"На воду хлопці та дівчата виходять одні, а повертаються зовсім іншими – посміхаються та говорять про відчуття гармонії і польоту", - так описує ефект від занять адаптивним яхтингом керівник проєкту Наталя Тищук. Тренування для ветеранів/-нок і військових з травмами у Києві стартували всього кілька тижнів тому, а відвідали їх вже близько 15 людей. І з кожним днем кількість бажаючих доєднатися стрімко зростає.

Як розпочинався проєкт, чи можна вважати адаптивний яхтинг повноцінною реабілітацією та кому підійдуть заняття, розпитав veteran.com.ua.

Читайте також: Ветеранам надають грошову допомогу на лікування та реабілітацію – як отримати


Акцент на ветеранів викреслився від запиту суспільства

Перші виходи на воду на спеціальному тренувальному човні відбулися у другій половині червня, а сам проєкт зародився кілька місяців тому. Ідейним натхненником став засновник Громадської організації "Водник", яхтовий капітан, вітрильний спортсмен з 50-річним стажем Ігор Ятлук.

Чоловік задовго до повномасштабного вторгнення росіян займався соціальними проєктами – зокрема, соціалізацією та адаптацією дітей соціально незахищених категорій через активні заняття яхтовим спортом. А після початку великої війни, зважаючи на дуже високий суспільний запит, вирішив сконцентрувати зусилля на інтеграцію та адаптацію людей з інвалідністю.

"В Європі в площині яхтингу, парусного спорту немає межі між людьми з інвалідністю та здоровими. Там виготовляють спеціальні човни, які можуть приймати навіть людей на кріслах колісних, а в Україні на цей напрямок взагалі ніяк не був представлений. Тож з ідеєю проєкту з адаптивного яхтингу Ігор Ятлук прийшов до мене, і я його підтримала", - розповіла Наталя Тищук.

Читайте також: На Київщині проводять реабілітацію для ветеранів, які втратили зір – подробиці


Наразі проєктом вони займаються удвох на наявній матеріально-технічній базі – йдеться про тренувальний човен, розрахований на чотирьох курсантів та тренера, та одинадцять спортивних, що мають окремі вимоги до бажаючих займатися: у людини має бути щонайменше три точки опори (кінцівки), а вага не перевищувати 70 кілограм.

Щоб зняти ці обмеження, Наталя Тищук та Ігор Ятлук мають намір залучити кошти благодійників на придбання спеціалізованих човнів. Вони допоможуть приймати курсантів з будь-якими ушкодженнями, травмами та рівнем інвалідності. І йдеться тут не тільки про ветеранів і ветеранок, а й цивільних:

"Початково ми не звужували аудиторію виключно до військових, однак основний запит від суспільства на даний момент – саме ветерани. Вони дуже потребують реінтеграції, реабілітації, соціалізації, абілітації (опанування якоїсь нової справи), тож цей напрямок викреслився дуже органічно. Однак взагалі ми приймаємо всіх людей з травмами внаслідок війни", - зауважила жінка.

"Хочемо дати можливість ветеранам опанувати нову професію"

Адаптивний яхтинг – дуже непростий напрямок з технічної точки зору. Наразі захисники та захисниці виходять на воду на тренувальному човні під керівництвом Ігоря Ятлука. У такому форматі займатися можуть навіть люди з ампутаціями – адже інші підхоплять та підстрахують під час керування. Однак якщо казати про наявні спортивні човни, то тут, за словами Наталі Тищук, протез скоріше заважатиме, адже на воді змінюються кути нахилу поверхні і потрібна висока мобільність.

Придбання спеціалізованих човнів змінить ситуацію кардинальним чином. Взагалі організатори прагнуть вийти на той рівень, коли курсанти зможуть займатися яхтингом більш професійно та брати участь у європейських та  світових змаганнях – на даний момент українська вітрильна пара-спільнота на міжнародній арені взагалі не представлена. Серед амбітних цілей проєкту  - підготовка та вихід на Паралімпійські ігри.

Читайте також: Безкоштовні заняття та курси тренерів – у Федерації стронгмену розповіли про можливості для ветеранів


"Люди повертаються з фронту вже не такими, як туди йшли – можуть мати проблеми зі здоров’ям, ампутації, їм доводиться наново облаштовувати життя та шукати способи самореалізації. І ми хочемо запропонувати опанувати нове хобі, а згодом і професію – яхтового капітана, - додала Наталя Тищук.  – Разом з партнерами у нас є амбіція створити окремий проєкт, в рамках якого ветерани будуть проходити навчання, отримуватимуть ліцензію та зможуть робити самостійні виходи на воду. Наприклад, їхатимуть за кордон, братимуть човен в чартер та здійснюватимуть комерційні виходи, що приноситиме певні гроші".

Відчути магію води: який ефект мають заняття адаптивним яхтингом

Заняття у Києві проводяться безкоштовно двічі на тиждень – по середах та суботах. Ветерани та ветеранки займаються на тренувальному човні у групах, склад яких може змінюватися: дехто з курсантів потребує лікування чи повноцінної фізичної реабілітації, хтось повертається на службу. Тож наразі ще можливо записатися на тренування, заповнивши спеціальну онлайн-форму.

"Яхтинг ми розглядаємо як певний вид терапії, адже існує "магія води" – вона дарує заспокоєння, переключення, відчуття польоту, гармонії. Це наче інакший світ, зовсім інше сприйняття реальності: з одного боку, спокій, а з іншого – енергія та бадьорість. Всі наші курсанти повертаються на берег квітучі та з посмішкою, - поділилася Наталя Тищук.  – Один з військових, в якого ПТСР, контузія, порушення сну, парез нижніх кінцівок, розповів, що наприкінці першої години тренування майже заснув – настільки розслабилася його психіка. А ще хтось з курсантів сказав, що після плавання всередині ніби тиша настає".

Читайте також: На базі київського вишу відкрили Ресурсний центр для ветеранів і ветеранок - які послуги надаються

Крім розслаблення, гармонізації та відпочинку, заняття підвищують настрій, дарують позитивні емоції та заряджають жагою до життя. Також вони мають потенціал покращувати родинні стосунки. Організатори сподіваються, що в перспективі заняття будуть відвідувати ветерани разом з сім’ями та тренуватимуться разом або на сусідніх човнах.

Звісно, на цьому організатори зупинятися не збираються. Як тільки вдасться придбати спеціалізовані човни, планують активно розвивати саме спортивну складову та готувати людей до європейських  і світових змагань. Активні тренування, водні поєдинки та гонки – все це стане своєрідною рутиною та трампліном до міжнародної арени. Там ветерани, ветеранки та цивільні зможуть гідно представляти Україні у вітрильному пара-спорті.

Наразі проєкт з адаптивного яхтингу для ветеранів знаходиться лише на початку шляху, адже діє всього кілька тижнів. Наталя Тищук та Ігор Ятлук мають чимало ідей, натхнення та амбіцій для його подальшого розвитку, розширення та масштабування, однак наразі потребують допомоги небайдужих людей. Підтримати проєкт можна за посиланням.

Нагадаємо, ветеранів запрошують стати героями нового документального фільму. Як взяти участь, раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: ГО "Водник"/Facebook