Ветеран Артур Войтюк 13 років життя присвятив військовій справі, тож повертатися у світ цивільних йому було дещо лячно. Проте він зміг подолати всі страхи та наприкінці минулого року започаткував у Хмельницькому кавову компанію Commando Coffee Company. Чоловік долучився до оновленого проєкту "Створено захисниками" та отримав спеціальне брендування для своєї продукції – одним із перших у 2024 році.

Читайте також: Вирощує тисячі осетрів, форелей та креветок - як ветеран розвиває рибний бізнес - на Житомирщині

Чи готові українці підтримувати ветеранський бізнес, як проєкт допомагає розвивати власну справу та чому відмовився від грантових грошей, Артур Войтюк розповів veteran.com.ua.

"Це дещо курйозна історія": як ветеран отримав брендування "Створено захисниками"

Commando Coffee Company з’явилася на світ після тривалої підготовки. Артур кілька місяців виношував ідею, радився з друзями та прораховував свої шанси відкрити власну справу. Важливим для чоловіка був та є не швидкий успіх, а створення ідеальної кави для українських захисників і захисниць, якою б вони  з легкістю могли насолоджуватися в умовах фронту. А в перспективі – надання їм підтримки після повернення шляхом створення робочих місць.

"Перша закупка в нас була на 50 кілограм зерна, а весь заробіток йшов на поновлення, усередину компанії. А зараз вже наш оборот складає до 150 кілограм, тобто, збільшився втричі, - розповідає Артур. – Зараз усіма задачами займаюся я один, але хочу все максимально організувати та автоматизувати. Розраховую, що коли дійде до 300 кг зерна, зможу взяти на роботу першого ветерана. Людина буде офіційно працевлаштована, отримуватиме зарплату та буде відчувати, що  їй раді, її розуміють. Це наче як служба, але тепер вже цивільна".

Про проєкт "Створено захисниками" ветеран дізнався на сайті Мінветеранів. Він подав заявку, але вона була непідтверджена. Однак чоловік подумав, що має моральне право використовувати цю позначку, адже є захисником, тому наніс її на макет пакування для кави та замовив друк.


"Вже пізніше на мене вийшла людина з міністерства, яка керує цим напрямком, ми зустрілися в Києві та поспілкувалися. Там мені повідомили, що затримка з підтвердженням була пов’язана з опрацюванням заявок, але нарешті мені надано право офіційного використання цього знаку. Я був у числі перших у 2024 році. А я і кажу, що взагалі-то вже деякий час продаю з ним – вибачте, але так склалося",- з посмішкою розповідає Артур.

"Це не просто емблема"

За словами чоловіка, проєкт "Створено захисниками" утворює спільноту ветеранів-підприємців. Вони можуть як просто спілкуватися, допомагати один одному порадами та ділитися досвідом, так і напрацьовувати ділові зв’язки, які сприятимуть розвитку та масштабуванню бізнесу.

Читайте також: "Створено захисниками" - як ветеранам-підприємцям отримати унікальне маркування продукції

Сама ж емблема  - прямий сигнал для покупців, що та чи інша продукція виготовлена людьми, які повернулися з фронту та прагнуть реінтеграції. На думку Артура Войтюка, поки що ветеранському бізнесу набагато важче розвиватися, ніж цивільному. І на це є кілька причин:

  • цивільні мають більше часу та ресурсів для підготовки до запуску справи;
  • держава лише розробляє систему допомоги ветеранам: зміни вже відбуваються, вони суттєві, але це ще не повноцінна підтримка;
  • українці поки що не віддають перевагу певній продукції чи закладу тільки тому, що це ветеранська справа.

Тому бізнес, відкритий героями, потребує активної популяризації:

"Створено захисниками" – це більше, ніж просо емблема. Вона відкрито показує людям, що ветерани виготовляють для них якісну продукцію, що вони хочуть долучитися до економічних, соціальних сфер, реінегруватися та повернутися в життя, - зауважує чоловік. – Це дуже важливо, і я пишаюся бути частиною проєкту, який об’єднав велику кількість ветеранських справ, і що можу використовувати цей особливий символ. Так, як на полі бою ти підтримуєш побратимів – психологічно та фізично – так і тепер відбувається завдяки цій програмі".

Відклав мрію про власну кав’ярню на кращі часи

"Створено захисниками" – не єдиний проєкт, в якому взяв участь Артур Войтюк. Кілька місяців тому він виграв грант "Власна справа" та отримав 250 тисяч гривень на відкриття кав’ярні у рідному Хмельницькому.

Читайте також: Чарки з гільз та маскувальні сітки на будівлі – ветеран створив перше в Києві кафе для військових

Чоловік розповідає, що вже давно горить цією ідеєю, тож дуже відповідально підійшов до  розробки детального бізнес-плану з відкриття закладу. Проєкт отримав схвальні відгуки й від комісії. Однак, вже отримавши гроші, ветеран зрозумів, що у місті немає приміщення, яке б ідеально підійшло під його запити та фінансування. Тож він вирішив відкласти реалізацію та повернув грантові кошти.

"Ця ідея жива та буде жити, однак на даний момент я розумію, що мій час ще не настав. Поки що хочу продовжити онлайн-продажі, збільшувати об’єм сировини, працювати над новими видами кави, дизайном, новими послугами. Я зрозумів, що краще розвиватися повільніше, але впевнено та якісно", - ділиться планами Артур Войтюк.

Нагадаємо, через рік після втрати рук на фронті Сергій Жуковський розвиває власну справу. Як йому вдалося започаткувати та розвинути виробництво м’ясних снеків "Сушена радість", раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: Commando Coffee Company/Instagram, Міністерство у справах ветеранів України