До початку повномасштабної війни Сергій Баршацький був зварювальником. Та коли російські війська вторглися в Україну, чоловік не зміг залишатися на цивільній роботі – Сергій прийняв рішення піти до військкомату та добровільно став на захист нашої держави. Військовий приєднався до 24 окремої механізованої бригади ЗСУ, пройшов Бахмут, Нью-Йорк і Торецьк.
Після звільнення зі служби ветеран вирішив спробувати себе у бізнесі та отримав грант на 500 тис. грн від держави. На ці кошти захисник відкрив у рідному Запоріжжі суші-бар.
Читайте також: «Не просто робота, а новий етап життя» - ветеран Андрій Заставний отримав грант та відкрив магазин у Тернополі
«Найгарячіше було у Бахмуті»
Сергій долучився до ЗСУ влітку 2022 року, і майже рік воював на Донецькому напрямку. Головним завданням захисника було налагодження зв’язку.
Найважчі випробування, за його словами, довелося пройти у Бахмуті. Там Сергій не раз потрапляв під потужні обстріли росіян та не знав, чи пощастить йому вижити та залишитися неушкодженим.
«Коли скидають авіабомби на будівлю, в якій ти знаходишся, зрозуміло, що ти думаєш, що ти звідти вже не вийдеш», - згадує ветеран.
Читайте також: «Хочу відбудовувати свій регіон» - на Харківщині ветеран отримав грант і відкрив крамницю
У меню – суші та супи
У серпні минулого року Сергій Баршацький звільнився зі служби за сімейними обставинами. Спочатку він знову працював зварювальником, а потім вирішив разом з дружиною Майєю розпочати підприємницьку діяльність. Одразу подружжя не знало, який саме бізнес відкрити, і вибір пав на японську кухню.
«Ми ходили, придивлялися, що є у нашому місті, чого нема і вирішили відкрити суші-бар. Почали шукати франшизу, адже самим відкриватися також було дуже лячно. Адже ми нічого не знаємо, в цьому бізнесі ніколи не були», - згадують Сергій та Майя.
Сергій взяв участь у державній програмі «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей» та отримав грант на 500 тис. грн. На ці кошти придбав необхідне обладнання та меблі для суші-бару.
«Ми купили столи, холодильні камери, індукційні печі, духовку, фритюри, вентиляцію», - говорить ветеран.
Ще 700 тис. грн довелося витратити із власних коштів – вони пішли на оренду та ремонт приміщення. Крім того, за умовами гранту, чоловік працевлаштував чотирьох людей. Щоб навчити їх кулінарним тонкощам, у суші-бар приїжджав шеф-кухар.
Наразі заклад вже працює – там можна замовити суші та супи. Для військових та ветеранів діє знижка 15 %.
«Потрібно знайти те, що тобі подобається і спробувати досягти цього. І тим більше, якщо зараз допомагає держава, то чому б і ні», - говорить Сергій Баршацький.
У подальшому чоловік планує розширення бізнесу та відкриття ще декількох закладів.
Фото: Суспільне Запоріжжя