Повертаючись до цивільного життя після служби, чимало захисників і захисниць започатковують власну справу або ж розвивають ту, яку поставили на паузу через війну. Серед останніх – ветеран Роман Масевич із Делятина, що на Івано-Франківщині. Після демобілізації він вирішив перетворити давнішнє хобі у повноцінний бізнес та зайнявся вівчарством.
Допомогла йому в цьому державна грантова підтримка. Як розпочав та якою бачить свою справу надалі, Роман розповів Українському ветеранському фонду.
Читайте також: Дружина ветерана Олеся Паламарюк отримала грант та створила овечу ферму на Буковині – історія
Розведення овець: від хобі – до повноцінного бізнесу
Вівчарством Роман зацікавився кілька років тому. Ще у 2020-му придбав перших сім овець, однак тоді це заняття розглядав виключно як хобі. Однак ще до повномасштабного вторгнення отримав досвід підприємництва: він мав невелике власне кафе в Делятині. Проте, коли почалася велика війна, чоловік відклав усі власні справи "до кращих часів" та взяв зброю до рук.
До війська приєднався у перші дні повномасштабного вторгнення російської армії. 25 лютого 2022 року він долучився до лав 102-ї бригади територіальної оборони. Разом з побратимами брав участь у бойових діях на Донеччині та Запоріжжі – зокрема, неподалік Гуляйполя.
З часом ветеран вимушений був залишити ряди діючих захисників – демобілізувався за станом здоров'я. Повернувшись додому, вирішив знову зайнятися підприємницькою діяльністю - розвивати вівчарство вже на більш професійному рівні.
"Розведенням овець я зацікавився ще у 2020 році, тоді купив перших сім овечок. Це було радше хобі. Однак і з того все почалося. Після повернення з фронту вирішив зайнятися цим серйозно – не лише розводити овець, але й створити сироварню", - каже ветеран.
Станом на сьогодні під "керівництвом" Романа – вже 70 овець. Двадцять з них чоловік придбав завдяки грантовій підтримці Українського ветеранського фонду. Захисник-підприємець підкреслює, що без такої фінансової підтримки реалізацію своєї мрії довелося б відкласти на певний час – молочні вівці дуже дорогі.
Вівці, мрії про власну сироварню та фермерський магазин
Рішення займатися вівчарством після демобілізації пов’язане не тільки з наявністю попереднього досвіду (хоча й на рівні хобі), але й тим, що вони потребують менше догляду, ніж інша худоба. А простір для випасу та свіже повітря для тварин є у рідному селищі Делятин – серед мальовничих Карпат. Охороняють отару спеціально навчені собаки-алабаї та електронний пастух – електроогорожа, що захищає овець від бродячих чотирилапих.
Читайте також: Ковбаски з бринзою та суп з кропиви - ветеран Андрій Башенський дає друге життя старим українським рецептам
Вигідне розташування населеного пункту підштовхнуло й до ідею заснувати власну сироварню. Делятин знаходиться у туристичному районі – неподалік міста Яремче та курорту Буковель, а відпочивальники завжди із задоволенням купують місцеві продукти. Тож Роман планує вже скоро пригощати їх гуцульською бриндзьою, а також продавати інші сири та ковбаси, вироби зі шкіри та овечої шерсті у своєму фермерському магазині.
Наразі робота над створенням сироварні триває. Ветеран вже замовив холодильне обладнання, а в реалізації плану йому допомагає 21-річний син. Роман також став членом Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів: завдяки цьому він зможе продавати бриндзю європейцям після проходження спеціальної перевірки.
Нагадаємо, раніше ми розповідали про ветерана Василя Поприка, який після служби об’єднався з побратимами Віктором Сулімою та Владиславом Опалеником і запропонував їм відкрити власне крафтове виробництво. Так з’явилася компанія "Вуйко Еко", що зараз виготовляє багато видів м’ясної продукції.
Фото: Український ветеранський фонд