Повномасштабна війна кардинально змінила життя багатьох українців – хтось втратив житло чи інше майно, інші - роботу, а треті – зазнали поранень чи поховали близьких... Але для тих громадян, хто пішов захищати Батьківщину добровольцями, продовжив військову службу або був мобілізований, звична буденність змінилася ще більше. Особливо коли вони повертаються до цивільного життя.
Один з них - Роман Лизогубенко. До великої війни він працював у Києві дитячим тренером – навчав малечу грати у футбол. Однак після фронту повернутися до улюбленої справи не зміг через поранення. Тож, як і велика частка ветеранів та ветеранок, вирішив розвивати власну справу. Вибір пав на сільське господарство – сьогодні чоловік з родиною вирощує тепличний салат на Житомирщині.
Читайте також: Ветеран АТО, захисник, фермер - як Іван Павліш вирощує екзотичний батат на Львівщині
"Не зміг повернутися до дітей через емоційний стан"
До повномасштабного вторгнення російських загарбників Роман працював дитячим футбольним тренером у Києві. Але вже у березні 2022 року доєднався до лав оборонців як доброволець. Служив на Херсонщині та Донеччині, де отримав поранення. Звільнившись, повернутися до тренерської роботи вже не зміг.
"Емоційний стан був специфічний — не зміг повернутися до дітей і почав думати, чим зайнятися. І ще — вже скоро пенсія, тож хотілося справу, яку можна буде вести до кінця. Маючи землю, звернув увагу на агрономію", - розповідає чоловік.
Прийнявши рішення заснувати власну справу, Роман переїхав до села Корнин Житомирської області. Там колись жила його бабуся і залишилася земельна ділянка. Ідею ветерана рідні та друзі підтримали – сьогодні вирощувати зелень йому допомагають дружина та один із синів (чоловік – багатодітний батько).
Щоб реалізувати свій задум у практичній площині та заснувати аграрний бізнес, ветеран подав заявки на грантову підтримку від державних та міжнародних програм. Спочатку отримав близько 800 тисяч гривень та витратив їх на дві теплиці. Потім долучив ще кілька грантів та власні заощадження, щоб провести електрику, пробурити свердловину. І з 2024 року почав вирощувати три напівкачанні сорти салату - "Лолло Біонда", "Ромен" та "Айсберг".
Вирощування зелені – рентабельне, але потребує чимало уваги
Свою продукцію Роман продає на столичні ринки. Каже, що найбільш популярним та впізнаваним є сорт "Лолло Біонда", його гарно купують. Але йому особисто більше до вподоби "Ромен" – він має виразний смак, більш хрусткий та краще зберігається, хоча й вибагливіший. Так само примхливим є й "Айсберг" – два останні сорти чутливі, зокрема до температурних коливань.
Читайте також: Ветеран з Умані Вадим Вдовенко отримав грант та облаштував теплицю – історія підприємця
Крім температури, для вирощування салату важливі режим поливу, живлення та якісне освітлення. З цим завданням Роману допомагає інженер-механік Віталій Бацук. Для теплиць ветерана він виготовляє спеціальні лампи - з синім і червоним спектром. Таке світло створює комфортні умови для розсади та пришвидшує процес вирощування.
"Цю зиму пережили — важко, але впоралися. Уже на 1 березня мали салат за гарною ціною. Маємо певний досвід. Узимку робота дуже трудомістка: одну з теплиць опалюємо. А в спекотні місяці виникають інші труднощі. Тому, крім салату, плануємо вирощувати й іншу зелень — наприклад, базилік чи руколу", - ділиться Роман Лизогубенко.
Ветеран каже, що бізнес для нього – не тільки спосіб заробітку, але й своєрідна реабілітація. За рік роботи на землі він зміг переключитися, адаптуватися до цивільного життя та відновитися емоційно. А ще – знову почати будувати сміливі плани: у майбутньому він хоче побудувати теплицю для вирощування розсади, а також збільшити асортимент і обсяги вирощування зелені.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як родина ветерана Андрія Качмара веде бізнес на хуторі на Львівщині.
Фото: "Суспільне Житомир"