Восени у Коломиї планують відкрити простір для ветеранів та їхніх родин – його облаштовують волонтери громадської організації «Сила громади» та представники місцевої влади. Наразі у приміщенні ще закінчують ремонт, але вже до кінця вересня заклад почне працювати.

Про це розповідає координатор проєктів громадської організації «Сила громади» Юрій Белявський. У новому центрі будуть працювати кейс-менеджери, які надаватимуть консультації щодо отримання пільг, відкриття власної справи, навчання, працевлаштування і захисту прав ветеранів.

Читайте також: На Харківщині відкриють комунальний заклад для ветеранів – які послуги надаватимуть

Швидко та в одному місці

Крім того, у окремому кабінеті прийматимуть представники ЦНАП, паспортного столу та інших установ, щоб захисники могли отримати послуги швидко та в одному місці.

Також велику роль відіграє психологічна допомога. У центрі фахівці надаватимуть ветеранам та членам їхніх родин індивідуальні і групові консультації, крім того психологи будуть працювати з дітьми.

Заплановані арт та іпотерапія, а в майбутньому ветеранський простір планує взаємодіяти з реабілітаційним центром. Також можна буде отримати допомогу юристів.

Читайте також: Басейн, спортмайданчик та контактний зоопарк – на Рівненщині будують центр для військових і ветеранів

«Облаштувати центр так, як хочуть ветерани»

У центр ветерани зможуть звернутися для налаштування протезів. Раніше для такої послуги їм доводилося їхати в інші міста.

«Часто хлопці й дівчата на налаштування протезів їдуть у Львів чи Київ. Донори нададуть гроші, ми навчимо спеціаліста, і замість того, щоб їхати кудись, налаштування протезів буде тут. Це — підтягнути протез, налаштувати якісь деталі, елементи. Ми б хотіли, щоб людина, яка цим займатиметься, теж була ветераном. Хочемо реалізувати все цього року», — говорить Юрій Белявський.

Він розповів, що перед тим, як відкривати центр, представники громадської організації запитали у ветеранів та їхніх родин, якої допомоги вони потребують. 35 % зазначили, що їм потрібна підтримка психологів, також важливим для ветеранів є супровід у відкритті бізнесу.

«Хтось хоче настільний теніс, хтось - ігрові приставки. Маємо облаштувати центр так, як хочуть ветерани», - говорить Юрій Белявський.

Нагадаємо, у Калуші створили зону відпочинку для військових з басейном, сауною та барбекю.

Фото: з відкритих джерел