Василь Курилович  - 47-річний ветеран з Тернопільщини. На фронті, куди пішов з перших днів повномасштабного вторгнення, мав два позивні – спочатку Лісник, а потім став Батею. Рік тому внаслідок ударів ворожих дронів втратив обидві ноги та пальці на правій руці  - це сталося під час контрнаступу на Запорізькому напрямку.

Читайте також: З Києва до Борисполя – пішки: ветеран на протезі зібрав 650 тис. грн для побратима

Чоловік вже переніс 13 операцій та очікує на протези: шуткує, що візьме нові кінцівки в "Термінатора". А поки відновлюється, встиг взяти участь в національному відборі змагань серед ветеранів та поранених військових "Ігри Нескорених" – як і обіцяв побратимам, які його врятували.

"Взяв у руку землю, за яку воював, щоб мене з нею і поховали"

На захист Батьківщини Василь Курилович став у перші дні повномасштабної війни – служив кулеметником у 14 бригаді оперативного призначення Національної гвардії України "Червона калина". У червні 2023 року разом з іншими бійцями його перевели на Запорізький напрямок.

"Думав, що як прийду з цивільного життя, то не зможу порозумітися з тими, хто воював з 2014 року, але потрошки ми стали одним цілим. Що таке братерство, відчули, коли вперше зайшли на позиції, - ділиться чоловік. – Війна об’єднує  людей, там відчувається плече побратима – і це не просто слова, це щось таке сильне".

Про день поранення він розповідає дуже детально. Каже, що напередодні спостережний пункт (СП), на якому Батя перебував разом з іншими бійцями, окупанти почали закидати гранатами, але їм довелося відбити ворожі сили. Однак через певний час по позиції почали працювати прицільно як міномети, так і артилерія, і в цей же час до СП прибігли кілька наших військових: пізніше четверо вийшли, а один залишився.

Читайте також: Відродження "Фенікса" -  снайперка Анастасія Савка після втрати ноги планує повернутися до війська

"Через кілька хвилин по нам прилетів 152-мм снаряд – він влучив просто у центр СП. Цей побратим Андрій сидів біля мене – і моментально він був "200-тий". Він на мене схилився, я його обмацав – крові ніде не було, але він вже був мертвий, а ще двох інших присипало перекриттям. Командир передав по рації, що по нам був "приліт", і нам дали команду виходити, надати першу медичну допомогу пораненим і чекати, поки по них прийде група", - розповідає він.

Бійці почали евакуювати поранених. Пересуваючись окопами, Батя почув, що неподалік літає ворожий безпілотник. Невдовзі захисника атакував FPV-дрон: він вибухнув за пару метрів, внаслідок чого чоловікові відразу відірвало праву ногу, а ліва була пошкоджена нижче коліна. А потім з іншого дрона окупанти скинули на Василя ще й гранату: так він залишився без пальців на правій руці.

"Поруч нікого немає, адже я виходив крайнім, турнікет накласти не можу, бо рука пошкоджена. Нога права десь закинута, трималась тільки на штанині. Тоді мені так пройшло все життя переді мною. Взяв я в руку землі запорізької і думаю: хочу мати в руці землю, за яку воював, і поховають мене вже вдома з цією землею, - ділиться спогадами ветеран. – А потім подумав, що треба зібратися з силами, мене діти маленькі чекають. А я ж обіцяв їм повернутися, своїх слів треба дотримуватися".

"Коли почув голоси, думав, що це вороги"

Скільки часу пораненому Василеві довелося провести в безпорадному стані, він не розповідає. Але каже, що потім почув неподалік якісь голосі та спочатку подумав, що це окупанти. Однак, на щастя, це були його побратими, які переносили пораненого з іншого спостережного пункту. Чоловікові вони надали першу допомогу, наклали турнікети та попросили чекати на їхнє повернення. Захисника вдалося евакуювати наступного дня біля сьомої ранку.

Читайте також: "Хочу вивчитися на протезиста" - після втрати ноги захисник Донеччини будує плани на майбутнє

"Тоді я пообіцяв ротному і хлопцям, які мене виносили, що поїду на "Ігри нескорених". Я давно чув про ці змагання, що  військові, які мають поранення, виступають і себе проявляють. І я вирішив, що хочу себе спробувати, чому ні?"

Надану побратимам обіцянку незламний чоловік виконав. За основний вид спорту обрав веслування на тренажерах. Виступ триває близько чотирьох хвилин, протягом якого можна продемонструвати свою силу та витривалість. До змагань готувався активно впродовж двох місяців і наприкінці травня -початку червня цього року взяв участь у національному відборі "Ігор нескорених" у Києві.

"Візьму ноги в Термінатора"

Незважаючи на важке поранення, Василь не втратив оптимізму та віри в краще. Впевнений, що в 21 сторіччі, коли наука не стоїть на місці, втрата ніг не є вироком. Та навіть жартує, що "візьме ноги в Термінатора", але треба обрати, які саме просити в Арнольда Шварценеггера.

"Мене надихає, що моя сім’я зі мною. Малому сказали, що тато без ніг, а він відповів: "то наш тато, і ми все одно його любимо", - ділиться ветеран. – Це перше, а друге, що мене надихає, що ми зупинили ту орду дику, ми їм хребет надламали, доламаємо та переможемо. У нас буде могутня держава, я в це вірю, і так і буде. Ми переможемо".

Читайте також: Пошук тренерів та безкоштовних залів – для ветеранів створили спортивний мобільний додаток


Наразі Василь очікує на реабілітацію. За його словами, на праву ногу мають зробити остоінтеграцію – це процедура, коли в кінцівку вживлюють металевий стержень, а до нього через спеціальне кріплення приєднують сам протез.  Проходити вона буде в кілька етапів – до моменту, коли чоловік зможе стати на "нові ноги", мине близько півроку.

Після цього ветерану доведеться заново вчитися ходити. Ходьба на протезах відрізняється від природної, тож на нього очікує досить тривалий процес тренувань. Однак схоже, що Василя це зовсім не лякає, адже він має підтримку та позитивний погляд на життя. І вже будує плани на майбутнє:

"Буду займатися громадським життям, обов’язково буду старатися допомагати іншим. Буду працювати з такими хлопцями, як я, особливо з тими, які не можуть знайти в собі сили з цим (пораненнями, ампутаціями – ред.) змиритися".

Нагадаємо, для ветеранів створили новий мобільний додаток "База". Він допомагає відновити психологічну рівновагу та підтримати себе, коли немає змоги чи бажання звертатися до фахівців.

Фото: скріншоти з відео, Василь Курилович