Адаптивне скелелазіння поширене у багатьох країнах світу – у США, Канаді та Європі люди з різними травмами займаються спортом і в буквальному сенсі слова підкорюють нові вершини. Такий досвід вирішили перейняти і в Україні, адже, на жаль, під час війни з фронту повертаються тисячі поранених захисників, які потребують фізичного і психологічного відновлення.

У столиці для них організували проєкт з адаптивного скелелазіння для ветеранів Climb to Life. Досвідчені тренери запрошують ветеранів на безкоштовні заняття, завдяки яким вони зможуть покращити фізичну форму, знайти нове хобі та коло однодумців. Як записатися на тренування та який ефект вони мають для захисників, для veteran.com.ua розповіла координаторка проєкту Христина Качнова.

Читайте також: Емоційне відновлення через фізичну активність: у Вінниці організували сплави річками для ветеранів

Проєкт, який повертає до життя

Проєкт Climb to Life запустила Федерація альпінізму і скелелазіння України. Ідея з’явилася давно, і з початку серпня спортсмени почали шукати ветеранів, які бажають спробувати взяти участь у заняттях.

«Ми розуміємо, що ветеранів багато, їх буде все більше і більше, і колишнім військовим складно повернутися у мирне життя. Їм потрібні проєкти, які допомагатимуть реінтегруватися. Тим більше, багато захисників мають травми, які ще більше ускладнюють цей процес», - розповідає Христина Качнова.

Вона зазначає, що керівник проєкту Андрій Качнов – не лише сертифікований інструктор зі скелелазіння, а й має освіту за спеціальністю «Фізична реабілітація» та значний досвід роботи. Тож можливості організувати спеціальну програму для ветеранів були.

«Поки що ми провели тільки одне ознайомче заняття, - розповідає координаторка. - Запрошувати ветеранів – не дуже просто, адже часто вони закриті, трохи важкувато йдуть на перший контакт. Але вже є люди, які захотіли спробувати і розпочали тренування».

Читайте також: «Коли ми співаємо, ми живемо» - вокальна тренерка з Києва створила ветеранський гурт

Індивідуальні тренування для кожного

Перевага адаптивного скелелазіння в тому, що займатися ним можуть люди майже з будь-якими травмами. Воно підходить для ветеранів з ампутаціями кінцівок, тих, хто пересувається на кріслах колісних, має порушення зору чи слуху.

Така велика кількість категорій може займатися цим видом спорту тому, що для нього використовується додаткове спорядження, а саме – спеціальні страхові системи. Також залучають більше тренерів – на кожну людину потрібен хоча б один асистент, який допомагає їй займатися.

Наприклад, якщо ветеран пересувається на кріслі колісному, під час занять йому допомагають підвестися та закріплюють спеціальну страхову систему, яка одягається і на ноги, і на плечі. Потім важливо допомогти правильно стати на маршрут скеледрому і приземлитися у крісло.

«Також для адаптивного скелелазіння розробляють спеціальні, більш зручні траси (так називаються маршрути на скеледромі). Вони адаптуються під людей, в яких може не бути кінцівки, відсутня частина руки, є інші травми або порушення. Також вони можуть включати спеціальні форми зачіпок, щоб їх було простіше взяти і простіше на них спертися», - розповідає Христина Качнова.

Досвід у спорті для початку занять мати необов’язково, адже для кожного ветерана інструктори формують індивідуальний план занять в залежності від травм та рівня фізичної підготовки.

«Тренери оцінюють фізичний та психологічний стан учасника. Якщо людина колись займалася спортом, для неї обирають більш просунутий рівень вправ та маршрутів, якщо ні – більш простий. Скеледром складається з маршрутів різних рівнів – від початківців до серйозних, тож підібрати навантаження нескладно», - говорить координаторка проєкту.

Щоб заняття були ефективними, і кожен ветеран відчував увагу, в першу групу планують прийняти до восьми людей. Проте, якщо бажаючих буде більше, у Федерації планують створювати нові групи, залучати більше тренерів, а також розширяти проєкт на інші локації.

Читайте також: "Відволіктися від важких думок та зарядитися позитивом": на Черкащині для ветеранів провели екскурсію кінним заводом

Розвиток координації та моторики

Загалом тренування складається з кількох частин – спочатку ветерани з інструкторами виконують фізичні вправи на розминку та готують м’язи. Потім їм розповідають правила техніки безпеки, проходять безпосередньо заняття на скеледромі і завершують тренування «заминкою» - вона допомагає м’язам розслабитися.

Також на скеледромі є зона для силових вправ. Там ветерани, стан яких дозволяє такі навантаження, можуть займатися з гирями та гантелями, щоб розвивати фізичну силу.

«Скелелазіння – чудовий спорт, бо задіює всі м’язи, в ньому працюють і руки, і ноги. Він добре підходить для розвитку координації та моторики. Крім того, це спорт з підвищеним рівнем ризику, який деякі відносять до екстремальних видів, тож людина може тренувати свій адреналін, - розповідає Христина Качнова. – Також кожне тренування доповнюють вправи, які сприяють реабілітації».

За словами координаторки проєкту, за кордоном навіть проводили спеціальні дослідження щодо того, як змінюється психологічний стан людей після занять адаптивним скелелазінням. У більшості людей відбулося покращення настрою, емоційного стану, а головне - з’явилося відчуття, що вони живуть повноцінним життям.

«Крім того, мета нашого проєкту – поступово інтегрувати ветеранів в скелелазну спільноту, щоб вони могли на рівні з усіма займатися цим спортом, мати цікаве хобі, їздити на скелі – в Україні та за кордон, ходити в гори і жити без відчуття неповноцінності», - підкреслює Христина.

Читайте також: Перемагають себе та обростають м’язами – у Черкасах ветерани опановують волейбол сидячи

Як записатися на заняття

Заняття проходять на Скеледромі «Гіперіо» (біля станції метро «Тараса Шевченка») двічі на тиждень - по понеділках та середах з 11:00 до 13:00. Щоб записатися на тренування, необхідно зателефонувати за номером телефону +380504181947.

Учасників просять одразу повідомляти про всі наявні травми, хвороби та застереження лікарів.

«Приєднатися до нашого проєкту можуть люди з травмами спини, рук, ніг, ветерани, які мають ампутації, контузії, ПТСР, тривожно-депресивні розлади, пересуваються на кріслах колісних, - перераховує Христина. – Проте ми визначили певні обмеження – поки що ми не приймаємо людей, які не мають трьох кінцівок, адже це будуть дуже складні тренування. Крім того, важливо, щоб у людини не було проявіві агресивної чи асоціальної поведінки, адже скеледром – це зона з підвищеним ризиком і потрібно, щоб людина могла контролювати свій емоційний стан».

Перші учасники проєкту вже діляться, що скелелазіння позитивно впливає на психологічний стан та допомагає переключитися від буденних проблем. А організатори мріють, щоб людей, які оцінили користь цього виду спорту, було більше, і тренування проходили не лише в Києві.

«Схожі локації є у Львові, Дніпрі, Одесі. Тож ми будемо думати, які скеледроми можна переобладнати для адаптивних занять», - розповідає координаторка проєкту Христина Качнова.

Нагадаємо, також ветеранів запрошують на заняття аргентинським танго.

Фото: з архіву Христини Качнової