Дмитро Скрагленко – один з ветеранів, який наважився розпочати власну справу та розвиває бізнес у прифронтовому місті. Разом з дружиною Анастасією мешканець Запоріжжя відкрив піцерію – для цього захисник подав заявку на грант.

Після успішного старту він розповідає, як вдалося отримати підтримку від держави, на що витратили кошти та як зараз йдуть справи у родинному бізнесі.

Читайте також: «Найкраща реабілітація – поставити собі мету»: історія ветерана, який відкрив капсульний готель

Обладнання, меблі, ремонт

Про грант Дмитро та Анастасія дізналися в інтернеті, та чоловік одразу вирішив спробувати свої сили. Склав бізнес-план, пройшов співбесіду з центром зайнятості та врешті – досягнув своєї мети.

«Були зауваження, ми переробляли бізнес-план, і тільки з третього разу нам його ухвалили. Потім трошки розтягнувся етап пошуку приміщення, закупка обладнання, трошки ціни змінилися у зв'язку з блокуванням кордону, тобто ми ще й коригували отриманий грант. Але все вдалося. Більше ніяких складнощів не було», - розповідає підприємець.

В квітні цього року родина вже відкрила заклад «Bike pizza».

«Ми отримали 498 тисяч, за умовами - мінімум 30% коштів мали вкласти своїх. Грантових коштів вистачило на обладнання, частково на ремонт приміщення, інше - основну частину ремонту, меблі, комунікації - все це робили за власні кошти», - говорить Дмитро.

Родина зізнається - спочатку більшість друзів та знайомих поставилися скептично до ідеї Дмитра. Людей лякали можливі труднощі – періодичні обстріли, складний економічний стан.

Та зараз, коли «Bike pizza» вже приймає замовлення, оточення змінило свою думку.

Читайте також: "Мрію про ветеранський ресторан": у Житомирі сапер Валентин Кузьмінчук відкрив незвичайну кав’ярню

Поєднують бізнес та роботу

Відкрити саме піцерію Дмитро та Анастасія вирішили через любов до цієї страви. Піцу обожнює уся сім’я, а особливо – дитина. Проте готувати її раніше Дмитро, який працює на металургійному комбінаті, не вмів.

«До цього з піцеріями ми ніяк не були пов'язані, я взагалі ніколи не готував, - розповідає підприємець. – Але довелося навчитися».

Робота Анастасії теж далека від кулінарії – жінка працює медсестрою в лікарні. Зараз подружжя поєднує ведення бізнесу з основними професіями – для цього доводиться жертвувати особистими справами та вихідними.

Дмитро навіть виконує обов’язки піцайоло.

«Зараз трошки в роботі складнощі, бо є дефіцит працівників. У нас було два працівники, один звільнився, тому зараз шукаємо людину, а поки я тут власноруч працюю. В планах - робити великі піци, доставку, але першочергово – «встати на ноги» і знайти людей», - говорить чоловік.

Читайте також: Новий поштовх для бізнесу: військовий Андрій Акопов отримав грант на розвиток швейної майстерні

Чому «Bike pizza»

Таку назву Дмитро та Анастасія обрали не дарма – подружжя давно захоплюється прогулянками на велосипедах.

Спортивна тема також простежується у меню – родина вигадала для піци креативні «велосипедні» назви. Наприклад, у закладі можна замовити «Байк піцу», «Курку за кермом», «Старий ровер» або «Селянський лісапед».

Надалі ветеран планує розвивати бізнес і впевнений – якщо докладати зусиль та любити свою справу, усе обов’язково вдасться.

Нагадаємо, Марко Мельник після фронту заснував книжкове видавництво.

Фото: з відкритих джерел