Перший, хто зустрічає відвідувачів Центру каністерапії DOCADOG,  - десятирічний золотистий ретривер Доннер. Привітно помахуючи хвостиком, він ледь не збиває людей з ніг, активно вимагає уваги та щоб його погладили.

"Доннер  - дуже настирливий та тактильний, його просто неможливо фізично проігнорувати, - пояснює адміністраторка та кінологиня Центру Олена Бондарчук.  – Він знає, як правильно підійти, та ніколи не робить нічого такого, що не подобалося б людям, а ще дуже стресостійкий".

Читайте також: Від психологічної допомоги – до підготовки соцменеджерів -  у Ветеранському просторі Рівного розповіли про актуальні проєкти

Ці якості дозволяють собаці якісно підтримувати та допомагати людям. У Центрі DOCADOG, що 17 червня відкрили в Рівному за підтримки благодійного фонду Royal Canin Foundation, він працює в команді зі стандартним пуделем Кендіс п’яти років. На терапію приходять внутрішні переселенці, діти з особливими освітніми потребами, постраждалі від війни, а також військові і ветерани з родинами  – запит від останніх поступово зростає.

Каністерапія  -  це не "просто пограти із собакою"

Каністерапією називають вид психосоціальної та фізіореабілітаційної терапії із залученням спеціально навчених собак. Вона стимулює вироблення ендорфінів, природних антидепресантів, допомагає боротися з тривогою, нічними кошмарами, соціальною ізоляцією, гнівом та може використовуватись як допоміжна терапія для реабілітації та зменшення симптомів посттравматичного стресового розладу (ПТСР).

Клієнти Центру DOCADOG отримують психоемоційну підтримку, а також інші види допомоги. Тут працюють психологиня Оксана Абрамова, дефектологиня Юлія Конончук та реабілітологиня Тетяна Онищук - кожна з них проводить заняття у команді з кінологом та собакою.

"Основну роботу з клієнтом веде конкретний спеціаліст, а ми мотивуємо, допомагаємо та розвантажуємо, - пояснює керівниця Центру, кінологиня Тетяна Ковальчук.  – Для собак різниці немає,  військовий перед нею чи ВПО – вони сприймають дорослого як просто дорослого, а дитину як просто дитину. Ми надаємо послуги усім постраждалим від війни, але акцентуємо увагу саме на військових та ветеранах, намагаючись охопити найбільшу кількість цих людей".

Читайте також: "Точка входу" для ветеранів - на Рівненщині готують соціальних менеджерів для роботи з військовими


Вона підкреслює, що каністерапія – це не про "прийти пограти із собакою". Це повноцінна терапія, в якій тварина допомагає налагодити контакт, підтримує, у певному сенсі перемикає на себе увагу, що дозволяє людині розслабитися та більше розкритися. Незалежно від того, прийшов до центру ветеран, діючий військовий чи дитина, на першому занятті відбувається знайомство. Після цього спеціаліст складає план подальшої роботи під конкретний запит.

"Собаки-каністерапевти відрізняються від звичайних домашніх. Від свого улюбленця ви отримуєте задоволення та любов, з ними комфортно. А наші собаки спеціально навчені правильно комунікувати з людьми, вони дуже стресостійкі та вміють не показувати отриманий стрес і не накопичувати негативні емоції", - зазначає Тетяна Ковальчук.

Психологиня  Центру Оксана Абрамова додає, що собаки створюють природній контакт з людьми, адже  з тваринами легше побудувати довіру. Це дозволяє проговорити та прожити певні емоції  - як цивільним, так і військовим та ветеранам.

Читайте також: Ветеранів запрошують стати героями нового документального фільму – як взяти участь

"Основна задача під час роботи з пораненими військовими, ветеранами чи захисниками і захисницями, які прийшли у відпустку, - включити їх у звичайне життя, в якусь діяльність, певні емоційні моменти. І собаки в цьому дуже гарно допомагають, адже вони рухаються, викликають емоції, активно цікавляться людиною та спонукають до зворотної реакції, - зауважує вона. – Зокрема, у нас вже є досвід терапевтичної роботи з Кендіс і Доннером у переживанні горя. Тварина тут виступає як психологічний партнер клієнта і посередник між ним та спеціалістом".

Собаки допомагають і з фізичною реабілітацією поранених

Психоемоційне відновлення – не єдине, на що здатна каністерапія. Тетяна Ковальчук розповідає дивовижну історію, коли заняття з собаками Центру допомогли військовому розробити праву руку після важкого поранення. Спочатку чоловік виконував різні вправи з реабілітологом, а потім переключився на годування Кендіс, вибираючи для неї малесенькі смаколики.

Цікаво, що цей захопливий процес позитивно вплинув не тільки на захисника:

"Йому дуже подобалося годувати Кендіс, адже за кожним разом вона робила поклон чи давала йому "цьом".  Серед учасників цієї групи також була військова у дуже пригніченому стані, яка не реагувала ані на людей, ані на собак. Як я не намагалася підвести Кендіс, дівчина сиділа, не піднімаючи голови, та дуже довго плакала. Єдиний момент, коли вона засміялася,  - коли собака вже втомилася від того військового та на чергове прохання виконати команду, відповіла гучним, але не агресивним гавкотом. І ось на це захисниця нарешті відреагувала – як на самий звук, так і на невдачу хлопця", - ділиться керівниця.

За її словами, запит на каністерапію від військових, ветеранів та ветеранок у Рівному високий, а від їхніх родин – ще більший. Колишнім і діючим захисникам та захисницям інколи важко наважатися на перший візит до Центру, однак, прийшовши раз, вони обов’язково повертаються.

Фахівчині DOCADOG переконані, що терапія із залученням собак підходить майже кожній людині – крім тих, хто категорично проти комунікації з тваринами чи має серйозні медичні протипокази. А ось страх перед чотирилапими не стане на заваді – навпаки,  у Центрі допоможуть його подолати.

Усі послуги в Центрі каністерапії надають безкоштовно. Записатися на заняття можна на сайті.

Нагадаємо,  у Києві проводять заняття з адаптивного яхтингу для ветеранів. Як проходять тренування та який ефект мають, раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: надані пресслужбою проєкту із запуску Центрів каністерапії