Наразі ветерани мають право на низку державних пільг, серед яких знижка на оплату комунальних послуг, безкоштовний проїзд у деяких видах транспорту, додаткова відпустка тощо. Проте, підхід до підтримки учасників бойових дій хочуть переглянути – пожиттєві пільги планують змінити на стипендію. Її пропонують виплачувати протягом двох-трьох років після демобілізації.

Про це розповіла голова Комітету Верховної Ради України з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

Читайте також: Які соціальні послуги можуть отримати ветерани – роз’яснення

Стипендії для військових

Вона зазначила, що таку кількість пільг, які сьогодні прописані в законодавстві, неможливо компенсувати з державного бюджету навіть в мирний час. Деякі з них і зараз не працюють.

«Система підтримки ветеранів з використанням коштів державного бюджету потребує трансформації та актуалізації відповідно до потреб ветерана. Зокрема, концепція пропонує існуючі в законодавстві пільги для учасників бойових дій перевести у дворічну або трирічну грошову стипендію/доплату до основного доходу», - розповідає Галина Третьякова.

Крім того, перед цим планують провести опитування самих військовослужбовців, щоб вони вказали, чого саме потребують після звільнення зі служби.

«Непрацюючі пільги треба замінити на те, що дійсно потрібно громадянам після демобілізації. Це об’єктивно житло, державна фінансова підтримка на період адаптації до мирного життя, реабілітація, відпустка (на яку в бюджеті також мають бути передбачені кошти), сприяння держави в досягненні захисниками економічної незалежності. Всі ці процеси потребують патронату з боку держави», - говорить голова Комітету Верховної Ради України з питань соцполітики та захисту прав ветеранів.

Читайте також: Зекономити на комуналці до 75%: як ветеранам оформити пільги на оплату ЖКП

Час на відпочинок

Після демобілізації військовим пропонують надавати оплачувану відпустку на два-три місяці, щоб людина могла адаптуватися у цивільне життя, і в цей час отримувати середній розмір грошового забезпечення під час служби.

Планується, що в цей час ветеран зможе здійснити бюрократичні процедури в ТЦК, вирішити питання з роботою, побути з родиною та приділити час побутовим справам.

«За оптимістичним сценарієм через ці два-три місяці державної підтримки та тісної взаємодії з Ветеранською патронатною службою демобілізований військовослужбовець повинен мати робоче місце, дохід, стипендію від держави до основного доходу, медичний захист, житло, здобути додаткову або часткову кваліфікацію (за потреби)», - пояснює Галина Третьякова.

Розмір стипендії на два-три роки будуть обговорювати. Він має залежати від посади військовослужбовців під час війни, строку служби та кількості виконаних бойових завдань.

Нагадаємо, раніше veteran.com.ua розповідав, як учасникам бойових дій отримати додаткову відпустку.

Фото: з відкритих джерел