У Рівному вже близько місяця працює Центр каністерапії DOCADOG. Це перший такий заклад у регіоні та другий  - в Україні, відкритий за підтримки благодійного фонду Royal Canin Foundation у рамках масштабного національного проєкту.

Читайте також: "Точка входу" для ветеранів - на Рівненщині готують соціальних менеджерів для роботи з військовими

Каністерапія  - вид психосоціальної та фізіореабілітаційної терапії із залученням спеціально навчених собак. Вона дедалі більше набирає популярності в Україні: заняття корисні ветеранам та ветеранкам, діючим військовим, внутрішньо переміщеним особам та іншим дорослим і дітям, які пережили випробування війною. Які послуги надаються у центрі DOCADOG у Рівному, розповідає  veteran.com.ua.

Яку допомогу надають у Центрі каністерапії в Рівному

Терапія із залученням собак стимулює вироблення ендорфінів, природних антидепресантів, допомагає боротися з тривогою, нічними кошмарами, соціальною ізоляцією, гнівом. Також вона може використовуватись як допоміжна у процесі реабілітації та для зменшення симптомів посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

У Центрі DOCADOG  працює досвідчена команда:

- кінологині Тетяна Ковальчук, Олена Бондарчук та чотири собаки;

- психологиня Оксана Абрамова;

- дефектологиня Юлія Конончук;

- реабілітологиня Тетяна Онищук.

Клієнти Центру отримують психоемоційну підтримку. Заняття завжди проводяться парою – кінолог та фахівець (у залежності від конкретного запиту людини):

"Ми працюємо тільки командою. Завжди є спеціаліст, який веде основну роботу, а ми з собаками мотивуємо, допомагаємо та розвантажуємо", - пояснює керівниця DOCADOG  Тетяна Ковальчук.

Читайте також: Іпотерапія для ветеранів та військових - як записатися на безкоштовні заняття у Львові

За її словами, запит від ветеранів, ветеранок, їхніх близьких та військових досить високий.  У Центрі каністерапії вони можуть отримати як психоемоційну підтримку на заняттях з психологом, так і звернутися до реабілітолога. Собаки, залучені до роботи, спеціально навчені: дружні до людей, спокійно реагують на шум та незнайомі ситуації, стресостійкі. До того ж вони чудово соціалізовані, що допомагає  ефективно взаємодіяти з клієнтами різного віку та з різними запитами.

Як зазначає Тетяна Ковальчук, каністерапія  - універсальна методика, яка підходить майже кожній людині. Виключенням можна вважати лише тих, хто категорично проти комунікації з тваринами чи має серйозні медичні протипокази. А ось страх перед чотирилапими не стане на заваді – навпаки,  у Центрі допоможуть його подолати.

Як записатися на каністерапію в Рівному

Центр DOCADOG  підписав меморандуми про співпрацю з багатьма громадськими організаціями, які працюють з колишніми або діючими захисниками і захисницями, їхніми родинами. Запис доступний через сайт.

Усі послуги у Центрі безкоштовні. Перше заняття проходить в ознайомчому форматі. На ньому фахівці виявляють конкретні запити та проблеми клієнтів та складають план подальшої роботи, а самі відвідувачі можуть більше дізнатися про особливості та можливості каністерапії.

Зауважимо, що перший центр каністерапії за підтримки благодійного фонду Royal Canin Foundation в Україні було відкрито у жовтні 2023 року. Він працює у Києві під назвою  INNIKOS. За період роботи Центру було проведено понад 1000 безкоштовних консультацій з каністерапії. Як і рівненський, він спрямований на допомогу військовим, ветеранам, їхнім рідним, а також цивільним, постраждалим від повномасштабного вторгнення.

Нагадаємо, ветерани та військові можуть безкоштовно відпочити у Карпатах у рамках кінного релакс-туру. Як взяти участь у проєкті та відновитися в мальовничій гірській місцевості, раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: надані пресслужбою проєкту із запуску Центрів каністерапії