Після повернення з фронту ветерани часто починають займатися спортом – він повертає до життя, укріплює м’язи та допомагає боротися зі стресом. Проте, не всі знають, який вид активності для себе обрати. Особливо це стосується захисників із важкими травмами – тих, хто втратив кінцівки, і пересувається на протезі або колісному кріслі. Чудовим вибором для них може стати волейбол сидячи. Він майже нічим не відрізняється від класичного виду спорту, але не потребує швидких рухів, стрибків та бігу.

Наразі команду з ветеранів формують у Черкасах – тренування повністю безкоштовні,  а приймають усіх, незалежно від травм, досвіду та здібностей. Як потрапити на заняття та в чому їх перевага, для veteran.com.ua розповіла тренерка, майстер спорту з волейболу Вікторія Дєдкова.

Читайте також: «Ми танцюємо душею і тілом» - ветеранів запрошують на заняття аргентинським танго

Навчають з нуля

Вікторія розповідає, що заняття відбуваються на базі МСК «Дніпро». Їх організували у квітні – тоді працівники комплексу їздили у шпиталі, розповідали ветеранам про нові можливості та набирали команду. Так почали приходити перші гравці.

Наразі команда повністю ще не сформована – долучитися запрошують усіх ветеранів, які мають таке бажання.

«Досвід в спорті не обов’язковий – до нас приходять люди, які ніколи не тримали м’яч у руках. Ми показуємо, розповідаємо, вчимо, вони набувають нових навичок і починають впевнено грати», - говорить тренерка.

На травми також не зважають – серед учасників є ветерани, які не мають однієї ноги, є ті, хто втратив обидві нижні кінцівки. Проте, є й гравці без ампутацій, але з іншими пораненнями. Команда не суто чоловіча – жінки також можуть приходити та пробувати свої сили.

«Ми приймаємо всіх бажаючих і працюємо зі всіма ветеранами. Головне – їхнє бажання розвиватися і бути в колективі», - розповідає Вікторія Дєдкова.

Заняття проходять два рази на тиждень на базі МСК «Дніпро» за адресою Смілянська, 78. Як зазначає тренерка, крім волейболу сидячи, для ветеранів там доступні й інші адаптивні види спорту: амф-футбол, настільний теніс, стрільба з лука, легка атлетика, гребля на тренажері.

Читайте також: Ветерани можуть безкоштовно займатися спортом у навчальних закладах МВС – подробиці

Точність та координація

Вікторія Дєдкова розповідає, що правила у класичному волейболі та волейболі сидячи майже не відрізняються, але майданчик для гри – менший. Крім того, адаптивний вид спорту – не такий контактний, тож ймовірність отримання травм значно зменшується, проте адаптивний – не означає простий.

«У порівнянні з класичним він не полегшений. Волейбол сидячи потребує кращої реакції, бо гравці рухаються на сідницях, вони не можуть вставати і підстрибувати. Там зовсім інші швидкості, тому велике значення має точність. Цей вид волейболу більш технічний», - пояснює тренерка.

Читайте також: "Мріємо вийти на Паралімпійські ігри": у Києві проводять заняття з адаптивного яхтингу для ветеранів

Внутрішні та зовнішні зміни

Вона розповідає, що навантаження при заняттях йде на все тіло – тренуються усі м’язи, і потроху в гравців покращується фізична форма. Також розвивається координація.

«Спочатку новим учасникам важко, але через місяць-два вони вже перебувають в гарному фізичному стані, обростають м’язами і стає легше», - говорить Вікторія.

Та найважливіші зміни, які відбуваються з ветеранами – внутрішні. У колективі, де всі мають схожий досвід, вони стають більш відкритими, починають приймати себе такими, якими вони є, а спільні завдання – зближують. За словами тренерки, гравці збираються разом і після занять – спілкуються, допомагають одне одному та діляться проблемами.

Читайте також: "Надихає сім’я та віра в перемогу": ветеран, який втратив ноги на фронті, розповів про "Ігри Нескорених" та реабілітацію

Перші перемоги

Наразі, після п’яти місяців тренувань, гравці МСК «Дніпро» вже взяли участь у своїх перших змаганнях для військових та ветеранів «Сила духу Поділля», які проходили у Хмельницькому. За перше місце змагалися п’ять команд, і неочікувано для всіх черкаські ветерани одержали перемогу.

Після перших досягнень ветерани відчули – вони сильні та можуть перемагати навіть більш досвідчених гравців. Тому зупинятися не збираються – попереду ще багато конкурсів і турнірів.

Нагадаємо, в Україні стартує відбір ветеранів до збірної на змагання Strong Spirit Games.

Фото: з архіву Вікторії Дєдкової