Усі, хто колись пробували працювати з глиною, говорять: гончарство – це не лише цікаве ремесло, а й спосіб заспокоїтися, зосередитися та навести лад у думках. За умови регулярних занять такий вид творчості може стати справжньою терапією і випустити назовні щирі емоції.

Саме тому у Кропивницькому, на базі ветеранського простору «Свої» вирішили створити гончарну майстерню для учасників бойових дій, їхніх близьких, а також родин загиблих та безвісти зниклих захисників. Як розповіла для сайту veteran.com.ua керівниця проєкту Наталія Салімова, у майстерні вже провели перше заняття, але найцікавіше – попереду.

Читайте також: Нова професія для ветеранів – художниця Марія Рамко проводить курс з татуювання для захисників

Грант на здійснення мрії

Проєкт гончарної майстерні реалізує громадська організація «Мобільна волонтерська група» в рамках програми підтримки жіночих ініціатив «Сила жінок». Наталія Салімова розповідає: ще у 2016 році у Кропивницькому розпочали проєкт для ветеранів «Арт-блокпост».

Тоді військовим, які поверталися до цивільного життя, пропонували спробувати себе у різних видах мистецтва. Захисників запрошували на багато майстер-класів та зустрічей з митцями, але найбільше їх захопило саме гончарство.

«Ми побачили, що їм дуже подобається робота з глиною, тому проводили такі заняття. Військові створювали власні вироби, забирали додому і просили організувати уроки ще, - згадує Наталія. – Та вже у 2023 році, коли все більше хлопців і дівчат поверталося до нашого міста з фронту, виникла ідея створити для них повноцінну гончарну майстерню».

Майстриня, яка проводила заняття  – Лариса Кулініч підтримала ініціативу і погодилася давати уроки захисникам на постійній основі. Тож для здійснення мети почали шукати ресурси.

«Ми хотіли, щоб ветерани могли прийти не на один майстер-клас, а зануритися у весь процес створення керамічних виробів – від розминання глини до випікання та фарбування. Крім того, важливо, щоб формувалася спільнота, довірливий простір, куди можна прийти та за роботою поговорити, - підкреслює керівниця проєкту. – Тому ми подали заявку та виграли грант від програми підтримки жіночих ініціатив «Сила жінок»».

Грант надали на 118 тис. гривень – на ці кошти придбали глину, гончарне коло та керамічну піч.

Читайте також: Розслабитися та відчути невагомість – ветерани в столиці безкоштовно займаються дайвінгом

Чашки, підсвічники, картини

Майстерня почала діяти у вересні – поки що відбулося лише одне, ознайомче заняття. Лариса Кулініч розповіла учням про різні техніки гончарства, показала приклади робіт, розказала про історію цього ремесла. Найбільше ветеранів вразило, що на уроках можна створювати не тільки побутові предмети – такі, як чашки, тарілки або глечики, а й витвори мистецтва.

«Пані Лариса показала їм, що гончарство може бути способом вираження своїх думок, можна створювати цікаві картини та панно. Учасникам це дуже сподобалося, вони вже обговорювали, як можна зробити військові сувеніри, використати уламки, які залишилися у них з фронту», - розповідає Наталія.

Крім того, кожен вже мріє про власний унікальний виріб: хтось планує пити каву з власноруч виготовленої чашки,  хтось – зробити аромалампу, шкатулку чи інший подарунок для близької людини.

Всі процеси ветерани навчатимуться робити власноруч – ліпити, випікати, покривати лаком. За деякий час старанні та зацікавлені учні зможуть стати справжніми майстрами та на всі 100 % «підкорити» глину.

«Та найголовніше, звісно, те, що коли вони працюють  з глиною, вони можуть виплеснути свої почуття. Один з ветеранів, який приходив на наші минулі заняття, говорив, що поки ліпив, продумав та проговорив ситуацію, яка не давала йому спокою. Глина допомагає сконцентруватися на своїх думках та емоціях», - говорить Наталія Салімова.

Читайте також: У Києві ветеранів запрошують на заняття з адаптивного скелелазіння – як долучитися

Як записатися на заняття  

Наразі у групі 13 учасників, але до проєкту можуть долучатися нові представники ветеранської спільноти. Заняття планують проводити на постійній основі, тож щотижня організатори будуть створювати нову реєстраційну форму для бажаючих приєднатися до уроку. Слідкувати за оголошеннями можна на сторінці громадської організації «Мобільна волонтерська група» у Facebook.

Наталія Салімова додає, що уроки підходять і для людей з інвалідністю. Навіть якщо у ветерана немає верхньої кінцівки та встановлено протез, це не є перепоною для участі в проєкті. Усім обіцяють допомогу та підтримку.

«Наша майстриня працює з військовими з 2016 року і вже знає до них підхід. У нас немає оцінок – «зробив правильно, неправильно, гарно чи не гарно». Звичайно, пані Лариса підказує технічні деталі, але усім дає можливість самовираження», - розповідає керівниця проєкту.

Нагадаємо ,ветеранка Ольга Дрогобецька отримала грант на відкриття творчої майстерні.

Фото: ГО "Мобільна волонтерська група"