На початку червня Мінцифри додало новий документ до мобільного застосунку Дія – е-посвідчення ветерана.  Його можуть сформувати та завантажити учасники бойовий дій (УБД), постраждалі учасники Революції Гідності, люди з інвалідністю внаслідок війни, а також члени родини загиблого ветерана/-нки війни чи захисника/захисниці України.

Читайте також: Посвідчення ветерана в Дії - топ-5 помилок при завантаженні та як їх вирішити

Запуску електронного документа передував період тестування. Як правило, з формуванням та завантаженням посвідчення не виникає проблем. Однак інколи воно не відображається в Дії коректним чином: таке зокрема трапляється, якщо в  Єдиному державному реєстрі ветеранів війни немає даних про особу. Що робити в цьому випадку, пояснили в Міністерстві у справах ветеранів України.

"Ваші дані в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни не повні"

Таке сповіщення при завантаженні посвідчення з’явиться, якщо орган, який надав статус учасника бойових дій, постраждалого Революції Гідності, особи з інвалідністю внаслідок війни, члена родини загиблого (померлого) ветерана війни та члена родини загиблого (померлого) захисника чи захисниці України, передав відповідну інформацію до Реєстру, проте не у повному обсязі.

Читайте також: В Україні для ветеранів запустили е-Карту послуг в громадах – як користуватися новим сервісом

Нагадаємо, що такі статуси надаються:

1. Учасника бойових дій:

- комісіями, утвореними у Міноборони, МВС, Мін’юсті, Національній поліції, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, ДПСУ, Адміністрації Держспецтрансслужби, Офісі Генерального прокурора, Управлінні державної охорони, Адміністрації Держспецзв’язку, ДСНС, ДФС;

- міжвідомчою комісією з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій та виплати одноразової грошової допомоги в разі загибелі (смерті) або інвалідності волонтера та деяких інших категорій осіб (відповідно до закону" Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” для осіб з числа добровольців);

2. Учасника війни, постраждалого учасника Революції Гідності, особи з інвалідністю внаслідок війни, члена родини загиблого (померлого) захисника/захисниці/ветерана:

- до 9 квітня 2024 року: структурними підрозділами з питань соцзахисту населення за місцем реєстрації особи;

- після цієї дати – структурними підрозділами, на які покладено функції з питань ветеранської політики, за місцем перебування особи.

Якщо ви отримали сповіщення від Дії з проханням уточнити дані, то надішліть електронне звернення до Мінветеранів для уточнення даних. Для цього необхідно заповнити спеціальну форму та додати скан-копії документів:

- паспорт/документ, що посвідчує українське громадянство;

- витяг з реєстру територіальної громади;

- індивідуальний податковий номер (РНОКПП);

- посвідчення особи, яким встановлено статус ветерана війни (за наявності);

- підтверджуючий скріншот екрану про потребу оновити дані  в мобільному застосунку Дія.

"Документ не знайдено"

Таке сповіщення в Дії користувач отримає, якщо орган, який надав особі статус ветерана, не передав відповідну інформацію до Реєстру. У такому випадку необхідно або звернутися до органу, який надав статус, або надіслати звернення до Мінветеранів (процедура описана вище).

Читайте також: У столиці запустили портал для військових та ветеранів – які послуги можна отримати

"Щоб додати інформацію до Реєстру після витребування в органу, що надав статус, потрібно більше часу, ніж для процесу оновлення даних, - зауважили в міністерстві. - У залежності від кожного окремого випадку термін розгляду може бути від одного дня до одного місяця".

Додамо, що е-посвідчення ветерана в Дії має таку саму юридичну силу, як і паперове. Його можна використовувати:

- у закладах охорони здоров’я;

- в освітній сфері;

- при зверненні до офісів ЦНАП та при оформленні пільг, виплат, допомоги;

- в освітній сфері;

- при  працевлаштуванні та оформленні підприємницької діяльності;

- для безоплатного проїзду в громадському транспорті.

Нагадаємо, у Львові презентували інформаційний сервіс для діючих та колишніх військових "Навігатор ветерана".

Фото: з відкритих джерел