Коли в Україні розпочалася повномасштабна війна, вчитель фізики з Івано-Франківська Михайло Адамович одразу пішов до військкомату. Педагог не отримував повістки і мав право на бронь, але понад усе хотів допомогти зупинити російську навалу та повернути мир на нашу землю.

Майже два роки він служив в четвертій окремій танковій бригаді, а після повернення зі служби – відкрив власний бізнес. Михайло розповідає, що прагне не лише розвивати власну справу, а й завдяки їй допомагати своїм побратимам.

Читайте також: "Мріяв про власну справу кілька років": ветеран Ярослав Прудніков відкрив заклад швидкого харчування

«Було велике бажання вигнати орду»

Ветеран згадує, що у лютому 2022 року до місцевого військкомату вишикувалася величезна черга – щоб мобілізуватися, йому знадобилося три дні. Після двох тижнів навчання Михайла направили у четверту окрему танкову бригаду. Більшість його побратимів також були добровольцями і не мали військового досвіду.

«У нас було велике бажання вигнати орду з України і зробити так, щоб наші сім’ї спокійно жили. Тому не було проблеми сісти в артилерійську установку, в танк, виконати будь-яку роботу», - говорить чоловік.

Михайло служив у взводі матеріального забезпечення. Його батальйон виконував завдання у Балаклеї, Куп’янську, Бахмуті та Лимані.

«Коли я мобілізувався, я думав, що там лише штурмові бригади, але потім зрозумів, що надійний тил – це сильна, потужна армія і шлях до перемоги. Якщо мати 100 танків, і не підвезти їм масла, жоден з них не буде працювати. Тому кожна професія є дуже важливою», - наголошує ветеран.

Читайте також: Ветеран Назар Олексюк розвиває мережу «мопсоматів» у Львові – історія захисника

Поєднує бізнес та роботу

Після повернення додому Михайло Адамович отримав грант на власну справу від Українського ветеранського фонду та відкрив сервіс з оренди електроавтомобілів. Ідея такого бізнесу прийшла ще на фронті. Тоді багато побратимів скаржилося, що не мають власних машин, а під час відпустки хотіли б поїхати з родинами на відпочинок.

Під час оренди авто ветерани, військові та члени сімей загиблих героїв можуть отримати знижку   30 %. Крім того, в планах –  зробити послугу безкоштовною для воїнів, що проходять в Івано-Франківську реабілітацію. Знижку військові можуть отримати, замовляючи авто через комунальний заклад «Дім воїна».

Директор закладу Микола Крошний розповідає: «Хлопці, які з інших міст прибувають в Івано-Франківськ в реабілітаційні  центри та лікарні, у вільний час можуть кудись поїхати. Адже на автобусі це не завжди зручно, а на таксі – дорого».

Крім розвитку сервісу, Михайло Адамович також продовжує займатися головною справою свого життя і знову, як і до війни, викладає фізику.

Нагадаємо, раніше veteran.com.ua розповідав, що ветеран Олег Лось відкрив кафе на грантові кошти.

Фото: з відкритих джерел