Ветеран Віталій Шепель до 2004 року служив у Збройних Силах України, потім – у ДСНС. Там, після 11 років служби, отримав звання підполковника та пішов на пенсію. Однак у 2022 році, після повномасштабного вторгнення росіян в нашу країну, знову вдягнув форму – захищав Батьківщину в лавах Добровольчого українського корпусу "Правий сектор".

Читайте також: "Про ветеранський бізнес треба говорити" - через рік після втрати рук на фронті Сергій Жуковський розвиває власну справу

Через деякий час чоловік демобілізувався за станом здоров’я та повернувся на Тернопільщину. Там вирішив започаткувати власну справу. Отримав грант на 20 тисяч євро та відкрив виробництво сушеної їжі.

"Побратими сказали: це круто, роби далі"

У минулому Віталій – військовий хімік, тож на фронті мав відповідний красномовний позивний. Розпочинаючи власну справу, він думав, як вже в тилу зможе допомогти українським захисникам і захисницям. Зупинився на виробництві сушеної їжі – зокрема, фруктових батончиках.

Читайте також: «Кава і страва за донат» - як ветеран відкрив бізнес та щотижня влаштовує акції на підтримку ЗСУ

Ветеран із власного досвіду розумів, що така продукція стане в нагоді військовим на передовій. Адже там, як правило, немає можливості та часу готувати повноцінні страви. Все, чого хочуть захисники і захисниці після бойових завдань - швидко поїсти та відпочити.

"Я служив у різних підрозділах, в мене були хлопці і в ССО (Сили спеціальних операцій – ред.), де я закінчив свою службу. Вони виконують специфічні завдання, то для них ці батончики, коли вони виходять на виконання завдання, то це просто неймовірно. Адже вони легенькі і ситні. Ти дві штуки з’їдаєш і більше не зможеш. Як перекус – працює бесподобно", - ділиться Віталій.

Розповідає, що його продукцію побратими  та посестри оцінили високо. Військові залишилися задоволеними та попросили його не зупинятися у своїй справі.

Найдорожчою покупкою стала сублімаційна сушка

Відкрити бізнес Віталію вдалося завдяки гранту в 20 тисяч євро від програми "Курс на Незалежність", яка допомагає регіональним підприємцям розвивати свої виробництва. Отримані кошти витратив на обладнання, працевлаштував двох працівників та передав продукцію своїй громаді на 10% від суми допомоги.

"Ми подавалися від Збаразької громади. На 80 тисяч гривень ми передали нашу продукцію в громаду. Купили холодильне обладнання  - шокер, пакувальне обладнання – запаювач та автоматичний дозатор. Але основне та найдорожче  - це сублімаційна сушка. Також (придбали) овочерізку та робочі столи. Ми влізли у 20 тисяч євро", - розповідає ветеран-підприємець.

Читайте також: Чарки з гільз та маскувальні сітки на будівлі – ветеран створив перше в Києві кафе для військових

Сьогодні в асортименті його виробництва – шість видів батончиків, основу яких складає яблуко. Ще чотири смаки перебувають на стадії розробки. Вирощує фрукти та ягоди Віталій вдома. Щоб приготувати батончики, спочатку підготовану масу заморожують протягом пари годин, а потім  - висушують: на це йде ще близько доби. Процес проходить у сублімаційній сушці, де фрукти та ягоди повністю втрачають  воду.

"Ми, українці — круті! Якщо ми майже 11 років тримаємо навалу орди величезної країни, то уявіть собі, що ми можемо робити з продуктами харчування", - з посмішкою зауважує чоловік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як дружина військового Дарина Трач розвиває «магічне кафе» у Кривому Розі.

Фото: Суспільне Тернопіль