Українські ветерани і ветеранки не припиняють дивувати та надихати. Навіть втративши на фронті кінцівки чи зір, вони повертаються до активного життя, займаються спортом та опановують нові професії,  а також невпинно допомагають іншим.

Серед них – і Олександр Терещенко з Миколаєва. Разом з однодумцями -  Національною асамблеєю людей з інвалідністю, громадським об’єднанням людей з інвалідністю по зору "Сучасний погляд" та Благодійним фондом "Побачимо перемогу" - ветеран реалізує проєкт "Життя після війни", спрямований на допомогу незрячим у побуті.

Читайте також: "Прокинувся і думав, що я у полоні" – ветеран, який втратив очі, став психологом та створив блог

За словами Олександра, вже зараз кількість ветеранів із втратою зору йде на сотні, і з часом вона лише зростатиме. При цьому такі люди вимушені здебільшого перебувати вдома, адже не можуть самостійно пересуватися та обслуговувати себе. Саме ці проблеми і має подолати "Життя після війни". Станом на сьогодні у проєкті взяли участь уже 40 захисників.

"Разом із партнерами ми розробили програму, підібрали тренерів, зокрема з-поміж тих, які вже самі адаптувалися після втрати зору і можуть навчати інших за принципом "рівний рівному",  - розповів він.


Як працює проєкт

Олександр зауважив, що для участі в програмі ветеранів та ветеранок із втратою зору разом з тренерами розміщують у реабілітаційному центрі. Там вони опановують "білу тростину" та мобільні додатки, які допомагають обслужити себе  в побуті, приготувати їжу чи безпечно перейти вулицю.

На одному з етапів організатори проєкту виїжджали до Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту людей з інвалідністю. Там вони спочатку працювали з людьми у приміщенні – вчили їх користуватися тростиною. На заняттях учасників підтримував психолог:

"Це дуже важливо, адже людям дуже складно "виходити з темряви" і починати щось робити самостійно, особливо тим, хто вже тривалий час перебуває у такому стані. Після того, як вони набували певних навичок, ми виїздили у райцентр, де учасники програми намагалися перейти вулицю або прогулятися тротуаром", - поділився ветеран.

Читайте також: Підірвався на "лягушці" та втратив зір - ветеран Олег Гураль після фронту став масажистом

Наступним етапом був виїзд до Рівного: там учасники проєкту намагалися самостійно ходити за продуктами та користуватися громадським транспортом. Після цього тренери відвідували оселі ветеранів і ветеранок з порушенням зору. Там вони допомагали адаптуватися в конкретних житлових умовах, відпрацювати маршрути до лікарні, аптеки чи магазину.

Нагадаємо, в Україні створюють гаджети для ветеранів з інвалідністю. З їхньою допомогою захисники можуть самотужки приготувати обід, керувати авто, працювати в офісі та обслуговувати себе в побуті.

Фото: архів Олександра Терещенка/Укрінформ