Ветерани, ветеранки, діючі військові та члени їхніх родин можуть отримувати всю необхідну інформацію та різнобічну підтримку в режимі онлайн. Для цього громадські організації, благодійники та державні установи запустили зручні та корисні чат-боти. Вони доступні безкоштовно та виступають віртуальною "рукою допомоги" для зазначених категорій.

Які саме чат-боти можуть стати в пригоді ветеранам та їхнім рідним, розповідає veteran.com.ua.

Читайте також: Допомога психологів та юристів - для ветеранок і ветеранів створили нову онлайн-платформу


"Ветеранський побратим"

У цьому чат-боті можна знайти актуальну інформацію про основні пільги для військовослужбовців, алгоритми дій для родичів зниклих безвісти захисників і захисниць, а також корисні поради та підбірку необхідних ресурсів. Йдеться про такі питання, як пошук роботи, юридичні консультації та психологічне відновлення.

Бот створено управлінням з питань ветеранської політики Чернівецької ОДА (ОВА) та доступний за посиланням. Він містить шість ключових розділів:

- перелік основних пільг;

- юридична допомога;

- законодавство;

- зниклі безвісти (алгоритм);

- працевлаштування;

- корисна інформація.

Бот психологічної допомоги для захисників і захисниць "Атлант"

Чат-бот створений громадською організацією "Центр підтримки Атлант" та доступний безкоштовно за посиланням. У ньому військові та їхні родини можуть отримати морально-психологічну допомогу від кваліфікованих фахівців.

Читайте також: "Психологічна підтримка у кишені" - для ветеранів створили новий мобільний додаток

Щоб отримати підтримку, необхідно заповнити коротку анкету. Після цього з військовим чи членом його родини зв’яжуться психологи-волонтери та допоможуть вирішити проблему.  До них можна звертатися із різними запитами, зокрема:

- коли важко емоційно;

- відбувалися травматичні події;

- є тривожний стан, страхи, панічні атаки;

- переживання втрати близької людини;

- труднощі в сімейних відносинах;

- погане самопочуття та сон.

Боти юридичної допомоги

Чат-бот "Принцип" створений та  працює на основі "Правового навігатора"  – онлайн-довідки однойменної громадської організації. Його функціонал передбачає надання консультацій щодо отримання довідок, складання рапортів, а також інформування про пільги, лікування та реабілітацію військових і ветеранів. Також він місить корисні матеріали для родин захисників та захисниць, полонених і загиблих воїнів.

Бот юридичної допомоги для військових запустили фахівці Юридичного Гончаренко центру. Обробивши понад сто тисяч запитів від українських воїнів, вони сформували відповіді на найчастіші запитання захисників і захисниць та помістили їх у бот.

Зокрема, в ньому можна отримати інформацію про:

- статус учасника бойових дій;

- одноразову грошову допомогу;

- лікування та виплати;

- оновлення даних у ТЦК;

- звільнення з військової служби та переміщення між військовими частинами.

Універсальні боти для ветеранів

Чат-бот "Коаліція ветеранських просторів" буде корисним як для діючих військових, так і для ветеранів, ветеранок, їхніх родин та близьких зниклих безвісти воїнів. Тут можна знайти безкоштовні юридичні консультації, психологічну підтримку та соціальний супровід.

Читайте також: Для ветеранів працює платформа з працевлаштування – як знайти вакансію

Для цього потрібно:

1. Перейти в чат-бот;

2. Вказати регіон проживання;

3. Обрати категорію допомоги;

4. Залишити контактні дані, за якими з вами зможуть зв’язатися фахівці.

Чат-бот "Захисники Донеччини" створений Донецькою обласною військовою адміністрацією. Він містить інформацію про соціальні гарантії для військових та їхніх близьких. Особливістю сервісу є те, що він має гарячу лінію підтримки: там у телефонному режимі можна отримати консультації спеціалістів.

"Ветеран Хмельниччини" – ще один універсальний чат-бот для захисників і захисниць, які повертаються до цивільного життя. Тут можна знайти дані про юридичну та психологічну допомогу, пільги, виплати та субсидії, працевлаштування, лікування та протезування.

Важно зауважити, що як і у випадку з "Захисниками Донеччини", географічна прив’язка до регіону є умовною. Скористатися ботом можуть ветерани і ветеранки з усієї України, він доступний за цим посиланням.

Нагадаємо, в Україні діє освітній портал для ветеранів та ветеранок. Там зібрали близько 300 можливостей для навчання.

Фото: з відкритих джерел