Ветерани і ветеранки, які мешкають на Житомирщині, продовжують відкривати бізнес на грантові кошти. У рамках програми "Гранти для ветеранів та членів їх сімей" станом на серпень 2024 року схвалені вже 60  зі 154 таких заявок. Одними з грантерів стали Наталія та Олег Лось з Коростишева: на допомогу від держави вони відкрили кафе "Eclipse".

Документи подавали на кілька грантів одразу

Олег Лось раніше був військовослужбовцем -  зокрема захищав Україну під час повномасштабного вторгнення росіян. Після півтора року великої війни повернувся до цивільного життя: тоді й прийшла ідея відкрити власне кафе у Коростишеві на Житомирщині.

Читайте також: "Мрію про ветеранський ресторан" - у Житомирі сапер Валентин Кузьмінчук відкрив незвичайну кав’ярню


Заклад харчування запрацював більше трьох місяців тому. А підготовка до цього тривала ще близько півроку:

"Спершу зробили бізнес-план, подали його на розгляд восени 2023 року, потім його ухвалили, далі ми пройшли співбесіду, за її результатами набрали близько 200 балів, - розповіла Наталія. - Надалі отримали "ветеранський" грант. Подавали і я, як дружина військового, на 250 тисяч гривень, і чоловік  - на 500 тисяч гривень. Та ще додатково надсилали заявку й на звичайні гранти для підприємців на 250 тисяч гривень".

Читайте також: «Смачний» сімейний бізнес – як родина ветерана відкрила власну піцерію у Запоріжжі

Ветеран з дружиною зізнаються, що першою ідеєю було створення кафе-млинниці. Там подружжя планувало готувати та пригощати гостей виключно дитячими млинцями. Однак, вже орендувавши приміщення, Олег та Наталія зрозуміли, що такий підхід приведе їх у "мінус". Тож вирішили змінити формат та відкрити кафе-бар: усі документи оформили через податкову службу та приступили до підготовки закладу.

Самих грантових коштів на кафе не вистачило

Як поділився ветеран, разом з дружиною він отримав 1 мільйон 250 тисяч гривень від держави – це були чотири гранти, нараховані протягом півроку. Однак, на жаль, цих коштів вистачило лише на ремонт приміщення майбутнього закладу та придбання деякого інвентаря. Щоб запустити власну справу та повністю реалізувати ідею, подружжю довелося вкласти і свої заощадження.

"Ціни наразі стрімко змінюються. Якщо півроку тому ми прописували в документах кавовий автомат, який хотіли придбати за 60 тисяч гривень, то зараз він уже коштує близько 90 тисяч гривень. Ще близько 500 тисяч гривень довелося докладати з власної кишені",  - розповів він.

Читайте також: «Кава і страва за донат» - як ветеран відкрив бізнес та щотижня влаштовує акції на підтримку ЗСУ

Однак, попри труднощі, Наталії та Олегу все ж вдалося відкрити кафе в рідному місті. Це сталося наприкінці травня, а сьогодні в ньому працюють вісім найманих працівників. Наразі триває розвиток сторінок закладу у соціальних мережах, а  в приміщеннях ще ведуться деякі ремонтні роботи.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про ветерана Сергія Жуковського з Запорізької області. Чоловік втратив обидві руки на фронті, а після лікування та реабілітації заснував власну справу у Львові. Разом з родиною він виготовляє м’ясні снеки "Сушена радість".

Фото: Суспільне Житомир