Святослав Прокопчук та його дружина Уляна Кузик захищають Україну на фронті і вдома, у Львові, бувають тільки під час відпусток. Незважаючи на це, родина військових встигла відкрити власну справу – сімейно-ветеранську піцерію «Vog-17».
Про отримання гранту, пошук ідеального рецепту та поєднання служби і бізнесу Святослав Прокопчук розповів для сайту veteran.com.ua.
Читайте також: «Іноді все змінює чашка чаю» – як ветеран Вадим Когуєнко після втрати ноги відкрив бізнес та створив родину
Грант на бізнес-ідею
Святослав – чинний військовослужбовець, а з цього року до захисту України приєдналася і його дружина Уляна. Вона з 2014-го активно займається волонтерством, допомагає захисникам і заснувала власний благодійний фонд «БФ Уляни Кузик».
Рік тому, поки Уляна ще не вступила до лав ЗСУ, подружжя вирішило відкрити власний заклад у Львові. Піцу обрали тому, що жінка довгий час жила в Італії, знайомилася з різними рецептами та видами приготування цієї популярної страви. З фінансуванням бізнес-ідеї допоміг Український ветеранський фонд – Уляна та Святослав взяли участь в грантовій програмі та отримали 1,5 млн грн на закупівлю обладнання. У вересні цього року, після довгого пошуку приміщення, піцерія розпочала свою роботу.
«Ми дуже вдячні фонду, бо він дає серйозний поштовх до створення власної справи. Проте, звісно потрібно було вкладати і власні кошти – на них орендували приміщення, зробили ремонт, також довелося купувати додаткову техніку, бо поки не почнеш працювати, скільки не консультуйся – ніколи не зможеш скласти повний список того, що тобі потрібно», - розповідає Святослав.
Проте підприємець вважає, що співфінансування фонду та власників бізнесу – необхідна умова.
«Коли ти витрачаєш власні гроші, то по-іншому підходиш до проєкту. Не думаєш «вийде – добре, не вийде – нічого страшного». Це формує більш відповідальне ставлення», - підкреслює військовий.
Читайте також: Ветеран АТО, захисник, фермер: як Іван Павліш вирощує екзотичний батат на Львівщині
Кулінарні експерименти і ремонт власними силами
Ремонтом приміщення Уляна займалася самостійно. Потрібно було пофарбувати стіни в кольори логотипу, вкласти плитку, облаштувати місце для печі та іншого обладнання. Потім розпочалися кулінарні експерименти.
«Коли ми стали замислюватися про рецепти, я якраз був вдома, чекав виходу на нове місце служби. Тож разом шукали ідеальний рецепт тіста, продумували начинки, - розповідає Святослав. – Ми не були майстрами цієї справи, але оскільки Уляна раніше жила в Італії, вона мала знайомих, які надали частину рецептів, і ще частину ми шукали самостійно».
Чоловік та дружина почали з того, що встановили стару піч в приміщенні благодійного фонду Уляни та пробували різні варіанти приготування. Потрібно було зрозуміти, яке тісто найсмачніше, як довго треба випікати піцу, які інгредієнти найкраще поєднуються одне з одним.
«Ми давали пробувати піцу дітям та дорослим, і вони говорили свою думку. Так ми з’ясували, що найбільше подобається людям. На основі цієї роботи – сформували відпрацьовані рецепти, за якими зараз готують наші кухарі», - розповідає підприємець.
Читайте також: «На війні хотілося чогось домашнього» - троє ветеранів із Закарпаття заснували виробництво ковбас та м’яса
Піца для ветеранів і прибуток на дрони
Зараз і у Святослава, і в Уляни недостатньо часу для того, щоб зануритися в усі бізнес-процеси. Перебуваючи на службі, вони обидва займаються рекламою та просуванням і будують плани на майбутнє.
«Поки що ми працюємо тільки на доставку, але за рік хочемо збільшити обсяг продаж і орендувати більше приміщення, щоб мати декілька столиків для відвідувачів», - говорить власник піцерії.
За словами Святослава, бізнес, який обрав він з дружиною – не надто легкий, адже ринок Львова насичений схожими закладами, і щоб мати успіх, готувати смачну та якісну піцу вже недостатньо.
«На піцу великий попит, але відповідно до нього і закладів, які її пропонують, дуже багато. Потрібно розвиватися в соцмережах, робити піцерію впізнаваною, вкладати кошти в рекламу», - пояснює підприємець.
Незважаючи на те, що заклад військових тільки розвивається і працює всього декілька місяців, вони вже віддають частину прибутку на ЗСУ. Кошти йдуть на закупівлю дронів та батарей до них. Крім того, власники пригощають піцою захисників та мотивують це робити відвідувачів. Кожен бажаючий може «підвісити» у закладі піцу для наших оборонців.
«Зараз ми плануємо розвозити її в реабілітаційні центри і таким чином підтримувати тих, хто зазнав поранень під час боротьби з ворогом», - розповідає Святослав Прокопчук.
Нагадаємо, Микола Островський отримав грант та вирощує свиней екзотичних порід.
Фото: з архіву Святослава Прокопчука