За освітою та професією ветеранка Ольга Дрогобецька – лікар-анестезіолог. Жінка закінчила військово-медичну академію та після розподілу в 2021 році поїхала працювати в Часів Яр на Донеччині. Там отримала статус учасника бойових дій, а невдовзі – пішла у декретну відпустку.

У цей час до Ольги прийшло розуміння, що її життя має докорінним чином змінитися. Тож вона вирішила залишити медичну кар’єру та зайнятися тим, до чого вже давно тягнулася душа, - творчістю. Так народилася ідея відкрити мультимайстерню у Вінниці. Щоб реалізувати її, ветеранка написала заявку на грант: на проєкт отримала 400 тисяч гривень.

Читайте також: «Я бачив багато дитячих сліз» - після звільнення зі служби спецпризначенець виготовляє іграшки


"Про можливість виграти грант дізналася випадково"

Про те, що можна отримати кошти на власну справу, Ольга дізналася у Вінницькому аналітично-просвітницькому центрі "Ветеранський простір". Пригадує, що сталося це випадково – жінка прийшла за консультацією щодо відновлення втраченого посвідчення УБД. Однак перспектива відкрити власну майстерню була дуже привабливою:

"Практично все життя я займалася різними видами творчості, зокрема, малюванням, шиттям, керамікою. Я приходила в керамічний простір на майстер-класи, а десь рік тому його власниця запропонували вже мені проводити ці заходи як майстер, - розповідає жінка. – Коли я думала про те, що могло б зробити мене абсолютно щасливою, то в мріях була саме креативна майстерня. А пропозиція написати грант стала останнім поштовхом почати її втілювати в життя".

Читайте також: Новий поштовх для бізнесу: військовий Андрій Акопов отримав грант на розвиток швейної майстерні

Грантову заявку на відкриття майстерні в межах проєкту "Реінтеграція ветеранів та ветеранок війни через створення освітніх можливостей", що реалізується DVV International в Україні за фінансової підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини, Ольга подала в березні поточного року, а в травні дізналася, що стала переможцем.

Так на свою справу вона отримала 400 тисяч гривень. Ветеранка планує, що в творчому просторі організовуватиме майстер-класи з кераміки, ткацтва, в’язання, шиття, деревообробки, роботи з металом, ювелірної справи. Таким чином вона хоче створити у Вінниці осередок, де люди зможуть спробувати себе в різних видах мистецтва та ремеслах.

Ще готуючи документи на грантову програму, майстриня досліджувала попит та запити від населення на подібні творчі простори. Так знайшла свою партнерку, яка також "горить" ідеєю створити мультимайстерню. Тож наразі над майбутнім закладом вони працюють разом: закуповують матеріали, підбирають майстрів, проводять ремонт приміщення та продовжують розробляти ідеї.

"У нову майстерню хочемо заїхати до нового року. Там дуже багато ремонту. Ми знайшли підходяще приміщення, в класному районі, але воно дуже занедбане. Тож, щоб привести до ладу, маємо залучати фінансування: власні кошти на розвиток, на жаль, вкладати не виходить", - ділиться жінка.

                                                                         Ольга з партнеркою Дашою 

Нещодавно Ольга виграла ще один грант на розвиток своєї справи. Вона стала переможцем Національної освітньо-грантової програми "Траєкторія" та отримала 100 тисяч гривень, які зможе витратити на облаштування майстерні.

"Хочу зробити творчу "тусовку" для ветеранів"

Ольга розраховує, що у майстерні будуть проводитися комерційні майстер-класи (платні для відвідувачів) та безкоштовні – для ветеранів і соціально незахищених верств населення (жінок, які потерпали від домашнього насильства, випускників шкіл-інтернатів). Також планує, що вдасться організувати повноцінне навчання для бажаючих: це дасть людям можливість опанувати нову творчу професію. 

Читайте також: «Коли ми співаємо, ми живемо» - вокальна тренерка з Києва створила ветеранський гурт

"Кількість занять для соціально вразливих категорій залежатиме від того, наскільки успішною буде комерційна частина нашої діяльності. Якщо майстерня буде гарно окупатися, то ми будемо мати більше можливостей фінансових, натхнення та моральних сил для розширення спектру соціальних майстер-класів", - каже Ольга.

Жінка вже має досвід майстер-класів по роботі з глиною для військових, ветеранів/ветеранок та їхніх рідних. Зокрема, таке заняття вона проводила для захисників і захисниць у Бакоті, перебуваючи на курсі з відновлення як ветеранка. Пригадує, що спочатку побратими дещо скептично поставилися до заходу, однак потім активно влилися у процес, що принесло максимум задоволення як ним самим, так і Ользі.

Напередодні Дня Незалежності жінка провела майстер-клас з ліплення у Ветеранському просторі. Його відвідали близько 15 людей – дружини загиблих героїв, жінки та діти військових. Під супроводом Ольги та з її допомогою дорослі в основному виготовляли посуд – тарілки, чашки, підставки. А діти займалися створенням фігурок тваринок.

                                             Ольга Дрогобецька

Майстриня каже, що робота з глиною – своєрідна реабілітація. Вона розслаблює, заспокоює, виступає в ролі медитації, широко використовується в арт-терапії. До того ж це прекрасний спосіб налагодити комунікацію. Ольга зізнається, що мала певний блок при спілкуванні зі "справжніми ветеранами" – тими, хто брав участь у бойових діях вже під час повномасштабного вторгнення. Вона відчувала провину, ніяковіла та уникала таких зустрічей. Однак завдяки творчим заходам ця проблема майже зникла.

Читайте також: «Ми танцюємо душею і тілом» - ветеранів запрошують на заняття аргентинським танго

"Коли проводжу майстер-клас,  це  дуже полегшує комунікацію з мого боку, а ветеранам допомагає сприймати себе як "звичайних людей", - ділиться Ольга Дрогобецька. – Крім того, самі ветерани гарно комунікують між собою в процесі ліплення, і це допомагає їм проживати повернення цивільного життя. На майстер-клас можуть прийти військові, які знаходяться на різних етапах реабілітації, соціальної інтеграції. І тут вони вільно спілкуються, обмінюються досвідом, здружуються – отримують такий приємний бонус. Сподіваюся, в нашій майстерні теж з’явиться ветеранська "тусовка", і це допоможе їм на шляху інтеграції в суспільство".

Фото: ілюстративне, Ольги Дрогобецької