Держава продовжує підтримувати та інвестувати у ветеранський бізнес. Нещодавно були визначені 37 переможців 13-ї у 2024 році хвилі подачі заяв на гранти у рамках програми "Власна справа". Кошти на започаткування та розвиток бізнесу отримали 23 учасники бойових дій та 14 членів родин ветеранів.

Про це повідомила заступник міністра економіки України Тетяна Бережна.

Читайте також: "Про ветеранський бізнес треба говорити" - через рік після втрати рук на фронті Сергій Жуковський розвиває власну справу

Гранти на бізнес отримали вже понад 800 ветеранів

Від початку запуску грантової програми "Власна справа" фінансування отримали вже 837 ветеранів та членів їхніх родин – загальна сума складає майже 400 мільйонів гривень. Третина з переможців – ті, хто тільки відкривають бізнес, а інші взяли грант на розвиток вже існуючих підприємств. За словами Тетяни Бережної, найбільш затребуваними є гранти до півмільйона гривень: їх отримують приблизно 70% заявників.

У рамках 13-тої хвилі подачі документів 18,5 мільйонів гривень від держави надійдуть на рахунки 37 переможців. Це 23 особи зі статусом учасника бойових дій та 14 членів родин ветеранів. Більшість з них отримали гранти розміром до 500 тис. грн, вісім заявників – до 250 тис. грн, а ще п’ять  - до одного мільйона.

Читайте також: Вирощування равликів і полуничні сади – як Український ветеранський фонд допомагає відкрити бізнес

Найбільше грантоотримувачів з Сумщини, Київщини, Вінниччини, Рівненщини та Івано-Франківщини. Найпопулярніші сфери, в яких ветерани планують розвивати бізнес – роздрібна та оптова торгівля, переробна промисловість, тимчасове розміщення та організація харчування, сільське господарство.

"Власна справа": як отримати кошти на бізнес

Програма надання грантів учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їхніх родин на створення або розвиток власного бізнесу є частиною проєкту Міністерства економіки України "Робота без бар’єрів", який реалізується на виконання Національної стратегії зі створення безбар'єрного простору.

Згідно з умовами програми, сума гранту може складати:

• до 250 тис. грн, до 500 тис. грн та до 1 млн грн  - для ветерана за умови створення одного, двох та чотирьох робочих місць відповідно;

• до 250 тис. грн та до 500 тис. грн - для другого з подружжя ветерана за умови створення одного та двох робочих місць відповідно.

Якщо особа подає заяву на грант від 500 тис. грн до 1 млн грн, вона має бути зареєстрована як ФОП не менше ніж три роки. Крім того, в такому разі допомога надається на умовах співфінансування – 70 % від суми забезпечить держава, а 30 % - власник бізнесу.

Читайте також: "Життя після звільнення існує" - ветеран Артур Войтюк розвиває кавову компанію у Хмельницькому

Заяви на отримання коштів разом з бізнес-планом  подаються через портал Дія. Процедура займає до 20 хвилин та складається з чотирьох кроків:

1. Реєстрація/авторизація на порталі за допомогою BankID або електронного підпису.

2. Заповнення онлайн-заяви.

3. Прикріплення бізнес-плану.

4. Підпис заявки електронним підписом. Якщо документи подає дружина/чоловік ветерана/-нки, то він/вона має погодити її за допомогою власного електронного підпису.

Нагадаємо, ветерани, їхні рідні та сім’ї загиблих можуть отримати 20 тисяч гривень на товари для бізнесу.

Фото: з відкритих джерел