У місті Бар Вінницької області реалізують цікавий проєкт за участі ветеранів. Працівники Барського міського художнього аматорського театру запропонували захисникам озвучити збірку аудіоказок під назвою «На вушко». Усього у ній  - 15 українських народних творів, які можна буде безкоштовно прослухати на онлайн-платформах.

Як розповідає директор барського МХАТу Роман Григор’єв, участь у проєкті бере сім ветеранів та одна ветеранка. Для них це частина реабілітації та можливість проявити себе у творчості.

Читайте також: Арттерапія, консультації та налаштування протезів – у Коломиї відкриють центр для ветеранів

Режисерка Ірина Дєдова ділиться, що спочатку ветерани бояться спробувати свої сили та не вірять в успіх. Проте, варто їм спробувати і побачити гарний результат, процес починає подобатися.

Звукорежисер Олександр Дєдов створює авторський музичний супровід до казок. Він також зазначає, що спочатку ветерани сумніваються, чи вийде у них озвучити казку та передати всі емоції героїв, але потім страхи розвіюються. Для кращого результату їм пропонують записати казку частинами.

«Всі вони кажуть: "Ой, я не знаю… Ти мені включиш — я послухаю. Якщо якась єрунда, знайди іншого". Але слухають і такі: "Ого, я ще щось можу!», – розповів Олександр Дєдов.

Читайте також: На Буковині розробили реабілітаційний кінний маршрут для поранених військових – подробиці

Один з ветеранів, який погодився взяти участь у проєкті - Віктор Кімаківський. Він озвучив казку «Заяче сало».

Віктор розповідає, що змінювати голос для різних героїв і наповнювати текст емоціями було непросто. Проте, воно того варте, адже Віктор хоче передати казку наступним поколінням своєї родини.

Через російську агресію ветеран майже не бачив своїх п'ятьох дітей, адже  в армії служив за роки війни – тричі.

«Хай хоча б онуки слухатимуть казки голосом дідуся», — говорить Віктор.

Після завершення роботи над збіркою її можна буде прослухати на Facebook-сторінці Барського МХАТу, YouTube, а також на музичних платформах Spotify та Apple Music.

Нагадаємо, у Дніпрі відбудеться фестиваль творчості ветеранів.

Фото: Суспільне Вінниця