Міністерство у справах ветеранів України цього року перезапустило проєкт "Створено захисниками". У його рамках ветеранський бізнес, а також підприємці, в яких щонайменше 50% працівників є ветеранами і ветеранками, можуть отримати особливе брендування продукції. Спеціальні позначки сприяють впізнаваності та популяризації цих товарів, а також їхньому просуванню на ринку.

Читайте також: Вирощування равликів і полуничні сади – як Український ветеранський фонд допомагає відкрити бізнес

"Якщо говорити про бренд "Створено Захисниками", то тут різниця між "ветеранським" та "звичайним" бізнесом — лише УБД. Все інше — в межах правового поля. Це стосується конкуренції на ринку, потрапляння на полиці супермаркетів, відповідності стандартам якості, - написав на своїй сторінці у соцмережі Facebook заступник міністра у справах ветеранів України Максим Кушнір. – "Звичайному" бізнесу не треба бачити у "ветеранському" конкуренцію. Наша країна так чи інакше буде країною ветеранів, а отже ветеранський бізнес сам по собі "захопить" ринок та буде розвивати нашу економіку… Ветеранський бізнес в Україні може стати і вже стає одним із дієвих поштовхів для поповнення та розвитку економіки країни. Це закономірний процес. І боятися такої конкуренції "цивільним" бізнесам не варто. І найважливіше: ветерани мають виняткове право – монетизувати свій воєнний досвід у бренд".

Хто і як може отримати маркування "Створено захисниками", які документи для цього необхідні, розповідає veteran.com.ua з посиланням на Мінветеранів.


Хто має право маркувати продукцію позначкою "Створено захисниками"

Графічне зображення "Створено захисниками" – своєрідний сигнал для покупців, що дана продукція дійсно виготовлена ветеранами або ветеранками. Йдеться як про людей, які є засновниками бізнесу,  так і про оборонців – найманих працівників підприємств.

Читайте також: "Про ветеранський бізнес треба говорити" - через рік після втрати рук на фронті Сергій Жуковський розвиває власну справу

Тож маркувати товари позначкою "Створено захисниками" мають право:

- ФОП, які є ветеранами/ветеранками;

- юридична особа, засновником якої (одним із засновників) є ветеран/-нка;

- ФОП або юридична особа, які використовують найману працю ветеранів/-нок (щонайменше 50% від кількості штатних працівників);

- отримувач фінансової підтримки конкурсних проєктів, що реалізуються Українським ветеранським фондом.

Зауважимо, що спеціальне маркування є об’єктом авторського права, тож надається при дотриманні певних вимог. Його можна використовувати як на пакування продукції, так і на етикетках чи на сайті/у соцмережах виробника.

"Присутність бренду "Створено Захисниками" на українському ринку водночас спонукатиме інших ветеранів й ветеранок та членів їхніх сімей розпочати власну справу, а споживачів – купляти якісну ветеранську продукцію, або послуги, тим самим підтримуючи наших Захисників і Захисниць на шляху їхньої реінтеграції до мирного життя", - впевнені в Мінветеранів.

Що потрібно для використання бренду "Створено захисниками"

Бажаючі маркувати свою продукцію мають підготувати пакет документів та надіслати його на електронну адресу відділу ветеранського розвитку Міністерства у справах ветеранів України stvoreno@mva.gov.ua та у копію на e-mail: control@mva.gov.ua або на фізичну адресу провулок Музейний, 12, м. Київ, 01001.

Йдеться про такі (у форматі копій):

- паспорт/документ, що підтверджує особу та громадянство України, а також відповідний статус заявника;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків заявника;

- установчі документи (для юридичних осіб);

- документ, що підтверджує повноваження заявника діяти від імені юридичної особи;

- документ, що підтверджує загальну кількість найманих працівників, зокрема ветеранів, реєстраційний номер облікової картки платника податків ветеранів та паспорт громадянина України,  довідки ОК-5, що містить індивідуальні відомості про застрахованих осіб з числа ветеранів у Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування  - для заявників, які використовують найману працю ветеранів/-нок;

- фото, перелік продукції, де буде розміщено зображення, та короткий опис діяльності (текстом при надсиланні листа з прикріпленими документами).

Читайте також: Ветерани, їхні рідні та сім’ї загиблих можуть отримати 20 тис. грн на товари для бізнесу – деталі

Також до пакета документів необхідно прикласти заповнену заяву про укладення ліцензійного договору про використання об’єкта авторського права – графічного зображення "Створено Захисниками".

Після цього заяву розгляне спеціальна комісія. Про результати заявнику повідомлять фахівці відділу ветеранського розвитку (за вказаними ним контактами). Детальніше про проєкт можна дізнатись за  посиланням.

Нагадаємо, українці можуть підтримати бізнес ветеранів та ветеранок. Щоб знайти заклад у своєму місті, можна скористатися зручною онлайн-картою.

Фото: з відкритих джерел