У Києві в середині червня запустили новий проєкт для захисників та захисниць, ветеранів і ветеранок, які втратили кінцівки чи мають травми внаслідок бойових дій. Їх запрошують на перші в Україні  безкоштовні заняття з адаптивного яхтингу, які проводяться за спеціальною навчально-тренувальною програмою з урахуванням особливих потреб курсантів.

Читайте також: На Київщині проводять реабілітацію для ветеранів, які втратили зір – подробиці

Тренування проводить засновник Громадської  організації "Водник", яхтовий капітан, вітрильний спортсмен з 50-річним стажем Ігор Ятлук. Як саме вони проходять, який реабілітаційний ефект мають  та як долучитися, veteran.com.ua розповіла керівник проєкту Наталя Тищук.

Який ефект має адаптивний яхтинг для ветеранів

Заняття для військових проводяться на тренувальному човні, розрахованому на чотирьох курсантів та тренера: завдяки командній роботі, керувати ним можуть навіть люди без кінцівок. Також наявні одинадцять спортивних човнів, однак вони доступні не для всіх бажаючих -  мають кілька обмежень:

- вага курсанта має бути не більше 70 кг;

- в людини має бути принаймні три точки опори (дві верхні кінцівки та одна нижня чи навпаки).

За словами Наталі Тищук, ці обмеження мають бути тимчасовими. Організатори проєкту розраховують залучити кошти та придбати спеціалізовані човни, які дозволять приймати курсантів з будь-якими ушкодженнями та рівнем інвалідності – аж до людей на кріслах колісних. Це сприятиме переходу на інший рівень занять – підготовці до спортивних змагань європейського та світового рівня, а також опануванню нової професії – яхтового капітана.

За два тижні  до занять долучилися приблизно 15 захисників та захисниць – всі вони залишилися задоволеними та повертаються до тренувань. Курсанти зазначають, що яхтинг дарує почуття відпочинку, розслабленості, гармонії із собою, а також надає енергії та бадьорості.

"Звичайно, це певна терапія, адже є "магія води". Це переключення, ти робиш якусь справу, човен мірно покачується, вся обстановка формує загальне враження спокою, гармонізації. Як сказав хтось із наших курсантів, після тренування всередині така тиша настає", - поділилася Наталя Тищук.

Читайте також: Військові та ветерани мають право на безкоштовні засоби реабілітації – як їх отримати

Крім того, у заняттях організатори вбачають можливість поліпшення родинних стосунків захисників і захисниць, тому запрошують їх долучатися сім’ями. Серед амбітних планів – створення умов, коли військові зможуть займатися разом зі своїми дітьми – поруч або на сусідніх човнах.

Хто та як може долучитися до занять

Як зауважила Наталя Тищук, початково не планувалося звужувати аудиторію проєкту суто до військових та їхніх родин. Це на даному етапі реалізації зробив запит від суспільства:

"Найбільший запит  - від ветеранів та ветеранок. Вони дуже потребують реінтеграції, реабілітації, соціалізації та абілітації (опанування якоїсь нової справи) після повернення з фронту.  Тож саме цей напрямок викреслився дуже органічно, дуже нативно, - розповіла вона. – Однак ми не обмежуємося тільки цією категорією, тож приймаємо й цивільних з травмами внаслідок війни".

Читайте також: Ветерани можуть безкоштовно заселитися у готель в Києві – куди звертатися


Заняття проводяться безкоштовно двічі на тиждень – у середу та суботу. На тренувальному човні вони відбуваються в груповому форматі, однак можливі й індивідуальні тренування – якщо вага курсанта не перевищує 70 кілограм та він має принаймні три точки опори. Люди на протезах також можуть взяти участь у проєкті, але тільки в складі групи.

"Перед тренуванням бажано зняти протез та залишити його на березі, адже на воді він скоріше буде заважати,  а не допомагати. Справа в тому, що там змінюються кути нахилу поверхні, швидкість. Тож протези навряд зможуть забезпечити необхідну ступінь безпеки та мобільності", - пояснила Наталя Тищук.

Бажаючим взяти участь у проєкті з адаптивного яхтингу необхідно заповнити онлайн-форму. Після цього організатори зателефонують, щоб уточнити певні деталі, та призначать дату тренування.

Нагадаємо, ГО  "Група активної реабілітації" разом з фахівцями Міністерства соціальної політики та іншими партнерами розробляють нову соціальну послугу. Вона передбачає, що люди з інвалідністю, зокрема ветерани війни, зможуть отримати кошти на переоблаштування свого житла.

Фото: ГО "Водник"/Facebook