Після обміну та повернення на рідну землю на військовополонених чекає важкий шлях. Лікування, фізична та психологічна реабілітація, оформлення документів та адаптація у суспільстві – все це лише частина того, що проживають наші захисники.

Документальний фільм про відновлення бійців представило Міністерство внутрішніх справ. У стрічці «Шлях додому» розповіли про всі етапи, що проходять військові, які пережили жах російських в’язниць.

Читайте також: Подвійна "порція" побоїв за офіцерське звання: ветеран-захисник Маріуполя розповів про 743 дні полону

Для роботи над фільмом знімальна група Міністерства була присутня під час обміну, а також спілкувалася із захисниками після повернення в Україну.

Так, спочатку військових доставляють у медичний заклад, де вони можуть відпочити, прийти до тями та поїсти. Після цьго на них чекають лікування та реабілітація, в кожного – відповідно до його потреб.

Щоб зрозуміти, яка допомога необхідна, захисники проходять огляд у травматолога, стоматолога, лікаря отоларинголога, уролога, хірурга, психіатра та психолога. Вони назначають їм процедури та ліки.


«Звільнені з ворожого полону – це дуже чутлива категорія військовослужбовців, адже з ними сталась примусова ізоляція. Довгий період ізоляції викривлює їхню свідомість, їхнє розуміння, де вони перебувають», – пояснює психологиня Уміда, яка працює з бійцями під час їхньої реабілітації.

Читайте також: Демобілізація після полону – військовий розповів, як звільнитися зі служби та які проблеми виникають на шляху

Крім того, під час реабілітації військовим відновлюють документи: паспорт громадянина України, водійське посвідчення, банківські картки тощо.

«У нас є активна співпраця з Міграційним центром, який знаходиться у нас по територіальному принципу. Ми активно з ними співпрацюємо. Для відновлення документів потрібно всього сім днів», – розповів керівник одного з медзакладів.

Для зустрічей з рідними у центрах є окремі номери – сім’ї звільнених з полону можуть там зупинитися, а за потреби – також отримати психологічну допомогу.

Детальніше про те, що очікує на військовослужбовців після обміну, дивіться у документальному фільмі «Шлях додому» від Міністерства внутрішніх справ України.

Нагадаємо, раніше veteran.com розповідав , на які послуги мають право родини безвісти зниклих та полонених.

Фото: з відкритих джерел