Ветерани, ветеранки та їхні родини все частіше стикаються із кібершахраями. Такі зловмисники,  діючи у мережі інтернет або використовуючи мобільні технології, намагаються отримати доступ до конфіденційної інформації або здобути фінансову вигоду.

Читайте також: Безкоштовні чат-боти для ветеранів та військових - ТОП-7 найкращих

Найбільш розповсюдженими на сьогодні є чотири види віртуального шахрайства:

1. Phishing/vishing  - коли зловмисники надсилають підроблені електронні листи або здійснюють  телефонні дзвінки нібито від перевіреної державної чи приватної установи;

2. Благодійні пропозиції – шахраї пропонують зробити благодійну допомогу (донат) через підставні організації;

3. Шкідливе програмне забезпечення – недобросовісні люди встановлюють на ПК чи смартфон небезпечні програми  через фішинговий лист із вкладенням;

4. Надсилання "програми-вимагача" – за допомогою таких програм зловмисники отримують доступ до конфіденційних даних користувача, після чого блокують або шифрують їх. А за те, щоб повернути їх користувачу, вимагають викуп.

Які групи ветеранів вразливі до шахрайства та як вберегтися від нього

За словами начальника відділу захисту інформації Департаменту цифрового розвитку та трансформації Мінветерані Богдана Лелюка, віртуальні шахраї полюють не на всіх ветеранів/ветеранок та членів їхніх родин. Найчастіше жертвами зловмисниками стають ті з них, хто:

- проживають стрес/тривогу/депресію;

- отримують соціальні виплати;

- самостійно шукають інформацію про надання фінансових послуг для військових чи правової допомоги в неперевірених джерелах;

- є актуальними цілями для спецслужб російської федерації.

Читайте також: Фахівці із супроводу ветеранів та демобілізованих осіб - як отримати нову професію

Щоб не потрапити на гачок кібершахраїв, ветеранам, ветеранкам та їхнім рідним варто дотримуватися простих рекомендацій (вони будуть в нагоді й цивільним громадянам):

- будьте обережними з особистими даними в інформаційному просторі;

- підвищуйте рівень знань з кібербезпеки та завжди ретельно перевіряйте джерела запитів на інформацію або фінансову допомогу;

- не працюйте з конфіденційними даними і фінансовою інформацією в присутності незнайомих осіб;

- не відкривайте невідомі посилання та вкладення, використовуйте браузери з можливістю анонімного перегляду;

- періодично змінюйте паролі від акаунтів у соцмережах, електронної пошти та банківських додатків, а також встановіть двофакторну автентифікацію.

Що робити, якщо стали жертвою кібершахраїв

Якщо зловмисники отримали доступ до конфіденційних даних ветерана чи ветеранки, то їм необхідно повідомити про це членів родини та близьких: так останні зможуть захиститися від можливих шахрайських дій з цими даними. Якщо ж таку інформацію викрали та вимагають викуп, не варто поспішати його сплатити: це ще не гарантує повернення доступу.

"Якщо ветеран, ветеранка чи члени їхніх сімей стали жертвами фінансового кібершахрайства, необхідно повідомити установу, де зберігається фінансовий рахунок. А також звернутися до управління поліції за місцем проживання та подати заяву за видом здійснення шахрайства", -  зауважив Богдан Лелюк.

Також звернутися до правоохоронців варто, якщо ветерану, ветеранці чи їхнім близьким надходять погрози.

Нагадаємо, ветеранам пропонують безкоштовно опанувати сучасну IT-професію. Про умови навчання раніше розповідав veteran.com.ua.

Фото: з відкритих джерел