Ветеран Максим Вареник став одним з переможців грантової програми «Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей». Він отримав 400 тис. грн на започаткування власної справи і відкрив кав’ярню у центрі Полтави.

Як розповідає підприємець, ідея кафе з’явилася ще під час служби, а після повернення до цивільного життя її допомогла реалізувати дружина.

Читайте також: Нову грантову програму для ветеранів запускають на Львівщині – умови участі

«Завжди любив працювати з тістом»

Заклад працює вже чотири місяці – відвідувачам пропонують каву та різноманітну випічку. Багато гостей приходять на обід, щоб перекусити та насолодитися гарячими напоями. В майбутньому планують додавати також сезонне холодне меню.

«Я дуже хотів відкрити власну справу, особливо пекарню. Мені завжди подобалося працювати з тістом, випікати десерти, адже моя мама була кондитером, пекла торти», - розповів Максим Вареник.

Ветеран не приховує, що сумніви під час відкриття кав’ярні були, адже війна додає багато ризиків.

«Хоч Полтава більш-менш спокійне місто, але довго вагалися, робити чи ні. Виїжджати дружині з дитиною чи ні, та що робити з бізнесом? Але рухатися потрібно, надавати робочі місця, платити податки, підтримувати державу та військових податками, поповнювати бюджет. Поговорили та вирішили, що спробуємо», — зазначив підприємець.

Читайте також: Для ветеранок і дружин захисників запускають навчальну програму про бізнес – як долучитися

Отримання гранту

Максим розповідає, що від схвалення грантової заявки до відкриття закладу минуло півроку. Близько двох місяців знадобилося, щоб підготувати документи, виправити помилки та отримати погодження від організаторів.

«Оренда в центрі доволі недешева, особливо, якщо це прохідні місця. І закупка техніки: кавомашина, холодильне обладнання. Під час війни в ціні все дуже скакнуло, -  розповідає ветеран.- Тяжко було знайти приміщення в гарному місці і знайти персонал, робітників».

Щоб зекономити, ветеран разом з дружиною намагалися багато чого зробити власноруч.

«Вже потрошки з'являються наші клієнти, які кажуть, що в нас дуже смачна кава та приходять тільки по неї, або на круасани. Я думаю, що ми обов’язково знайдемо постійних відвідувачів та все піде вгору», - наголошує дружина Максима Іоланта Вареник.

Нагадаємо, ветеран Ярослав Прудніков відкрив заклад швидкого харчування.

Фото: Суспільне Полтава, Сіль.Медіа