Багато військових, які на фронті обороняють нашу країну, є діючими підприємцями. Проте, існують випадки, коли наявність у захисника відкритого ФОП є порушенням закону.

Коли військова служба та бізнес поєднуватися не можуть, розповіли юристи Української Гельсінської спілки з прав людини.

Читайте також: ФОП чи ТОВ: яку форму ведення підприємницької діяльності обрати ветеранам

Обмеження для посадових осіб

Фахівці наголошують, що законодавство і зокрема Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» не забороняє захисникам займатися підприємницькою діяльністю. Це стосується і мобілізованих військових, і тих, хто пішов на фронт добровільно.

Проте, відповідно до статті 25 чинного Закону України «Про запобігання корупції», військовим посадовим особам, а також особовому складу штатних військово-лікарських комісій забороняється займатися іншою оплачуваною діяльністю, крім основної роботи.

Щоб зрозуміти ці норми, потрібно розрізняти поняття «військовослужбовець» та «військова посадова особа». У законодавстві подані такі пояснення:

• військовослужбовці – це особи, які проходять військову службу (абз. 4 ч. 9 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

• військові посадові особи − це військовослужбовці, які обіймають штатні посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або які спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків згідно із законодавством (ч. 12 ст. 6 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Військовими посадовими особами є ті, хто працює на штатних посадах, що пов’язані з:

• виконанням організаційно-розпорядчих обов’язків – це керівництво колективом чи ділянкою роботи;

• адміністративно-господарською роботою – це управління або розпорядження майном.

Їм займатися підприємницької діяльністю заборонено. Заборона не поширюється на:

• військовослужбовців строкової військової служби;

• курсантів вищих військових навчальних закладів;

• курсантів вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути;

• курсантів факультетів, кафедр та відділень військової підготовки.

«Не всі військовослужбовці є військовими посадовими особами, а лише ті, що обіймають посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських функцій, - розповідають юристи -  Якщо ви командир підрозділу (наприклад, командир роти, батальйону) і у вашому підпорядкуванні перебувають військовослужбовці, або на вас покладено обов’язки управління або розпорядження майном (наприклад, начальник складу) за загальним правилом, ви не маєте права займатися підприємницькою діяльністю».

Читайте також: "Створено захисниками": як ветеранам-підприємцям отримати унікальне маркування продукції

Винятки з правил

Проте є винятки, які дозволяють військовим посадовим особам під час воєнного стану вести бізнес.

Так у п. 9.5. Методичних рекомендацій НАЗК №2 від 12.01.2024 щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» зазначено, що за працівниками, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, або прийняті на військову службу за контрактом зберігається місце роботи і посада. Крім того, до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію не припиняється державна реєстрація підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців. У випадку, якщо вони не проводять підприємницьку діяльність, то у період проведення мобілізації податки та збори їм не нараховують.

«Це правило щодо неприпинення державної реєстрації підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців та використання у зазначеній нормі словосполучення «у разі непровадження ними підприємницької діяльності» свідчить, що закон передбачає (допускає) можливість вказаними військовослужбовцями, в тому числі військовими посадовими особами, займатися підприємницькою діяльністю», - пояснюють юристи.

Тож, як розповідають у спілці, на військовослужбовців заборона займатись підприємницькою діяльністю не поширюється за сукупної наявності таких умов:

• Виникла кризова ситуація, що загрожує національній безпеці, оголошено рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану.

• Вас мобілізували або ви уклали контракт під час мобілізації.

• До такого призову або прийняття на військову службу ви займалися підприємницькою діяльністю (були зареєстровані як ФОП) і не були державним службовцем, депутатом, поліціянтом тощо (тобто не були особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування).

• Ви стали військовою посадовою особою саме внаслідок такого призову або укладення контракту.

Тож, якщо на момент призову і призначення вас військовою посадовою особою ви вже були зареєстровані як ФОП, ви маєте право і надалі вести бізнес, але зареєструвати ФОП і вести через нього бізнес після призову вже не можна.

«Заборона займатися підприємницькою діяльністю поширюється на тих військовослужбовців, які до введення воєнного стану, мобілізації вже були військовими посадовими особами, та на них і раніше поширювалась заборона займатись підприємницькою діяльністю», - долають правознавці.

Водночас після закінчення особливого періоду або оголошення рішення про демобілізацію заборона займатись підприємницькою діяльністю поширюватиметься на всіх військових посадових осіб, які залишаться на службі.

Нагадаємо, ветерани можуть пройти бізнес-навчання та отримати до 15 тис. євро на свої ідеї.

Фото: з відкритих джерел