Грибна кава, цукерки з мухомором та cbd-цукерки (на конопляній основі) – такий асортимент пропонують у житомирській кав’ярні з незвичною назвою "Мухомор". Заклад відкрив ветеран російсько-української війни Валентин Кузьмінчук завдяки державній підтримці – грантовій програмі "Власна справа".  У планах чоловіка – створення мережі та відкриття ресторану. А поки що він поєднує розвиток бізнесу з роботою сапером гуманітарного розмінування.

Читайте також: "Міцна підтримка, як на полі бою" - ветеран Артур Войтюк розповів про важливість проєкту "Створено захисниками"


Власна справа допомогла повернутися  до цивільного життя

Рішення стати на захист Батьківщини Валентин прийняв близько десяти років тому – коли росіяни почали "віджимати" Крим. Тоді він пішов на військову службу за контрактом в 95-ту десантно-штурмову бригаду. Вже через два місяці потрапив на передову та отримав перше поранення. Пролікувався півроку та повернуся на фронт.

У 2015 році воював у районі Донецького аеропорту, де знову був поранений,  пізніше – на інших напрямках. Військову кар’єру закінчив у 2019 році: служив у різних видах військ, зокрема в Силах спеціальних операцій. За цей час кілька разів намагався повернутися на гражданку, шукав себе, однак повертався в армію. Зробити ж остаточний крок до цивільного життя допомогла власна справа.

Сьогодні у кав’ярні "Мухомор" у Житомирі подають три види кави з додаванням грибів та  тематичні солодощі. За словами Валентина, напої містять мікродози грибів, тож є абсолютно легальними та безпечними. Специфічна добавка надає каві нових корисних властивостей – зокрема сприяє заспокоєнню нервової системи та допомагає боротися з симптомами ПТСР. Рецепти чоловік розробляв разом з професійним баристою.

Бізнес ветеран поєднує з роботою сапером

Щоб відкрити кав’ярню, Валентин використав власні гроші та грантову підтримку  - 250 тисяч гривень. Взяти участь у програмі "Власна справа"  йому порадив знайомий бухгалтер, а з підготовкою документів допоміг адвокат з числа друзів. На грантові кошти придбав обладнання для закладу та найняв двох працівників, а ремонт у ньому зробив власноруч.

Читайте також: "Про ветеранський бізнес треба говорити" - через рік після втрати рук на фронті Сергій Жуковський розвиває власну справу

"Я успішно захищав свій проєкт і отримав грант, почав працювати. У перспективі планую розширитися, є другий зал, але в ньому треба робити ремонт, - розповів чоловік. – Взагалі хочу зробити мережу кав’ярень "Мухомор", а в майбутньому – відкрити ветеранський ресторан".

Крім власного бізнесу, з березня 2024 року Валентин займається гуманітарним розмінуванням на посаді командира групи. Наразі працює на Херсонському напрямку  - всього в 30 кілометрах від лінії фронту. Там разом з колегами ветеран розміновує об’єкти цивільної інфраструктури у місцях, де велися активні бойові дії.

Нагадаємо, військовий Андрій Акопов отримав грант на розвиток швейної майстерні.

Фото: Житомирська міська рада