Хмельничанин Артур Войтюк майже півжиття присвятив військовій справі. Під час повномасштабного вторгнення отримав серйозне поранення на Донеччині, звільнився зі служби та повернувся додому. У 2024 році разом з побратимами заснував кавову компанію Commando Coffee Company, а в 2026-му планує відкрити в місті ветеранську кав’ярню "C-3".
На розширення бізнесу чоловік отримав грант від Українського ветеранського фонду, ставши одним з переможців конкурсу "Варто Діяти". Чому обрав концепцією закладу "кав’ярню третьої хвилі", чим пригощатиме відвідувачів та чи планує працевлаштовувати колишніх військових, Артур розповів в інтерв’ю veteran.com.ua.
Читайте також: "Міцна підтримка, як на полі бою" - ветеран Артур Войтюк розповів про важливість проєкту "Створено захисниками"
Ветеранська кав’ярня – логічний етап розвитку Commando Coffee Company
За понад рік роботи кавової компанії співвласники набили ґулі з розуміння, як саме треба та хочуть працювати. Кожні три місяці змінювали стратегію, у рази збільшили об’єми фасованої продукції (натуральної кави), активно брали участь у ветеранських ярмарках, вводили в продаж нові товари та досягли великої кількості повторних покупок. Однак з часом цього стало вже замало для подальшого розвитку.
"Першим дзвіночком до відкриття кав’ярні стало бажання продавати людям не тільки фасовану та сувенірну продукцію, але й готові кавові напої, - розповідає Артур. – Є велике бажання, щоб товари від Commando Coffee Company можна було придбати в кав’ярні".
Щоб реалізувати задумане, він взяв участь у конкурсі "Варто Діяти" від Українського ветеранського фонду. Цікаво, що минулого року він вже вигравав грант у 250 тисяч гривень на відкриття кав’ярні у Хмельницькому в рамках програми "Власна справа". Проте тоді чоловікові не вдалося знайти гарне приміщення, організувати все так, як мріялося, тож кошти він повернув.
На питання, чи легко було підготуватися до нового грантового конкурсу, Артур відповідає по-військовому стримано та дещо скромно. Каже, що якщо підприємець горить своєю справою, повністю включений у всі процеси та відкрито веде діяльність, то жодних проблем з подачею документів не виникатиме. Найважливішими аспектами вважає складання самої заявки та кошторису: перша має детально розкривати вплив на соціум, чіткий бізнес-план, етапи впровадження, а другий – не перенабрати більше максимальної суми допомоги.
Читайте також: "Ідея з’явилася на вершині гори" - ветеран Олександр Неплюєв відкрив кав’ярню у Запоріжжі
Наступними етапами відбору є оцінювання заявки експертами, можливе допрацювання, співбесіда та захист проєкту в режимі онлайн. А далі – оголошення результатів та реалізація проєкту. У ветерана на це є час до кінця року.
"Я планую відкриття кав’ярні на перший день 2026 року. Це вже крайній термін за умовами конкурсу, можна впоратися й раніше, однак все залежатиме від нюансів, - ділиться він. – Я вважаю, що ніколи не варто застрибувати наперед, бо краще йти маленькими кроками до своєї мрії. Це ніби моє життєве кредо - дорога в мільйон кроків розпочинається з першого".
Акцент - на працевлаштування ветеранів та їхніх родин
За концепцією "С-3" буде "кав’ярнею третьої хвилі". Це означає, що в закладі подаватимуть свіже зерно: тут стоятиме професійний обсмажувач, а кожний ранок починатиметься з обсмажування кави. З цієї сировини для гостей готуватимуть смачні напої з неймовірним ароматом, а ще пригощатимуть різноманітними смузі, безалкогольними коктейлями, тістечками, солодощами, канапками та круасанами.
"У нас буде барна стійка, невеличка кухня та місце, де відвідувачі зможуть придбати продукцію Commando Coffee Company та наш фірмовий мерч, - каже Артур Войтюк. – А ще ми плануємо проводити різні заходи, і щонайменше два з них на місяць будуть на підтримку ЗСУ, ветеранів та волонтерських організацій".
Одразу після відкриття в кав’ярні працюватиме сам підприємець, але протягом перших трьох місяців планується надати роботу найманим працівникам. Це буде два баристи та адміністратор, а чоловік стане "контролюючим органом" закладу. Працевлаштовувати він хоче людей з числа ветеранів, членів їхніх родин або осіб з інвалідністю.
При цьому, за словами Артура, більш пріоритетним він бачить надання робочого місця дружині, дитині, сестрі захисника, ніж конкретно йому. Адже не кожний колишній військовий захоче працювати з людьми. А от знати, що член його родини працює в гарній компанії, отримує гідну зарплату та почувається щасливим - неймовірно важливо.
Читайте також: Стала бізнесвумен, декоратором і трохи електриком – як дружина військового розвиває «магічне кафе» у Кривому Розі
"Наймані працівники – по суті, той самий особовий склад у війську. Свого часу я починав з посади командира взводу, командира роти та дійшов до виконуючого обов’язки командира батальйону, і під моїм керівництвом було 300 людей. Тому я знаю та вмію працювати з особовим складом, і в кав’ярні з цим проблем теж не буде, - впевнений чоловік. – Я планую показувати особистий приклад, як горіти роботою, але не вигорати, та створити приємну неформальну обстановку в колективі".
Фото: www.instagram.com/commando.coffee.co/