Надання психоемоційної підтримки – один із напрямків роботи Центру каністерапії DOCADOG, що в середині червня відкрили в Рівному. По допомогу можуть безкоштовно звернутися внутрішньо переміщені особи, постраждалі від війни, діти з особливими освітніми потребами, родини оборонців, а також самі військові і ветерани: запит від останніх поступово зростає.

Як каністерапія допомагає нашим захисникам та захисницям подолати внутрішні проблеми та впоратися з емоціями? Чому саме собаки користуються високою довірою серед військових? На ці та інші питання veteran.com.ua відповідала психологиня Центру Оксана Абрамова.

"Контакт із собакою – один з найбільш природних моментів"

Чотирилапі, які поруч із захисниками та захисницями перебувають на лінії фронту, мають для них дуже велике значення. І справа тут не тільки в тому, що спілкування з собаками розслаблює та дарує позитивні емоції. Саме з цими тваринами військові можуть побудувати ієрархічну комунікацію, адже вони  апріорі підкорюються та виконують команди. Таким чином, пояснює психологиня, наші герої можуть спроєктувати на хвостатих певні емоції, а також відчути емоції "в моменті".

Читайте також: Чотирилапі каністерапевти - як військовим та ветеранам допомагають у Центрі DOCADOG в Рівному

Крім того, ці тварини налаштовані на людей, створюють контакт – і це можна вважати одним з найбільш природних моментів. Такий зв'язок фахівці активно використовують у каністерапії  - психосоціальній та фізіореабілітаційній терапії із залученням спеціально навчених собак.

"Ці моменти використовуються, щоб краще говорити з клієнтом про емоції, дати йому зрозуміти, як вони можуть відновити ці емоції чи вивести назовні, прожити, - каже Оксана Абрамова. – Рівень довіри  стає зовсім іншим, коли людина бачить психолога з твариною: ось ця природна залежність тварини від людини утворює між ними довіру, а вже потім долучається інша людина".

У Центрі каністерапії DOCADOG психологиня завжди працює в команді з кинологом та, звісно, собакою. Золотистий ретривер Доннер та пудель Кендіс вже мають досвід терапевтичної роботи у проживанні горя/втрати. За словами фахівчині, собаки при цьому виступають як супроводжуюча підтримуюча особа. Також вони зарекомендували себе при роботі з різними емоціями:

"Під час роботи у військових нерідко включаються страхи, чи не вкусить собака, не заричить, бо страх – основний компонент на війні. Однак тут вони можуть подивитися по-іншому, що таке страх, як з ним працювати, як регулювати, чи правильно боятися певних речей по життю".

"Собака дозволяє виговоритися"

Оксана Абрамова наголошує, що основна задача психологів під час роботи з чинними військовими, так і з ветеранами  - включити їх у звичайне, мирне життя, у певну діяльність, додати емоційних моментів. Адже, повернувшись з фронту - у відпустку, на лікування чи після списання -  захисники та захисниці не завжди можуть самостійно зрозуміти на емоційному рівні, де знаходяться та що відбувається. Тож, включивши його/її в якусь діяльність, фахівці можуть продовжувати роботу з цією людиною далі.

Читайте також: Від психологічної допомоги – до підготовки соцменеджерів: у Ветеранському просторі Рівного розповіли про актуальні проєкти

"І собаки в цьому дуже гарно допомагають, адже вони не можуть постійно лежати – рухаються та цікавляться людиною. Людина не зможе це ігнорувати, а  це вже задіяність, певний контакт. Тобто, ось цей процес включення тварини роблять набагато краще", - вважає вона.

Водночас з тим собаки виступають чудовими слухачами та підтримуючими особами. Це дуже важливо при роботі з дуже втомленими, виснаженими емоційно людьми. Адже чотирилапі здатні перебувати в контакті, але при цьому, звісно, мовчати. Такі "психотерапевти" не висказують свою думку, не дають порад, не критикують, проте дають те, що найбільше необхідно  - можливість виговоритися та зрозуміти, що ти не самотній.

Нагадаємо, на Рівненщині відкрили перший Центр ветеранського розвитку. Він працюватиме  на базі Національного університету водного господарства та природокористування в обласному центрі та надаватиме широкий спектр безоплатних послуг.

Фото: надані пресслужбою проєкту із запуску Центрів каністерапії