Знайти себе у дорослому віці, після важких випробувань війни, лікування та реабілітації – задача не з простих. Нова робота має приносити задоволення, гідну оплату, бути цікавою та затребуваною. Такою справою для ветеранів може стати татуювання.

Розвивати творчі здібності захисникам допомагає художниця, тату-майстриня та власниця тату-студії у Львові Марія Рамко. Вона проводить для захисників курс з основ татуювання та дає учням необхідні знання та навички, щоб розпочати власний професійний шлях.

Читайте також: Розслабитися та відчути невагомість – ветерани в столиці безкоштовно займаються дайвінгом

Ділитися досвідом з військовими

Проєкт «Практика татуювання у реабілітації військових та ветеранів» проходить в рамках програми «Тилові справи» на базі Львівського муніципального мистецького центру.  Програма об’єднала 12 митців, які діляться своїм досвідом з учасниками бойових дій.

«Мене запросили взяти участь у проекті, і я погодилася, адже моя перша освіта -  художня, а також я зараз вивчаю психологію. Мені було дуже цікаво поєднати ці сфери і допомагати людям, які цього потребують», - розповідає Марія.

Кілька тижнів усі митці працювали з арт-терапевтом, щоб зрозуміти, як правильно проводити заняття для людей з вразливих груп населення, а потім – створили свої власні реабілітаційні проєкти. Хтось працює безпосередньо з військовими, хтось – з дружинами та дітьми захисників.

Читайте також: У Києві ветеранів запрошують на заняття з адаптивного скелелазіння – як долучитися

Робота тату-майстра – завжди затребувана

Курс з татуювання розпочався ще на початку вересня і зараз вже на стадії завершення. За цей час, як розповідає Марія, учасники-ветерани змогли визначитися, чи підходить їм нова творча справа.

«Проєкт був націлений на те, щоб люди, які повернулися з війни, могли знайти себе в іншій професії, яка зараз активно розвивається в Україні та світі, є затребуваною та високо оплачуваною», - наголошує художниця.

Важливо, що отримати таку спеціальність можуть зокрема люди з травмами, ті, хто пересувається на кріслі колісному та втратив змогу повернутися до минулої діяльності.

Крім того, є можливість працювати з військовими, які серед інших майстрів часто віддають перевагу побратимам.

«Коли хлопці потрапляють у військо, культура татуювання стає у них затребуваною. Вони закладають у тату свої сенси, починають наносити обереги, тож професія, справді, потрібна», - розповідає майстриня.

Читайте також: Емоційне відновлення через фізичну активність: у Вінниці організували сплави річками для ветеранів

Теорія та практика

Спочатку Марія познайомила учнів з історією татуювання, розповіла, що насправді традиція татуювання виникла ще до нашої ери та провела паралелі з воїнами, яким ще тоді наносили на шкіру ритуальні та оберегові малюнки.

Після цього ветерани дізнавалися про різні стилі і техніки нанесення татуювання, вчилися розробляти власні ескізи, працювати з обладнанням та наносити малюнки на штучну шкіру.

«Швидкість навчання – завжди індивідуальна і залежить від навичок, мотивації, здібностей людини. Проте, на мою думку, для початку практики необхідно потренуватися декілька місяців – після цього вже можна працювати та отримувати кошти за свою роботу», - розповідає Марія Рамко.

Серед її учнів є ветеран, який займався тату-мистецтвом 15 років тому – за цей час змінилося обладнання і техніки, тож він опановує нові методи роботи. Проте є люди, які ніколи не мали справи ні з чим подібним, а в одного з бійців кілька місяців тому ще навіть не повністю функціонували руки.

«За час роботи з ветеранами я зрозуміла, що навіть якщо немає художнього досвіду, але є бажання, все дуже класно виходить. Мотивація дає їм поштовх розвиватися, і я в захваті від цих людей і їхніх результатів», - говорить художниця.

Читайте також: «Коли ми співаємо, ми живемо» - вокальна тренерка з Києва створила ветеранський гурт

Творча медитація для бійців

Крім того, заняття допомагають ветеранам переключитися від буденних проблем та обтяжливих спогадів. Творчість, на думку Марії Рамко, може бути і медитацією, і одним зі способів реабілітації для військових.

«Раніше в рамках програми «Тилові справи» до нас також приходили ветерани, з якими ми просто малювали. Хтось мав досвід, хтось ніколи не тримав олівець. Але це дуже допомагало їм відволіктися, розслабитися, відобразити приховані емоції на папері. Деякі люди приходили просто поговорити, і це було навіть важливіше, ніж саме малювання. Такі практики дуже допомагають у відновленні бійців», - говорить Марія.

Наступного тижня відбудеться останнє заняття для ветеранів і міні-виставка їхніх робіт. Вони зможуть продемонструвати, чого навчилися за цей час, а також познайомитися з учасниками інших проєктів.

А також вже зараз художниця розмірковує над продовженням програми і пошуком меценатів.

«Інформації по татуюванню дуже багато, а часу було мало. Ветерани хотіли б продовжити курси і повністю освоїти професію. Я, звісно, буду підтримувати з ними зв’язок, відповідати на питання, але для повноцінного навчання потрібне приміщення та оплата матеріалів. Тож зараз я думаю над тим, як продовжити проєкт, щоб діючі учасники могли далі розвиватися, а нові люди приєднуватися до програми», - розповідає Марія Рамко.

Вона вважає, що в мистецьких проєктів для ветеранів має бути майбутнє і бачить його в створенні ветерансько-військового простору майстрів.

«Було б дуже круто створити центр для ветеранів, який наповнюватиметься людьми, які так чи інакше дотичні до мистецьких практик. Там вони могли б працювати разом, обмінюватися ідеями, створити власне ком’юніті», - розповідає художниця.

Нагадаємо, раніше veteran.com.ua розповідав, що реабілітолог Юрій Трігуб проводить у Львові безкоштовні заняття для ветеранів.

Фото: Марії Рамко