Влітку 2022 року росіяни вчинили масову страту українських військовополонених на території колишньої колонії в Оленівці Донецької області. Тоді там загинули та постраждали більше 150 захисників Маріуполя та "Азовсталі".

У січні 2023 року жінки, чиїх рідних росіяни утримували в цій колонії, заснували громадську організацію "Спільнота Оленівки". Минулого літа від її імені було створено петицію про встановлення на державному рівні Дня скорботи та вшанування пам’яті захисників, страчених під час теракту в Оленівці. Документ швидко набрав необхідну кількість голосів, однак досі так і не був розглянутий.

Про це повідомляє "Спільнота Оленівки".

Читайте також: "Моя головна ціль — боротьба за чоловіка. Триматися мені допомагає терапія”: розмова з дружиною військовополоненого з Азовсталі

В Україні рік тому зареєстрували проєкт постанови про День вшанування пам’яті страчених у полоні

В організації звертають увагу, що минулого року у співпраці з народними депутатами було створено проєкт постанови, якою пропонувалося Днем скорботи та вшанування пам’яті захисників і захисниць України, учасників добровольчих формувань і цивільних осіб, які були страчені, закатовані, або загинули в полоні, вважати 28 липня.

"Проєкт постанови ВРУ № 10188 зареєстрували 24 жовтня 2023 року. Проте, на жаль, не для всіх відповідальних за розгляд і ухвалення рішення, очевидна важливість започаткування такого дня. Тому "Спільнота Оленівки" продовжує свою боротьбу - намагається залучитися підтримкою впливових політиків і депутатів, а також надати цій проблемі якнайбільшого розголосу", - йдеться у заяві.

Ініціативу активно підтримують й інші організації, зокрема, "Український Жіночий Батальйон". Там наголошують на важливості започаткування Дня пам’яті страчених полонених. Адже такі дні  - не тільки нагода нагадати світові про злочини росіян, віддати шану загиблим, але й сформувати національну відомість українців.

Теракт в Оленівці: що відомо про один з найстрашніших злочинів росіян

У ніч на 29 липня 2022 року на території колонії в тимчасово окупованій Оленівці, де росіяни утримували полонених українських військових, стався сильний вибух. Тоді було зруйновано барак, де перебували оборонці "Азовсталі" та Маріуполя. Внаслідок цієї кривавої масової страти загинуло близько 50 героїв, а ще понад сто зазнали поранень.

Читайте також: Подвійна "порція" побоїв за офіцерське звання - ветеран-захисник Маріуполя розповів про 743 дні полону

Першими про вибухи на території колонії повідомили окупанти, звинувативши в атаці українську армію. Росіяни заявляли про те, що будівля начебто була обстріляна з реактивної системи залпового вогню HIMARS. Натомість представники  нашої держави стверджували, що причиною вибухів, ймовірно, стала термобарична зброя.

Рік тому нові деталі стосовно теракту озвучили в звіті ООН про права людини в Україні. Зокрема, в документі йшлося про те, що ступінь пошкодження казарми (стін, стелі, даху та вікон) та стан двоярусних ліжок усередині, розмір залишкового кратера і радіус ураження "не характерні для ураження боєприпасами HIMARS". Крім того, навіть одна ракета такого типу, ймовірно, спричинила б більш серйозні пошкодження території та будівлі, до того ж свідки трагедії чули численні вибухи.

Нагадаємо, в Україні зняли документальний фільм про відновлення військових, звільнених з полону.

Фото: з відкритих джерел