Дарина Кирилко – співачка, волонтерка та вокальна тренерка. Багато українців вболівали за неї на проєкті «Голос країни», а зараз вона вже сама допомагає навчитися співати тим, хто давно мріяв розкрити свій талант. Крім того, під час війни дівчина активно працює з військовими. Дарина проводить для них безкоштовні співочі клуби та індивідуальні заняття, а нещодавно навіть створила ветеранський гурт.

Про те, як потрапити до неї на уроки, як працює та виступає гурт «VETERANOBAND» та що допомагає закохати військових у музику, вона розповіла для сайту veteran.com.ua.

Читайте також: У Дніпрі відбудеться фестиваль творчості ветеранів - як взяти участь

«Вірю в силу вокальної терапії»

З вересня минулого року Дарина, крім основних уроків, почала проводити співочі клуби у столиці для всіх бажаючих, організовувати тематичні заходи, а з постійними ученицями навіть створила дівочий ансамбль. Цивільні учасники оплачують своє хобі донатами, і це дає змогу проводити творчу реабілітацію для військових: безкоштовні уроки, походи в театри та кіно, адресну допомогу і пригощання у медичних центрах.

«Минулого року я дізналася про реабілітаційний центр «Лісова поляна» в Пущі-Водиці. Тренерка з танго Євгенія Сукретна проводила там заняття з хлопцями і запрошувала партнерок. Я теж вирішила долучитися, а також запросила  художницю Тетяну Даниленко, яка проводила майстер-класи по розпису футболок. Тож, всі пропонували різні види творчої реабілітації, - згадує співачка. – З того часу поїздки в центр стали постійними».

Приблизно раз на два тижні Дарина навідує військових у «Лісовій поляні», а коли там збирається багато людей, що цікавляться музикою, приїжджає навіть частіше. Вона впевнена, що співи під час реабілітації позитивно впливають не лише на психологічний, а й на фізичний стан.

«Я вірю в силу вокальної терапії, тому що мені це завжди допомагає. Коли ми співаємо, ми проживаємо емоції і практикуємо спеціальне глибоке дихання, яке має для організму дуже гарний ефект, - розповідає вокальна тренерка. – Також на людей позитивно впливає груповий спів – це окремий вид енергії, яка допомагає почуватися краще».

Читайте також: Перемагають себе та обростають м’язами – у Черкасах ветерани опановують волейбол сидячи

Військові здійснюють свою мрію

З жовтня Дарина також планує організувати співочий клуб у благодійному фонді «Veteran Hub». Там заняття будуть регулярними, і відвідувати їх зможуть усі ветерани та військові, які живуть у Києві та мають таке бажання. Розклад анонсують пізніше – наразі тренерка проробляє програму та планує новий навчальний рік. Крім того, продовжаться виїзди в «Лісову поляну» - 1 жовтня Дарина планує провести там концерт на честь Міжнародного дня музики та Дня захисників і захисниць України.

«На співочих клубах ми спочатку готуємо голосові зв’язки, робимо вправи, а потім співаємо все, що пропонуємо ми і те, що хочуть військові. Це і сучасні, і народні українські пісні, і англомовні відомі хіти. Але в нас є традиція – розпочинаємо і завершуємо зустріч «Червоною рутою»», - говорить співачка.

Дарина розповідає, що на співочі клуби часто приходять військові, які раніше викладали музику, грають на музичних інструментах або навіть мали свої гурти. Для них співи – усе життя, їхня душа та відрада.

«Війна забрала в них можливість регулярно займатися музикою і вони сприймають такі заходи, як можливість хоч трохи повернутися в минуле життя та відвести душу, - наголошує дівчина. – Також є люди, які все життя хотіли співати, але з певних причин не мали такої можливості. Тож для них заняття дуже терапевтичні – вони не тільки отримують користь, а й реалізують свої плани, здійснюють свої мрії.»

Та навіть ті військові й ветерани, які раніше ніколи не захоплювалися музикою, підхоплюють загальний настрій та «заражаються» любов’ю до співів. Хтось тільки слухає та спілкується з побратимами, хтось – підспівує та згадує улюблені мелодії.

Читайте також: «Ми танцюємо душею і тілом» - ветеранів запрошують на заняття аргентинським танго

«VETERANOBAND» та авторські пісні

Цього року Дарина організувала гурт з ветеранів, які постійно брали участь в її клубах та прагнули займатися вокалом. Групу назвали «VETERANOBAND» і зараз в ній четверо учасників: Сергій Шаповалов, Сергій Борденюк, Володимир Тука та Юрій Семененко. Також з кожним з них тренерка займається на індивідуальних уроках.

Вокалістів вже запрошують на концерти, ярмарки, міські заходи, на виступи в школи. Також Дарина самостійно організовує творчі вечори, де співають вона та її підопічні. Такі заходи часто теж присвячені допомозі ЗСУ – одного разу музичний «квартирник» зібрав 11 тис. грн для війська.

Учасники гурту навіть встигли написати власні авторські пісні – одну з них ветеран Володимир Тука присвятив загиблим побратимам.

«Можливо, в майбутньому ми будемо розширюватися і запрошувати ветеранів, які грають на музичних інструментах, щоб наш гурт був не тільки вокальний, а й інструментальний. Також хочемо активніше зайнятися написанням авторських пісень, щоб в нас був свій репертуар», - говорить співачка.

За її працю ветерани дякують їй та розповідають – заняття вокалом піднімають настрій, покращують фізичний та емоційний стан і допомагають проявити себе.

«Дехто навіть перестає заїкатися, завдяки пісням і музиці захисників не наздоганяють депресивні стани. Ветерани, які постійно зі мною займаються, говорять, що співи допомагають їм жити, а не існувати», - говорить вокальна тренерка Дарина Кирилко.

Нагадаємо, ветерани можуть безкоштовно займатися спортом у навчальних закладах МВС.

Фото: з архіву Дарини Кирилко