У Чернівецькій області працює справжнє ковбойське ранчо – його власник Андрій Смогоржевський вже майже 20 років розводить коней. Під час повномасштабної війни він вирішив допомагати важкопораненим військовим та розробив для них спеціальний реабілітаційний кінний маршрут.

Як іпотерапія впливає на фізичний стан та психологічне здоров’я, він розповів в ефірі національного телемарафону «Єдині новини».

Читайте також: "Відволіктися від важких думок та зарядитися позитивом": на Черкащині для ветеранів провели екскурсію кінним заводом

Військовим – безкоштовно

Наразі на утриманні Андрія 15 коней. На сезон їм потрібно понад 2 тис. тюків сіна, а також смаколики – яблука і морква. Незважаючи на дороге забезпечення тварин, господар проводить заняття з військовими безкоштовно.

Крім того, для прогулянок з пораненими захисниками чоловік додатково тренував коней. Він доклав багато зусиль, щоб тварини одразу розуміли, що від них хоче наїзник, відчували його темп, і прогулянки були безпечними та цікавими.

Андрій наголошує, що спілкування з конями не може залишати байдужим.

«Притулитися до коня, погладити його – це вже приємно, тварини несуть дуже добру енергетику та відчувають людей. Вони самі налаштовують тебе на позитив, і дуже класно, коли величезна тварина, яка важить 500 кг, тобі довіряє», - говорить власник ранчо.

Читайте також: Басейн, спортмайданчик та контактний зоопарк – на Рівненщині будують центр для військових і ветеранів

Унікальний масаж

Крім того, іпотерапія – це ще й метод фізичної реабілітації. Вона залучає всі групи м’язів, здійснює унікальний мікро масаж кінцівок вершника та покращує кровообіг. А ще – допомагає долати страх та невпевненість.

У цьому переконався Ігор з Харківщини. Торік ветеран зазнав поранення на Бахмутському напрямку. Вже вісім місяців він перебуває на реабілітації,  з них чотири – на протезі.


«Найстрашнішим тоді було просто лежати і думати – чи зможу я взагалі встати? Раніше я рухався, бігав, стрибав, а тоді відчув, що сил зовсім немає,- розповідає Ігор. – Зараз іпотерапія заспокоює мене та розслабляє, думки одразу стають більш позитивними».

Власник тварин Андрій в свою чергу також розповідає, що і коні люблять працювати з людьми, спілкуватися та навіть ображаються, коли для прогулянки обирають когось іншого.

Нагадаємо, у Києві для захисників та їхніх родин організують безкоштовні поїздки.

Фото: з відкритих джерел, Суспільне Чернівці