У День Незалежності України військові, ветерани та їхні родини, які мешкають на  Черкащині, відвідали екскурсію Жашківським кінним заводом. Там на них очікувало захопливе спілкування з тваринами, катання верхи та відпочинок душею, а на зворотному шляху – милування неймовірною природою Національного дендрологічного парку "Софіївка".

Читайте також: Іпотерапія для ветеранів та військових -  як записатися на безкоштовні заняття у Львові

Поїздку вперше організували Шполянська міська рада ОТГ спільно з Ветеран HUВ. Детальніше про захід та плани на майбутнє veteran.com.ua розповіла психологиня простору Оксана Логвинюк.

"Треба проторювати шлях для інших громад та й для нашої"

У Ветеранському просторі захисникам і захисницям, а також їхнім рідним надаються різні послуги. Ветерани та військові можуть отримати психологічну підтримку, юридичні та інформаційні консультації: зокрема дізнатися про державні пільги, виплати, медичну допомогу, оформлення документів. Крім того, незабаром у ветеранському просторі планують почати проводити безкоштовні сеанси масажу та заняття з реабілітологом: послуги будуть доступні як для оборонців, так і для їхніх близьких.

Ще один напрямок діяльності закладу – організація різноманітних заходів. Так, нещодавно для військових ветеранів та їхніх родин влаштовували риболовлю. За словами Оксани Логвинюк, вона мала чималий успіх, а всі відвідувачі залишилися вкрай задоволеними. Тож фахівці Ветеранського простору вирішили провести екскурсію кінним заводом.

Читайте також: Перемагають себе та обростають м’язами – у Черкасах ветерани опановують волейбол сидячи

"Взагалі спілкування з будь-якими тваринами дарує позитивні емоції  та трішки розвантажує. А зважаючи, що у нас всіх на слуху коні, собаки та дельфіни, як найбільш унікальні створіння ,– то ми вирішили зупинитися на конях, - розповіла психологиня.  – Крім того, завод розташований недалеко від нашого містечка, тож це ще й зручно в плані логістики. Для нашого простору це перший досвід поїздки з такою тривалістю, але ми вважаємо, що треба пробувати різні варіанти. Завжди важливо дізнаватися на практиці, що саме цікаво нашим військовим та ветеранам та таким чином проторювати шлях для інших громад та й для нашої".

Подвійний релакс для військових та ветеранів

Екскурсію кінним заводом відвідали чинні військові, ті, хто перебувають на лікуванні та відновленні після поранень, у відпустці, ветерани, а також дружини оборонців, які чекають на них вже понад два роки. Деякі з захисників та захисниць поїхали з родинами, щоб відпочити душею і отримати заряд позитивних емоцій разом. Усього було понад 30 учасників, кожний з яких залишився задоволеним поїздкою.

А на зворотному шляху на ветеранів, військових та їхніх рідних очікував приємний сюрприз:

"Нас віз  чудовий водій, запропонував на зворотному шляху заїхати в "Софіївку", то ми двічі релаксували: перший раз - від коней, другий  - від мальовничої природи. Вертаючись додому, дівчата ще й пісні співали, залучаючи чоловіків та дітей, тим самим продовжуючи святковий настрій, адже ми саме так відзначали День Незалежності", - із захопленням поділилася Оксана.

Жінка зауважила, що Ветеранський простір не висував жодних обмежень та вимог до фізичного стану бажаючих поїхати. Один з військових, який на даний момент перебуває на реабілітації після поранення, пересувався на кріслі колісному. Спочатку він дуже загорівся ідеєю поїздки, однак потім почав відмовлятися. Проте співробітникам Ветеран HUВ вдалося його вмовити відвідати екскурсію, створивши особливі зручні умови.

Читайте також: "Це зовсім інший рівень довіри" - як собаки допомагають психологам у роботі з військовими та ветеранами

"Для мене, як фахівця психологічної сфери, всі завдання, які я ставила на цю поїздку, були закриті. Людям вдалося відволіктися від тяжких думок, переключити увагу, відчути весь спектр емоцій від спілкування з кіньми, провести час з рідними, поспілкуватись "рівний з рівним" про важливе і наболіле, об'єднатись. Діти захисників також повеселились на славу", - підкреслила Оксана Логвинюк.

Вона також додала, що кількість бажаючих відвідати кінний завод була більшою, ніж можливості Ветеранського простору. Тож військових і ветеранів вже записали у чергу: такі поїздки планують влаштовувати й надалі з певною періодичністю.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про військового Олега Ревегу, який побудував купольний будинок у Карпатах для безкоштовної реабілітації побратимів і ветеранів.

Фото: надані Оксаною Логвинюк