємець описав, які кроки потрібно було зробити для отримання гранту:

1. Подання заявки у додатку «Дія». За словами підприємця, на її обробку йде близько двох місяців, а після цього з учасником зв’язується менеджер з Центру зайнятості.

2. Опрацювання бізнес-плану. Менеджер, який вам допомагає, розповідає, чи підійшов ваш бізнес-план, чи потрібно внести якісь корективи. Учасникам надають приклад розрахунків, за допомогою якого можна підготувати власний документ.

3. Співбесіда. Після того, як бізнес-план схвалили, відбувається співбесіда з комісією. У Олега вона проходила в онлайн-форматі – сім-десять людей задавали свої питання щодо проєкту та слухали презентацію підприємця. Через місяць стало відомо, що грант схвалили – ветеран відкрив рахунок в Ощадбанку, поклав на нього свої 300 тис. грн і отримав 700 тис. гранту.

Ветеран розповідає, що капсульний готель – не перший його бізнес, тому у нього великих складнощів не виникло. Але для новачків процедура може бути складною.

«Головне – захистити проєкт, щоб комісія бачила, що ти розумієш про що говориш. У мене сім років досвіду підприємництва і тому це не було проблемою. Але потрібно мати здібності бізнесмена, навички пітчингу, - розповідає Олег Касьян. – Для того, щоб у програмі змогло взяти участь більше ветеранів, її треба полегшити, адаптувати під всіх. Якщо цей проєкт направлений на реінтеграцію і на те, щоб ветерани були зайняті, потрібно спростити його умови».

Читайте також: "Ветерани мають величезний потенціал": Марко Мельник після фронту заснував книжкове видавництво

Практичні поради для початківців

Після власного успішного досвіду підприємець почав консультувати інших. Наразі він проводить майстеркласи і тренінги з відкриття бізнесу, а у вересні – стане одним з лекторів бізнес-школи для ветеранів. Провідна думка всіх його виступів – саме відкриття бізнесу та шлях до своєї мети є найкращим відновленням для ветерана після повернення до цивільного життя.

«Найкрутіша психологічна реабілітація – це поставити собі мету та іти до неї. Я раджу ветеранам зайнятися бізнесом, бо навіть, якщо у них щось не вийде, це дуже добре прокачує мозок», - говорить підприємець.

Навіть у місцевому Центрі зайнятості всіх запорізьких ветеранів відправляли за порадою до Олега – він розповідав, як правильно прописати грантову заявку, які нюанси треба врахувати та давав настанови для ведення власної справи. Через якийсь час підприємець вирішив створити власний «Клуб ветеранів», у якому займається бізнес-консультуванням.

«Зі всіма, хто цього потребує, я ділюся власним досвідом, мотивую, надихаю,  відповідаю на питання. Зараз приїжджають навіть люди з інших міст України, - розповідає Олег Касьян. – Всіх інформаційно підтримую та приймаю на території нашого комплексу. Також планую облаштувати там спортивний майданчик, щоб пропонувати також реабілітацію через спорт».

Підприємець говорить – щоб отримати його консультацію, варто зв’язатися з ним в соціальних мережах, підібрати зручний день і час.

Для ветеранів Олег дав декілька базових порад, яких радить притримуватися на старті:

1. Не відкривайте бізнес з нуля.

Підприємець радить ветеранам, які тільки починають свій шлях, не братися за справу самостійно, а знайти партнера, який вже є діючим бізнесменом та запропонувати йому вкластися в бізнес за допомогою грантових коштів. Це може бути 20 або 30 %, але таким чином ветеран увійде до вже діючої команди, матиме ментора та поступово вникатиме у процес.

«Зараз багато бізнесів відчувають нестачу операційних коштів, і за рахунок гранту якраз можна їх доінвестувати. Це буде вигідно обом – і підприємцю, і ветерану». – говорить Олег Касьян.

2. Спочатку – психологічна реабілітація, потім – бізнес.

Бізнесмен розповідає, що, як і в спорті, в бізнесі початківцю важливо бути в формі. Тобто – спочатку пройти психологічну реабілітацію, вилікувати залежності, якщо вони є, а вже потім – братися за нову справу.

«Бізнес – це щоденні виклики, «шлях самурая». Якщо ти не відновишся повноцінно, ці виклики можуть тебе добити, ти можеш впадати у залежності. Тож спочатку варто адаптуватися до цивільного життя, а вже потім відкривати бізнес», - говорить підприємець.

Гарним помічником в цій справі може бути спорт. Олег розповідає, що після повернення з фронту почав займатися змішаними єдиноборствами, бігав та навіть моржував. Зараз – регулярно відвідує тренування з силових видів спорту: жим штанги, гребля, аеробайк, підйом гирі, та бере участь у всеукраїнських змаганнях.

3. Влаштуватися на просту посаду.

Олег пояснює, що вкрай важливо розумітися на сфері, в якій ти відкриваєш бізнес, знати про проблеми, які можуть виникати. Гарний спосіб вникнути у нову справу – влаштуватися на просту посаду у подібний заклад чи виробництво.

«Наприклад, якщо ви хочете відкрити кав’ярню, влаштуйтеся спочатку на посаду бариста, попрацюйте там півроку, зрозумійте всі нюанси, а потім беріть грант і відкривайте власний заклад, - говорить бізнесмен. – Бо зі сторони може здаватися, що все дуже просто, але це не так. Підприємець повинен вміти працювати на кожній посаді, яка є в його закладі, замінити за потреби будь-кого з працівників. Тому дуже важливо розуміти усі процеси».

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яа ветеран Артур Войтюк розвиває кавову компанію у Хмельницькому.

Фото: з відкритих джерел