Буча, Ірпінь, Гостомель – нині для українців це не просто слова, а синонім болю, звірств та зламаних життів. Саме там на початку повномасштабного вторгнення боровся з окупантами спецпризначенець Андрій. Потім була Харківщина та Донеччина – гарячі точки, які залишили після себе численні контузії, осколкові поранення та страшні спогади.

Півроку тому Андрій звільнився (прізвище герой не називає через службу у відповідних підрозділах). І коли зрозумів, що потрібно шукати цивільну професію, задумався: «Я бачив так багато дитячих сліз! Тепер хочу дарувати дітям радість». Андрій заснував майстерню виробів з дерева «Funny Owls» і виготовляє іграшки з натуральних матеріалів. Про своє підприємство він розповів для сайту veteran.com.ua.

Читайте також: «Кава і страва за донат» - як ветеран відкрив бізнес та щотижня влаштовує акції на підтримку ЗСУ

Служба з 2008 року

У 2008 році Андрій вступив до Академії внутрішніх справ, а у 2012-ому – був вже випускником та офіцером. Тож у російсько-українську війну він вступив з самого початку – з 2014 року виконував завдання біля Краматорська та Слов’янська.

2020 року військовий призупинив службу, але з першого дня повномасштабного вторгнення став на захист Батьківщини. Разом з побратимами зачищав Київщину, згодом була деокупація населених пунктів  Дементіївки, Прудянки, Козачої Лопані, Куп’янська та багатьох інших. Для військових це не просто назви населених пунктів на Харківщині, а місця жорстоких боїв з ворогом.

«Я отримав численні контузії, осколкові поранення, а півроку тому був переведений у запас, - розповідає чоловік. – Спочатку було дуже важко – багато чорних доріг пройдено, бачив дуже багато жахіть. Чотири місяці тривала реабілітація, сім’я була надзвичайною підтримкою та опорою. Коли відновився, зрозумів, що сидіти вдома – не вихід, потрібно рухатися вперед, тож вирішив зайнятися новою для себе справою».

Читайте також: Реабілітація з видом на Карпати: захисник Олег Ревега побудував унікальний купол для побратимів та ветеранів

Любов до дерева – від дідуся

«Ще будучи зовсім юним, пам’ятаю, як дідусь працював з деревом, вкладаючи у вироби частинку своєї душі, - пригадує Андрій. – Тоді в усьому населеному пункті, на Житомирщині, до речі, практично не було будинку без дерев’яного виробу майстра. Вручну він виготовляв вікна, двері, столи, ліжка та інші меблі. Я теж люблю дерево, і в мене промайнула думка спробувати працювати у цьому напрямку, - ділиться Андрій. -  Крім того, я дуже часто бачив, як плачуть діти, бачив багато зкалічених доль, і зрозумів, що людям потрібно дарувати радість».

Зараз у майстерні, крім Андрія, четверо працівників. Троє з них – ветерани.

«Ніяких грантів та підтримки від держави не отримував – в мене були заощадження і я закупив обладнання, почав працювати, втілювати власні ідеї у виробах. Працювали з дизайнерами та переймали кращий досвід. Так потроху ми запустили бізнес», - розповідає підприємець.

Читайте також: «Найкраща реабілітація – поставити собі мету»: історія ветерана, який відкрив капсульний готель

Тільки натуральні матеріали

У майстерні «Funny Owls» виготовляють дитячі іграшки ручної роботи – усі вони тільки з натуральних матеріалів: клена, ясеня, дубу, липи.

«Жодної хімії не використовуємо, - говорить Андрій. – Обробляємо вироби протиалергійними  матеріалами, зокрема лляною олією та фарбами на водній основі».


Замовити у майстерні можна фігурки звірів, дерев’яні машинки, абетку на кубиках та інші різноманітні іграшки, що розвивають дрібну моторику та допомагають дітям вчитися і пізнавати світ. Крім іграшок, є сувенірна атрибутика, кухонне приладдя (піалки, підставки, менажниці та інше), шкатулки, органайзери тощо. Також є послуга лазерного гравіювання.


«Ми із задоволенням виконуємо індивідуальні замовлення – ми стараємося підлаштуватися під кожного клієнта, придумати щось нове, щоб це було красиво і приносило радість. Бо кожна робота – це витвір мистецтва, у кожну вкладаємо душу та  час», - наголошує Андрій.

Робота над виробом проходить так – спочатку потрібно підготувати проєкт, потім – товар виготовляється на лазерному станку, кожна деталь обробляється та шліфується руками майстрів.

Читайте також: "Мрію про ветеранський ресторан": у Житомирі сапер Валентин Кузьмінчук відкрив незвичайну кав’ярню

Сувеніри для військових

Багато сувенірів у майстерні виготовляють на військову тематику – з такими замовленнями дуже часто приходять захисники та ветерани. Зі служби у майстрів збереглося багато залишків російської броні – БТР-ів, танків, того, що роками знищували і по шматочку приносили додому. Зараз ці деталі обробляють та додають в сувенірну продукцію. Наприклад, популярністю користуються настінні та настільні годинники.

«Хлопцям цікаво поставити в своїй кімнаті статуетку, яка буде частиною інтер’єру та згадкою про минуле», - пояснює підприємець.

Для військових та ветеранів у майстерні діє знижка 30 %. Наразі сайт та сторінки у соцмережах в процесі розробки, тож замовлення можна зробити за номером телефону +380630699665. У майбутньому підприємець мріє вийти на міжнародний ринок та відправляти вироби по всьому світу, таким чином популяризувати українське та змінювати українську економіку.


Нагадаємо, військовий Андрій Акопов отримав грант на розвиток швейної майстерні.

Фото: з архіву Андрія