Від початку повномасштабної війни щонайменше 12,2 тис. цивільних та понад 100 тис. воїнів отримали поранення чи травми внаслідок бойових дій – такі дані наводить ООН. Щоб швидко реагувати на ці виклики, Міністерство охорони здоров’я України розпочало активну розбудову й трансформацію системи реабілітації, мета якої – створити умови для найшвидшого повернення до повноцінного життя українських захисників та мирного населення.

Читайте також: "Фенікси" під вітрилами - ветеранів у Києві запрошують на заняття з адаптивного яхтингу в холодний сезон

У липні цього року до Програми з розвитку медичної реабілітації в Україні долучився й міжнародний бізнес, зокрема, компанія Danone. У межах масштабного соціального проєкту "Майбутнє є!" вона надала три мільйони євро благодійної допомоги закладам охорони здоров’я: серед них - Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни та Національний центр Unbroken.

Крім того, компанія мала на меті привернути увагу українців та українок до значення комплексної медичної реабілітації для майбутнього суспільного здоров’я та економічної стійкості, а також проінформувати про можливості відновлення для кожного. Тож разом з партнерами Danone розпочала масштабну комунікаційну кампанію "Майбутнє є!".

Ця  соціальна ініціатива – можливість "озвучити" реальні історії українців, які пройшли свій шлях в системі медичної реабілітації та здобули цінний досвід для тих, хто лише вирішує його розпочати. Серед героїв – лікарі центрів реабілітації, реабілітологи та пацієнти, які проходять відновлення. Все це має показати реальні можливості та шляхи реабілітації, доступні наразі в Україні, та запевнити громадян у тому, що навіть після важкого відновлення майбутнє є.

Перший спецпроєкт розповідає про Павла Козака. Ще навчаючись у школі, чоловік отримав травму спини та опинився у кріслі колісному. Однак, попри це, здобув вищу освіту, працевлаштувався та активно займається спортом. З 2014 року Павло долучився до команди військових, які працювали в сфері реабілітації, а тепер виступає ментором у реабілітаційному центрі Unbroken.

"У таких умовах гартується характер. Багато разів доводилось "вивозити" на морально-вольових якостях. Але здаватися я не збирався. Щоб давати раду в побуті, пройшов табір активної реабілітації від шведської організації. Там вчили технік переміщення на кріслі колісному. Завдяки цьому я міг самостійно піднятися на п’ятий поверх без ліфта. Це надлюдські зусилля, але необхідно було тримати себе в гарній фізичній формі", – каже Павло Козак та додає, що інвалідність це не вада чи патологія, а стан душі. Тож варто фокусуватися на можливостях, а не на обмеженнях.

Читайте також: Перемагають себе та обростають м’язами – у Черкасах ветерани опановують волейбол сидячи

Одним із підопічних Павла є Іван Батрак з Дніпропетровщини. Під час ворожого обстрілу снаряд влучив у його квартиру, а уламки пошкодили чоловіку спину. Після кількох операцій у Дніпрі його евакуювали до Першого медичного об’єднання Львова. Нині Іван поступово повертається до повноцінного життя: разом з Павлом грає у баскетбол на кріслах колісних, а також опановує нову професію барбера.

Аби таких життєствердних історій відновлення після поранення і травм було якомога більше, Міністерство охорони здоров’я й надалі впроваджуватиме світові стандарти реабілітації в українських лікарнях та буде цифровізувати всі інструменти задля підтримки прозорості та контрольованості реабілітаційного процесу.

Водночас Danone у межах проєкту "Майбутнє є!" продовжуватиме виконувати свою ціль – підтримувати партнерське коло, обʼєднане Програмою розвитку тривалої медико-соціальної реабілітації в Україні, щоб ще більше наших громадян отримали доступ до реабілітаційних можливостей та були обізнані щодо їхнього надання в країні.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як у Львові працює перший в Україні Абілітаційний центр.

Фото: з відкритих джерел