Багато ветеранів зазначає, що найкраща психологічна реабілітація – це пошук нового хобі, справи, яка буде заряджати тебе енергією та подарує нових друзів. Таким захопленням для захисників, які живуть у Києві, може стати аргентинське танго.

Безкоштовні заняття з цього виду танців організував фонд «Після Служби». Наразі учасники тільки знайомляться з базовим рухами, тож приєднатися до тренувань можуть усі бажаючі. Запрошують і ветеранів, і діючих військових. Про те, як танці можуть стати терапією, подарувати нові емоції та навіть покращити стосунки у родині, для veteran.com.ua розповіла кейс-менеджерка з патронатного супроводу фонду «Після Служби» Олена Щербина.

Читайте також: Ветерани можуть безкоштовно займатися спортом у навчальних закладах МВС – подробиці

«Півтори години гармонії в буремні часи»

Наразі заняття проходять по понеділках, та невдовзі займатися планують вже два рази на тиждень. Для цього один зі своїх залів надає танцювальна студія Big dance.

«У нашому фонді з’явилася така ідея, і ми звернулися до тренера, поговорили з військовими і побачили велику зацікавленість, - розповідає Олена Щербина. – Зараз заняття тривають вже другий місяць, до проєкту приєдналося близько 20 людей, та ми досі шукаємо нових учасників та запрошуємо танцювати з нами».

Самі організатори описують тренування, як «півтори години гармонії в буремні часи».

Щоб приєднатися, треба заповнити Google-форму за посиланням - після цього з усіма бажаючими зв’язуються та розповідають додаткову інформацію.

Читайте також: "Мріємо вийти на Паралімпійські ігри": у Києві проводять заняття з адаптивного яхтингу для ветеранів

Обмежень для тренувань немає

Кураторка проєкту Олена Щербина зазначає, що обрали саме аргентинське танго через те, що цей вид танцю не потребує заучування складних рухів та акробатичних фігур. Потрібно запам’ятати тільки базові принципи, а далі – можна і треба імпровізувати.

«Це танець, який танцюється душею і тілом. Партнер веде, партнерка підхоплює ритм, відчуває тілом музику і продовжує. Якусь покрокову схему знати не треба, учасники можуть просто насолоджуватися процесом», - розповідає Олена.

Вона наголошує, що це не змагання, тож брати участь можуть усі ветерани та захисники незалежно від наявності досвіду, віку, травм. Танцювати з протезами також можна – якщо у людини є бажання, ніяких обмежень для тренувань немає.

Також багато учасників приходять парами – з дружинами та чоловіками. Ті, в кого партнерів немає, знаходять їх під час занять.

«Сімейні пари, які ходять на танці разом, говорять, що у них навіть покращилися стосунки, вони зблизилися, адже це дуже цікаве, душевне заняття», - ділиться кураторка проєкту.

Читайте також: Відремонтувати транспорт та поспілкуватися: у Києві відкрили веломайстерню для ветеранів

Реабілітація та «ковток повітря»

Серед учасників є люди, які танцюють вперше, а є ті, хто закохався в цю справу дуже давно.

«Наприклад, до нас приходить ветеран, який раніше був професійним танцівником, займався народними танцями. Потім він отримав дуже тяжке поранення, був у комі, ледве відійшов від цього, і зараз вивчає танго. Йому дуже подобається – він говорить, що відкрив для себе новий вид танців, яким захопився. Тепер не пропускає жодного тренування», - розповідає Олена Щербина.

Інші учасники також говорять, що танці стали для них чудовою реабілітацією та справжнім ковтком свіжого повітря. Адже під час тренувань люди відволікаються, забувають про свої проблеми, спілкуються одне з одним.

«Відвідувачі часто зізнаються, що танці повернули їх до життя. Ті, хто спробував один раз, повертаються знову», - наголошує кураторка проєкту.

Наразі у фонді чекають на нових учасників та вже мають амбітні плани – в майбутньому танцювальний клуб планує брати участь у творчих заходах і концертах.

Нагадаємо, ветеранів і військових запрошують на відпочинок на Київщину.

Фото: Після служби