У Калуші облаштували новий центр, у якому ветерани та військові, які приїжджають у відпустку, можуть зустрічатися та відпочивати. Для захисників діє сауна, басейн, зона барбекю та чан на дровах просто неба.

Як розповідають у Калуській міській раді, такий простір для відпочинку та оздоровлення відкрив настоятель калуського храму Різдва Пресвятої Богородиці, військовий капелан і декан Калуський ПЦУ, отець Федір Мороз.

Читайте також: Перший на Закарпатті: на базі ужгородського вишу відкрили Центр ветеранського розвитку

Від музею до реабілітаційного центру

Місце, куди зараз приходять військові – родинне обійстя священника. Три роки тому він відкрив у ньому етнографічний музей «Стара хата». Зараз, під час великої війни, о. Федір вирішив надати оселі нового призначення.

«У мене виникла ідея, щоб хлопці, які приїжджають у відпустку, мали місце, де можуть зустрітися та відпочити. Відпочинковий простір включає сауну, басейн, сад, зону барбекю. Будемо збирати хлопців, щоб надавати фізичну реабілітацію та дбати про їх психічне здоров’я. Це один з кроків, щоб вводити їх в соціум і давати розуміння, що на них чекають, їх приймають», - говорить настоятель калуського храму.

15 серпня, у свято Успіння Пресвятої Богородиці, відпочинковий простір було освячено митрополитом Івано-Франківським і Галицьким ПЦУ Іоасафом.

Читайте також: Спортзал, юридична допомога та розваги – у Вінниці відкрили ще один простір для ветеранів

Оздоровлення та культурне середовище

У самій садибі, яка вже три роки діє як музей, можна побачити старовинні речі, які збирав та колекціонував священник – дерев'яний віз, кінську упряж, плуги для оранки, жорна, куфер, креденс, колісницю тощо.

Загалом експонатів – сотні, і відвідувачі музею мають можливість дізнатися їх цікаву історію.

Нагадаємо, на Полтавщині відкриють медичний реабілітаційний центр для ветеранів.

Фото: з відкритих джерел