Вже третій рік українці відзначають Різдво в умовах повномасштабної війни. Незважаючи на це, за можливості вони прагнуть дотримуватися традицій – зокрема, приготувати на Святвечір 12 пісних страв.

Скільки коштуватиме таке частування цього року, порахували в Інституті аграрної економіки (за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня).

Читайте також: Виплати на оренду житла для ВПО – коли переселенцям очікувати на кошти

Для розрахунку фахівці взяли різдвяне меню з 12 страв:

- кутя та узвар – 950 г + 2л;

- смажена риба – 2 кг;

- вінегрет – 1,73 кг;

- вареники з трьома начинками – картоплею, капустою та вишнями (1,5 кг, 1,48 кг та 810 г);

- пісний борщ з квасолею – 2л;

- тушкована капуста – 2,229 кг;

- картопля (смажена) – 1 кг;

- овочі – свіжі та солоні (1 кг та 900 г відповідно).

Вартість такого святкового столу для середньостатистичної української родини складе близько 1 365 гривень:

"Це на 41 % перевищить минулорічний показник у 970 грн. Таке подорожчання значною мірою є наслідком проблем, пов’язаних із повномасштабним вторгненням рф на територію України та триваючими воєнними діями", - зазначив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", академік НААН Юрій Лупенко.

Читайте також: В Україні планують запровадити накопичувальні пенсії – як та коли запрацює система

Найдорожчою стравою буде смажена риба  - за два кіло живого коропа доведеться сплатити 310 грн, а за 200 г борошна – ще майже шість гривень. Другою за вартістю можна вважати традиційну українську кутю. Пшенична крупа коштує 21,3 грн з 400 г, 100 г меду – 16,9 грн, 50 г цукру – 1,73 грн. А по 100 г маку, волоських чищених горіхів та родзинок "з’їдять" ще 68,5, 44,89 та 21,73 грн відповідно. Для розрахунку вартості узвару фахівці взяли готові набори сухофруктів – такі коштують 105,36 грн за 600 г (на два літри води).

Третім за ціною виступає пісний борщ з квасолею. На дволітрову каструлю страви доведеться витратити майже 132 грн. Для рецепту знадобиться 300 г сухої білої квасолі (43,53 грн.), 360 г картоплі (12,59 грн), 300 г капусти (12,66 грн), 100 г цибулі (1,75 грн), 400 г моркви (12,08 грн), 800 г  буряка (16,15 грн). Також необхідно додати по 75 г помідорів (8,31 грн) та томатної пасти (11,82 грн), 50 г цукру (1,73 грн), 80 г рослинної олії (6,21 грн), чорний перець та сіль (1,87 грн), лавровий лист (3,244 грн) або зелень.

Ціни за інші страви, за розрахунками спеціалістів, у середньому будуть наступними:

- "Вінегрет" – 67,75 грн;

- вареники: з картоплею – 50,06 грн, з капустою – 52,5 грн, з вишнями – 69,74 грн;

- тушкована капуста – 109,88 грн;

- смажена картопля – 45,19 грн;

- квашена капуста  - 75 грн за 0,5 кг, солоні огірки – 42 грн за 400 г;

- свіжі огірки та помідори – 70 та 64 грн по 500 г відповідно.

Нагадаємо, від початку грудня в Україні запрацювала програма "Зимова єПідтримка". В її рамках одноразову матеріальну допомогу у сумі 1000 грн можуть оформити усі громадяни, які наразі перебувають у державі.

Фото: з відкритих джерел