Майже всі захисники та захисниці після повернення з фронту задаються питанням, де працювати та чим займатися далі. Частина з них вирішує податися в бізнес, вкладаючи власні кошти чи подаючи заявку на відповідний грант.

Читайте також: Держава надає ветеранам гранти на власну справу – хто має право на допомогу

Започатковуючи власну справу, насамперед треба визначитися з формою ведення підприємницької діяльності. Яку з них варто обрати – ФОП (фізична особа – підприємець) чи ТОВ (товариство з обмеженою відповідальністю) – пояснили юристи Українського ветеранського фонду.

ФОП та ТОВ: у чому різниця

ФОП веде бізнес самостійно, на власний ризик, та діє від свого імені. Таку форму варто обрати, коли відсоток витрат під час підприємницької діяльності є невисоким, а планований обсяг доходів не перевищує сім мільйонів гривень.

Натомість ТОВ – організація, статутний капітал якої поділено на частки (рівні чи ні – закріплюється документом). Таку форму ведення підприємницької діяльності  відносять до господарських товариств. ТОВ реєструють, якщо бізнес планується вести з великими компаніями чи іншими особами, або ж це необхідно через специфіку діяльності (наприклад, туристична, страхова, фінансова сфера).

ФОП та ТОВ: які переваги та недоліки для ветеранського бізнесу

Якщо ветеран вирішив зареєструватися як фізична особа – підприємець, то це дасть йому такі переваги під час ведення бізнесу:

- легкість реєстрації та ведення бухгалтерії (можна робити це самостійно);

- весь прибуток можна отримати "на руки", про кошти не потрібно звітувати. У той же час слід подавати звітність та своєчасно сплачувати податки;

- легкість у закритті.

Читайте також: Українці можуть підтримати бізнес ветеранів – як знайти заклад у своєму місті

Водночас така форма має ряд недоліків. Зокрема, ФОП несе відповідальність власним майном. Якщо виникають певні суперечливі ситуації, а підприємець має борги, починається судовий процес, то бізнесмену доведеться ризикувати усім, що на нього зареєстроване.

Оформлення ТОВ для ветеранів матиме наступні переваги:

- у разі суперечливих ситуацій відповідати доведеться лише капіталом товариства або активами, які є у його власності;

- можливість будувати великий бізнес, залучати кредиторів та інвесторів;

- можливість працювати з великим бізнесом;

- засновники вносять  у статутний капітал кошти чи майно. Потім ці активи можна використовувати в господарській діяльності.

У той же час, у порівнянні з ФОП, реєстрація товариства з обмеженою відповідальністю є складнішою та дорожчою. Для старту потрібен статутний капітал та підготовка пакету документів. Крім того, ведення бухгалтерії є складнішим, тож навряд чи вдасться робити це власними силами.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про ветерана Сергія Жуковського, який після втрати обох рук на фронті розпочав власну справу. Разом з родиною на Львівщині він виготовляє м’ясні снеки.

Фото: з відкритих джерел