Вирій, або Марко Мельник став на захист України ще в 2014 році. На фронт він пішов добровольцем, служив у розвідці та медслужбі "Азову". Додому повернувся в 2016-му та заснував перше ветеранське видавництво markobook. Однак цивільне життя тривало недовго: на початку повномасштабного вторгнення чоловік знову долучився до лав 206 батальйону ТрО, в складі якого воював на Київщині.

Як Вирію вдалося поєднати військове життя з видавничою справою, якими були його перші книжки та в чому чоловік вбачає ветеранський потенціал, розповідаємо далі.

Читайте також: "Прокинувся і думав, що я у полоні" – ветеран, який втратив очі, став психологом та створив блог


Суспільство не розуміло, хто такі ветерани

За часів АТО Марко Мельник два роки служив водієм-парамедиком та паралельно керував роботою групи військових журналістів ідеологічної служби "Азову". Він брав участь у наступальній операції в районі Широкиного в 2015 році, що дало поштовх розвитку військового і  в творчій сфері.

"Я був в медичній службі, моя задача - евакуювати поранених і загиблих. Під час Широкинської операції ми виїжджали на позиції забирати побратимів з поля бою. Запам'яталося буквально все. Були і трагічні моменти, і комічні - всі випадки цікаві. Я про це написав книжку "Широкинська операція", втім вона вже давно закінчилася. Чотири видання пережила", - розповідає чоловік.

Читайте також: "Про ветеранський бізнес треба говорити" - через рік після втрати рук на фронті Сергій Жуковський розвиває власну справу

Робота на передовій залишила глибокий слід в його душі та пам’яті. А повернення до цивільного життя було непростим. За словами чоловіка, вже тоді він відчував дисонанс між реаліями війни та мирними буднями. До того ж довелося стикнутися з абсолютним нерозумінням та деяким несприйняттям з боку суспільства після звільнення в 2016 році:

"Нам казали: "Ветерани - це Друга світова. А ви хто такі?" Потім суспільство адаптувалося. А зараз з цим простіше. Вже всі розуміють, що це заслуга військових, що ми маємо свої домівки, більшість із них цілі, і що ми не під окупацією в підвалах сидимо і нас не розстрілюють", - ділиться Марко.

Перші книжки надрукував власним коштом

Після повернення з фронту в 2016 році Марко вирішив зайнятися книговиданням – заснував перше ветеранське видавництво markobook. Чоловік розповідає, що свою книгу написав "суто по приколу": таким чином хотів показати побратимам, що не обов’язково бути письменником, щоб описати свої спогади. Агітував інших військових також написати про операції, в яких вони брали участь.

"Всі казали, я ж не письменник, хто це буде читати? Я показав своїм прикладом, що хоч не письменник, але мою книгу чотири рази видавали, видно комусь її таки було цікаво читати. Після цього народилася серія "Азовські спогади", - розповідає про власний досвід ветеран.

Перші книги чоловік надрукував за власні кошти та за підтримки громадської організації "Цивільний корпус Азову". Пригадує, що тоді суспільство мало цікавилося подібною літературою, однак із часом ситуація змінилася. Наразі на ветеранські твори попит зріс, а найбільш популярним виданням є це -  "Український націоналізм. Основи ідеології".

Одного дня в розмові з колегами з Українського ветеранського фонду Вирій дізнався про проєкт "Створено захисниками". Він заповнив анкету та невдовзі долучився до ініціативи, яка маркує продукцію і товари, виготовлені ветеранами, спеціальною позначкою. Це сприяє впізнаваності на ринку та подальшому розвитку бізнесу.

Читайте також: "Міцна підтримка, як на полі бою" - ветеран Артур Войтюк розповів про важливість проєкту "Створено захисниками"

"Люди, які пройшли війну, часто залишаються зі своїми проблемами сам на сам. Найголовніше - це підтримка, розуміння і реабілітація. Ветерани мають величезний потенціал для суспільної діяльності і їм треба дати можливість реалізувати себе в мирному житті - через гранти, брендування їхньої продукції тощо", - впевнений чоловік.

Фото: Мінветеранів